I Rom är barnen inget problem

Att först ta med sig barnen på museum och sedan restaurang kan vara ett vågspel. Men i Rom fick konstvetaren Sara Källström och hennes familj in en fullträff.

  • 3 min
  • 20 maj 2024

// Foto: Ulrika Ekblom

I Rom är barnen inget problem
Tomas Dur Fläckman
Prova idag

Lyssna på artikeln

Att först ta med sig barnen på museum och sedan restaurang kan vara ett vågspel. Men i Rom fick konstvetaren Sara Källström och hennes familj in en fullträff.

Hösten 2022 var jag några dagar i Rom med min man och våra två barn, då 10 och 12 år.

Barnen tänkte att det skulle bli gott med pasta och glass och kul att gå på fotboll. Jag hade också en plan: med konst, kultur och restauranger.

Barnen har genom åren sett fler konstutställningar än vad de minns, men tycker jag har världens tråkigaste jobb på ett museum. De gillar mat, men kan också vara lite svårflörtade. Men under de här dagarna hände något. Låt oss kalla det Rom-effekten!

När de stod mitt i Colosseum, upplevde hur pampig Fontana di Trevi är och kände i hela kroppen hur mäktig Michelangelos takmålning i Sixtinska kapellet är, ja då blev de ganska tagna. 

En kväll hamnade vi på Cantina Cantarini. En liten och anspråkslös restaurang till det yttre, men känslan var direkt – hemtrevligt!

Vi började med antipasto misto: prosciutto, mozzarella, frittata, melanzane, zucchine och bruschetta. Barnen oo:ade och aa:ade sig genom varje tugga. Det här var det godaste de någonsin ätit! Den uppmärksamma ägarinnan noterade detta med en nöjd nickning åt mitt håll. Mer mat följde: spaghetti cacio e pepe, ravioli con ricotta e spinaci, penne all’arrabbiata, vitello tonnato, tiramisù. Barnen fick beröm och ett nyp i kinden av ägarinnan för att de åt upp precis allt på tallriken. Hon gav mig ytterligare en mycket nöjd blick. 


10 portioner

Vitello tonnato

Vitello tonnato – fisk och kött i samma rätt! Den här italienska klassikern är toppen att ha till större kalas, eftersom både köttet och såsen serveras kallt och kan förberedas upp till två dagar innan.

Tillagningstid: 1 ½ timme

Ingredienser:

1 kg kalvstek i nät

2 dl vitt vin

vatten så det täcker köttet

3 msk koncentrerad kycklingfond

1 morot, skalad och skivad

1 gul lök, skalad och klyftad

3 lagerblad

10 vitpepparkorn

2 tsk salt

Tonfisksås:

2 burkar tonfisk i olja (à 200 g st)

6 sardellfiléer

2 msk kapris

4 äggulor

1 msk pressad citron

1/2 dl olivolja

ev lite spad från köttkoket

salt och nymald svartpeppar

Dekoration:

1 citron

2-3 msk kapris, gärna friterad

1 näve rucola

Gör så här:

  1. Börja med köttet. Lägg köttet i en gryta och häll på vin och vatten så det täcker. Tag upp köttet. Häll i fonden. Lägg i morotsskivor, klyftad lök, lagerblad, pepparkorn och salt. Låt det koka upp. 
  2. Lägg i köttet igen och låt det sjuda på mycket svag värme under lock till en innertemperatur av 63 grader. Vänd köttet ett par gånger under tillagningen.
  3. Ta upp köttet och låt det svalna.
  4. Gör såsen genom att lägga tonfisk med oljan, sardellerna och kaprisen i en mixer, eller använd stavmixer. Mixa slätt medan du tillsätter äggulor och citronsaft. Häll i olivoljan, först droppvis sedan i en tunn stråle medan du mixar. Om såsen blir för tjock, späd med lite spad till en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta bort nätet från köttet och skiva det mycket tunt. Det är gott om det är rosa i mitten. Lägg det luftigt på ett stort vackert fat och skeda över hälften av såsen.
  6. Skiva citronen och dekorera med den, kapris och rucolasallad. Servera resten av såsen i en skål bredvid.

Tips!

Fritera kapris är enkelt! De blir salta och superkrispiga och passar bra till denna rätt, fisk, kyckling, pasta med mera. Häll av kapris i en sil och låt den rinna av. Lägg över på ett hushållspapper och klappa dem helt torra. Hetta upp ett par deciliter neutral olja i en panna eller liten kastrull. Lägg i en kapris. När det börjar fräsa runt den lägger du försiktigt i resten. Låt de friteras ca 5-6 minuter tills de är krispiga. Ta upp med hålslev och lägg på hushållspapper igen för att rinna av.


Ur Vi nr 4, 2024

Recept och styling Liselotte Forslin

Läs fler matminnen:

Dregen: ”Plötsligt luktade det bränt kött i hela lokalen”

Johan Nyhus om en oemotståndlig småländsk raggmunk

Fler utvalda artiklar