20 fackboktips till sommaren
Ska du ligga på stranden med en sommarroman i år igen? Tänk om och tänk till. Under våren har mängder med spännande, välskrivna och nytänkande fackböcker utkommit. Vi har träffat författare och publicerat utvalda utdrag ur nya böcker på vi.se. Här är 20 tips från vårutgivningen.
Lyssna på artikeln
Ska du ligga på stranden med en sommarroman i år igen? Tänk om och tänk till. Under våren har mängder med spännande, välskrivna och nytänkande fackböcker utkommit. Vi har träffat författare och publicerat utvalda utdrag ur nya böcker på vi.se. Här är 20 tips från vårutgivningen.
”Svensk gangsterrap” Emil Arvidson
Bokaktuella Bredängsbon Emil Arvidson har skrivit om hiphop i hela sin karriär. Men mycket har förändrats de senaste åren. Artisterna han intervjuar är anonyma, och de barn han möter lyssnar lokalpatriotiskt på musik från den egna förorten. I samband med att Arvidsons bok Svensk gangsterrap släpptes, skrev han ett längre reportage i Vi om en vardag i Bredäng där gränsen mellan onda och goda krafter inte alltid är glasklar. ”Trots att jag bor här och skriver om svensk hiphop tog det tid för mig att upptäcka Benjis musik. Ofta läser jag mer om honom i polisens förundersökningar än i tidningar eller på sociala medier,” skriver Arvidson om Bredängs populäraste rappare.
”Var är papporna?” Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidous bok Mammorna blev en stor succé 2018. Men när hon åkte runt och pratade om boken fick hon ständigt samma fråga: Var är papporna? Pascalidou bestämde sig för att prata med de som växt upp med – eller själva varit – en frånvarande pappa. Inför att boken släpptes publicerade Vi ett utdrag där Babak Behdjou berättade om sin uppväxt med en pappa som försvann i långa perioder. ”Pascalidou gör något viktigt när hon sätter dessa berättelser i tryck och hon anstränger sig för att göra papporna rättvisa”, skrev GP:s recensent Clara Popenoe Thor.
”I sällskap med döden” Ingvar Carlsson
Döden har alltid varit närvarande i Ingvar Carlssons liv. Hans pappa dog när han var tolv och han blev statsminister efter att hans vän och kollega Olof Palme mördats 1986. I maj utkom Carlssons bok I sällskap med döden och Vi pratade med Carlsson som berättade om hur hans pappas, Olof Palmes och Anna Lindhs bortgångar har påverkat honom. Dessutom publicerade Vi ett utdrag ur boken, det kapitel som Ingvar själv tyckte var det svåraste att skriva: Om sin fru Ingrid som i nästan sju decennier stått vid hans sida och nu drabbats av Alzheimer.
”Den osynliga muren” Hanna Sahlberg
Kinakorrespondenten Hanna Sahlberg debuterade i våras med en kritikerrosad bok om det stora landet i öst. När hon kom till Kina i början av 2000-talet trodde hon och många andra journalister att diktaturen kunde falla när som helst. Det gjorde den inte. I dag är Kina mäktigare än någonsin och behovet av att förstå landet är enormt. ”Det är en nyfiken, initierad, kunnig och envis journalist vi har att göra med,” skrev Svd:s recensent Ida Therén.
”Guldmunken” Carl Cederström
”Jag har redan läst Guldmunken två gånger. Jag kommer nog att läsa den ännu en gång.” Så skrev Expressens kulturchef Victor Malm i våras. ”När han vågar vara riktigt hudlös är det omöjligt att inte bli drabbad”, skrev Sara Martinsson i DN. Cederströms bok om sitt liv som Guldmunk – alltså någon som inte har haft sex på ett år – blev väl mottagen när den släpptes i mars. Är du fortfarande osäker på om den är värd att läsa? Börja med ett utdrag.
”Fri: En uppväxt vid historiens slut” Lea Ypi
Lea Ypi, som är professor i politisk teori vid London School of Economics, har skrivit en memoar om sin uppväxt i det kommunistiska Albanien. Boken kom förvisso ut redan i höstas, men först i vintras kunde Tiranabon Kristoffer Leandoer träffa Ypi på det klassiska hotell Rogner (”vars väggar rymde lika mycket avlyssningsapparatur som murbruk”). Författaren berättade om hur det var att vara barn i ett land som förändrades över en natt och om hur hennes föräldrar skyddade henne från sanningen. Fri: En uppväxt vid historiens slut ”ger oss en skarpare syn på både kommunismen och kapitalismen”, skrev Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.
”Dagbok från en invasion” Andrej Kurkov
”Ukraina var okänt i Europa fram tills i februari. Människor har alltid sett Ukraina som en del av Ryssland. Min uppgift har varit att visa att kriget är över 300 år gammalt”, berättade Andrej Kurkov när vi pratade med honom i vintras. I Dagbok från en invasion får läsaren följa författaren under Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Vårt systermagasin Vi Läser publicerade ett utdrag ur boken i årets första nummer. En text om våldsamma bråk i Kiev och en ny bokgenre: Veteranlitteratur.
”Du vill inte mer” Alexander Mahmoud
När Internationella engelska skolans grundare Barbara Bergström torkade händerna på fotografen Alexander Mahmouds tröja hamnade han plötsligt själv i centrum av berättelsen. ”Jag blir sur när min t-shirt får mer uppmärksamhet än flera års arbete med en viktig fråga”, sa fotografen när vi träffade honom för att prata om Du vill inte mer. Mahmoud som 2021 vann Stora journalistpriset har skrivit och fotat den självbiografiska boken som släpptes i februari.
”Afghanerna” Åsne Seierstad
Åsne Seierstad återvänder till Afghanistan, 20 år efter att hennes omdebatterade Bokhandlaren i Kabul kom ut. Nu har USA lämnat landet under stor dramatik och talibanerna återtagit styret. I ett utdrag ur boken Afghanerna får vi ett vittnesmål från Hala – och berättelsen om när hennes man avrättades.
”Rent åt helvete” Elinor Torp
Den 21 december 2021 går larmet i dåvarande statsministern Magdalena Anderssons bostad. Städaren Chilo Martinez grips och deporteras ur Sverige. I maj publicerade Vi ett långt reportage skrivet av journalisten Elinor Torp, som träffar Chilo och försöker förstå hur städbranschen fungerar. Hon blottar en värld av svarta pengar, slavliknande kontrakt och laglösa städbolag. Torps bok Ett rent helvete fördjupar bilden hon gav i sitt reportage.
”Jag är inte här, det här händer inte” Annah Björk
Trots att det var två år sedan hon fick covid kan Annah Björk fortfarande inte jobba mer än tio minuter i taget. I början kallades det ”kultursjukdom”, men nu vet vi mer än så, även om det fortfarande är oklart exakt hur många svenskar som har drabbats av postcovid. I mars utkom Annah Björks bok om sin kamp med sjukdomen.
”Vad mina hundar lärt mig om kärlek” Ann Heberlein
”Jag växte upp med katter och såg mig som en kattmänniska. Precis som alla andra kattmänniskor tyckte jag att jag var lite bättre än hundmänniskorna. Jag betraktade katter som självständiga och mystiska individualister. Hundar avfärdade jag som lättledda och bekräftelsetörstande flockdjur.” I maj utkom Ann Heberlein med en bok om hundar och vad de lärt henne om kärlek; En berättelse om Victor, Konrad och Alva.
”Den oavslutade litteraturen” Kristoffer Leandoer
Kritikern Kristoffer Leandoer har belönats med Lotten von Kræmers pris, Gerard Bonniers essäpris och Expressens Björn Nilsson-pris. I sin senaste bok undersöker han de böcker som aldrig skrevs färdigt. ”Leandoer öppnar här med aldrig sinande generositet så många fönster mot all den litteratur som återstår att upptäcka eller återvända till”, skrev Vi:s recensent Jens Christian Brandt.
”Jag lever!” – Staffan Bengtsson och Ulrica Hydman Vallien
Författaren och SVT-profilen Staffan Bengtsson hade tänkt att svänga av E4:an och övernatta hos Ulrica Hydman Vallien och hennes Bertil. Där, i vindsrummet, stod en säng bäddad. Så säger nyhetsuppläsaren i radion att Ulrica är död. 2018 dog formgivaren och konstnären, och ett par månader senare hittar hennes man Bertil mängder av anteckningar. Staffan Bengtsson bokförde dem och i april publicerade Vi en text om Ulrica och Bertil, ett par som höll ihop i sex decennier.
”Drottningar och pretendenter: Om guldålderns deckarförfattarinnor” Carina Burman
Hade du tänkt läsa deckare i sommar? Låt oss komma med ett förslag: Läs om deckare i stället. Det är inget nytt med deckardrottningar. Litteraturvetaren och författaren Carina Burman har läst det mesta av de flesta och i april utkom Drottningar och pretendenter, en bok om Lang, Ekman och Christie. ”Burman skriver såväl kärleksfullt som analytiskt kritiskt, och som nämnt stundom personligt”, skrev Nina Lekander om boken i Expressen.
”När ingen lyssnar” Diamant Salihu
Diamant Salihus bok Tills alla dör blev förra årets mest utlånade bok på anstalterna Kumla och Hall. Det var precis vad Salihu ville. När vi träffade honom 2020 berättade han: ”Jag skriver för att de här killarna själva ska läsa min bok. Min förhoppning är att de ska få ont i magen, men också lära sig något. Därför vill jag skriva så lättbegripligt jag kan.” I våras kom hans nya bok När ingen lyssnar och vi publicerade ett utdrag om polisens arbete med att knäcka ”encrochattarna”.
”Sånger från folkhemmet” Mårten Blomkvist
Han är en av svensk filmhistorias allra största, men karriären har kantats av ekonomiska bekymmer, bråk och en 25 år lång reklampaus. När journalisten och filmkritikern Mårten Blomkvist sammanfattar Roy Anderssons liv är det med en tegelsten som rymmer allt från uppväxten i Göteborg till försäljningen av Anderssons Östermalmshus som inhyste det egna filmbolaget Studio24. ”Jag läser boken som ett fascinerande tidsdokument, och som en lärobok i samtliga aspekter av filmskapande”, skrev Martina Montelius i GP.
”Man går sin egen väg” Peter Ueda
Incels – alltså män som inte har något sexuellt umgänge – är ett ämne som det skrivs mer och mer om. Forskaren Peter Ueda tog sitt uppdrag på allvar och flyttade in hos superoskulden Gunpee som blivit en Youtubesensation med en halv miljon följare. Boken Man går sin egen vägbelyser flera delar av problematiken, skildrar de senaste 20 årens utveckling inom manlig självhjälp och förklarar varför det är viktigt att prata om sexuell ensamhet. Vi träffade författaren i mars: ”Det finns korn av sanning i den här manliga självhjälpen.”
”Framtidslandet” Sverker Sörlin
En av världens största fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller hittades i januari i Kiruna. Men vad händer nu? När en ny guldrush hägrar finns många fallgropar. Den före detta miljöministern och nygamla journalisten Isabella Lövin har träffat Sverker Sörlin. Han var en av förra årets mest hyllade sommarpratare och skrev 1988 Framtidslandet. Boken som gavs ut på nytt i våras skildrar Norrlands industriella historia, och ger viktiga insikter för framtiden.
”En bra dag att dö” Carina Bergfeldt
”Ingen av oss har någon dödslängtan, men som pastor Jim ska man vara okej med tanken på att vi en dag ska försvinna – och agera efter den”, sa Carina Bergfeldt till Stina Jofs när de träffades i mars. Bergfeldt har tillbringat två veckor tillsammans med fängelsepastorn Jim Brazzil, som har lyssnat på 276 dödsdömdas bekännelser. Mötena med pastorn blev boken En bra dag att dö som gavs ut i april.