Årets 12 mest lästa texter
Vad säger Gudrun Sjödén om missnöjet bland hennes medarbetare? Varför har Jan Guillou valt att skriva “dåliga böcker”? Och vad hände med Uppdrag gransknings pausade reportage som förväntades skaka om litteratur-Sverige? Här är årets mest lästa texter i Vi.
Vad säger Gudrun Sjödén om missnöjet bland hennes medarbetare? Varför har Jan Guillou valt att skriva “dåliga böcker”? Och vad hände med Uppdrag gransknings pausade reportage som förväntades skaka om litteratur-Sverige? Här är årets mest lästa texter i Vi.
12) Gizem Erdogan: ”Jag vill vara en friare kvinna”
Kalifat, Tunna blå linjen, Kärlek & anarki. Gizem Erdogans CV börjar bli långt. ”Jag tror inte jag har kunnat acceptera att jag blev född till kvinna”, sa den frihetstörstande skådespelaren när Tone Schunnesson träffade henne i London.
11) Chilo greps hos statsministern: ”Det enda jag gjort är att städa ert land”
Den 21 december 2021 går larmet i dåvarande statsministern Magdalena Anderssons bostad. Städaren Chilo Martinez grips och deporteras ur Sverige. Nu väljer Chilo att berätta sin historia. Hon blottar en värld av svarta pengar, slavliknande kontrakt och laglösa städbolag.
10) Manda Ersgård: ”När drömmen gick om intet gav Jock upp”
För fyra år sedan vaknade Manda Ersgård med känslan att något var fel. Hennes värsta farhågor besannades då hennes man Jock hittades i Riddarfjärden.
9) Tio svenska filmfloppar vi aldrig glömmer
Roy Andersson, Per Oscarsson, Hasse Alfredson. Det är stjärntungt när Fredrik Sahlin listar svenska filmer som regissörerna helst vill förtränga och biopubliken likaså. Hur blev filmerna så stora floppar?
8) ”Jag kan inte sjunga med i psalmerna”
Nu ska psalmboken uppdateras för första gången sedan 1986. Laleh och Mikael Wiehe är två artister som kan ta plats. Men Vi:s musikskribent Johan Norberg menar att det inte är de nuvarande melodierna eller texterna som är problemet. Det är tonarterna.
7) Kravaller och skrivkramp i Istanbul
Efter koranbränningarna i vintras omringade en folkhop Svenska palatset i Istanbul, där författaren Stina Stoor satt med skrivkramp. Vi följde henne under en vår som färgades av diplomatkris och dödshot.
6) Jens Stoltenberg: ”Nu får Putin mer Nato i stället!”
Varje morgon får Jens Stoltenberg nya rapporter från slagfältet. Hur ska vansinnet få ett slut? Det är bara månader till Stoltenberg kliver av som Nato-chef – kommer Sverige vara med i militäralliansen då? Åsne Seierstad ger sig ut i skidspåret med Natos generalsekreterare för att få svar.
5) Hur dum kan människan bli?
Vi människor har inte blivit smartare de senaste 200 000 åren, snarare tvärtom. Psykiatern Anders Hansen och fysikern Ulf Danielsson träffas för att prata om människans utveckling – som går mot det dummare. Men hur går det ihop med den tekniska utvecklingen?
4) Jan Guillou: Jag försöker skratta åt eländet
Efter ett halvt sekel i hetluften var de stora frågorna avhandlade och författaren Jan Guillou redo för pension. Vårt systermagasin Vi Läser träffar honom för att prata om den senaste boken, vad fredagsmys à la Guillou innebär och om valet att skriva ”dåliga böcker”.
3) ”När drottningen synade mig ville jag sjunka under jorden”
Åsa Linderborg har dolt en hemlighet. Fram till nu. I våras släpptes hennes dokumentärserie Kungen med två ansikten och Linderborg skrev en text i Vi om sin livslånga besatthet av det svenska kungahuset. En fascination som grundades redan i köket hemma hos moster Nina i Västerås.
2) Uppdrag granskning-programmet som SVT stoppar
När Vi träffar Uppdrag granskning laddar de upp inför ett reportage som väntas skaka litteratur-Sverige. Några av Sveriges mest kända författare är inblandade. Ett par veckor senare har advokater kopplats in. Publiceringen är pausad. Hur går det egentligen till när Sveriges mäktigaste granskare ska söka sanningen?
1) Gudrun Sjödén bryter tystnaden
Gudrun Sjödén har lämnat Stockholm. Ett år efter Expressens granskning – som visade på stort missnöje bland hennes medarbetare – befinner hon sig i Indien. Vi träffar en tilltufsad designer som inte verkar förstå vad hon har gjort för fel.