Åsa Nilsonne om en syrlig doft av Sverige
Åsas Nilsonnes mormor gjorde slut med Sverige när hela familjen flyttade till Etiopien. Men en sur, grynig sak kunde mormor inte glömma.
Åsas Nilsonnes mormor gjorde slut med Sverige när hela familjen flyttade till Etiopien. Men en sur, grynig sak kunde mormor inte glömma.
”Vår kock Merga och jag såg lite överraskat på korven min mormor hade packat upp. Skulle den se ut så där?
Skulle den vara så slapp? Så grå? Mormor såg bara förväntansfull ut. Tydligen var det inget fel på korvens utseende.
Hon visade med tecken att Merga skulle dela den på längden. Insidan var grynig. Gråvit och blekrosa lite om vartannat.
Sedan visade hon, fortfarande med tecken, hur den skulle stekas.
Hon hade gjort slut med Sverige tio år tidigare och talade aldrig om sitt tidigare liv. Men nu hade det skett ett undantag. Hon hade tydligen saknat en enda sak: isterband. Som någon gäst nu hade tagit med sig till Addis Abeba där vi bodde.
Hon skar en bit, stoppade in den i munnen. Hennes ansikte fick ett nytt uttryck – lite drömmande, utslätat, obekymrat.
Min yngre bror och jag ville också smaka. Vi ville också få uppleva denna magiska korvs transformativa kraft.
Vi fick varsin liten, liten bit.
Den smakade surt. Syrligt. Den liknade ingenting vi hade ätit tidigare.
Om inte mormor hade fortsatt att äta, andaktsfullt, hade jag gissat att korven inte hade klarat den långa resan.
Var det detta som väntade i Sverige, när vi i en ospecificerad framtid skulle flytta dit?
Det var oroväckande.”
Berättat för Tomas dur Fläckman.
Isterband med savojkål
Tillagningstid: 50 minuter.
Portioner: 4.
• 4 isterband
• kokt potatis till servering
Äpple- och rädisepickles
• 1 syrligt äpple
• 5 rädisor
• ½ dl ättikssprit, 12%
• 1 dl strösocker
• 2 dl vatten
• 1 lagerblad
• 5 svartpepparkorn
Senap- och gräddkokt savojkål
• 600 g savojkål
• 1 gul lök
• smör till stekning
• 2 msk fransk senap
• 3 dl vispgrädde
• salt och nymald svartpeppar
• ½ kruka timjan, hackad
Gör så här:
- Börja med pickles, gärna dagen innan. Tärna äpplet och skär rädisorna i kvartar.
- Koka upp ättikssprit, socker och vatten med lagerblad och pepparkorn tills -sockret löst sig, ca 3 minuter.
- Lägg i äppeltärningar och rädisor och dra av från värmen. Häll upp i en burk och låt svalna innan du kyler den.
- Ansa kålen, dela den och skär bort roten. Skär kålen i grova klyftor.
- Koka upp en stor kastrull med vatten och lite salt och förväll kålen hastigt, ca 3-4 minuter. Låt rinna av och klappa kålen torr med en ren handduk.
- Skala och skiva löken.
- Hetta upp en klick smör i en stor panna och stek kålen och löken i omgångar tills de mjuknat lite.
- Blanda senap och grädde. Häll i och låt sjuda ca 5 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar och vänd ner hackad timjan.
- Dela isterbanden på längden och stek dem knapriga i smör ett par minuter på var sida.
- Servera isterbanden med kokt potatis, kål och pickles.
Recept och styling Liselotte Forslin. Assistent Malin Karlén Andersson.
Ur Tidningen Vi #7 2024.
Läs mer: