Johan Nyhus mamma var den enda frun i grannskapet som lagade raggmunk. Undra på att karlarna flockades vid hennes köksbord!

”Jag är uppvuxen i Habo i Västergötland, en liten kommun på västra sidan Vättern, på gränsen till Småland. Jag minns att min mamma stekte raggmunk ibland. Konstigt nog var hon den enda i vårt område som gjorde det, så när det vankades raggmunk, fläsk och lingon – eller kröser som vi sa – hade vi alltid middagsgäster. Det kunde vara grannar, släkt eller någon hantverkare som råkade vara på plats – men alltid bara män. Det blev som en ritual kring de där måltiderna.

Mammas knep för att få raggmunkarna riktigt frasiga var att ha väldigt lite smet; de var nästan som rårakor. Ibland får man raggmunk som liknar pannkakor, men det är inget vidare.

En gång hade vi en ny middagsgäst vid bordet. Han fick sin portion, betraktade den och sa: ”Så där gör vi inte i Småland.” Han förklarade att raggmunkarna helst skulle serveras med krös-röra, hårt vispad grädde blandad med lingonsylt. Mamma provade, och tro det eller ej: rätten lyfte ännu ett snäpp!

Raggmunk är i hög grad säsongsbetonad mat – det ska vara riktigt gammal potatis. Och lingonen ska vara så lite sockrade som det någonsin går.

Ibland försöker jag göra raggmunk på mammas sätt. Jag lyckas nästan, men inte helt, och jag vet inte riktigt varför. Hon hade väl en magisk touch som jag saknar.”

Berättat för Tomas dur Fläckman


Raggmunk med krös-röra

4 portioner.
Tillagningstid: 1 timme

Raggmunkar

  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 800 g fast potatis
  • smör till stekning

Krös-röra

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl rårörda lingon

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt till krös-röran och ställ kallt.
  2. Vispa ihop mjölet med mjölken samt saltet till en klumpfri smet.
  3. Blanda i ägget.
  4. Skala och grovriv potatis. Pressa ur överflödig vätska genom en sil.
  5. Tillsätt till smeten och blanda väl.
  6. Stek raggmunkar av ca ½ dl smet per plätt i rikligt med smör på medelvärme, 3–4 minuter på var sida.
  7. Vänd ner lingonen i grädden och servera till.

Tips om du vill servera stekt rimmat fläsk till:

  • Torka av fläskskivorna med hushållspapper när du tar dem ur paketet.
  • Lägg dem i en kall panna och sätt på högsta värme. Då blir det krispigare.
  • Stek på hög värme först och sänk ett snäpp efter någon minut.
  • Vänd när fläsket börjar få färg och fortsätt sedan vända några gånger under stektiden.
  • Efter ca 5–6 minuter bör fläsket ha fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Recept och styling Liselotte Forslin.


Ur Tidningen Vi #12 2023.