Varför hånar alla Camilla Läckberg?

Hon kallas lögnare av Jan Guillou och hånas av Leif GW Persson. Varför tycks så många älska att hata deckardrottningen?

  • 8 min
  • 5 feb 2024

// Foto: Peter Wixtröm/Jimmy Backius/Magnus Wennman

Varför hånar alla Camilla Läckberg?
Magda Gunnarsson

Lyssna på artikeln

Hon kallas lögnare av Jan Guillou och hånas av Leif GW Persson. Varför tycks så många älska att hata deckardrottningen?

En intervju med Jan Guillou i Aftonbladet blev nyligen mycket uppmärksammad. Uppmärksamheten riktades dock inte mot honom själv, utan mot Camilla Läckberg. Han anklagade henne, bland annat, för att ljuga om sina internationella försäljningssiffror: ”Det är ett väldigt skrytande om pengar och även påhittade upplagor gällande Läckberg”, sa han.

Jan Guillou är inte den enda som uttryckt sin skepsis mot Läckberg under åren. Ulf Lundell har kallat henne ”en litterär komposthög” och Leif GW Persson jämförde, i en intervju i Expressen, Camilla Läckbergs skrivande med något som skulle kunna publiceras i tidningen Min häst. Han fortsatte med att säga att hon skriver som ”Nicke Lilltroll pratar”.

Stridsyxan mellan GW och Läckberg har sedan dess blivit begravd. Men Camilla Läckbergs person fortsätter att diskuteras flitigt. Med anledning av Jan Guillous kommentarer skrev Elsa Westerstad en krönika i Svenska Dagbladet, om hur Camilla Läckbergs privatliv retar gallfeber på många. Läckberg delar flitigt med sig av sitt liv på Instagram.

Är det Camilla Läckbergs privatliv eller litterära närvaro som gör henne så tacksam att se ner på? Och hur kommer det sig att hon samtidigt hyllats internationellt? Förra året placerade Time Magazine henne på sin prestigefyllda litteraturlista över de bästa deckarna som skrivits genom tiderna. Vi har pratat med fyra kulturjournalister och litteraturkritiker för att reda ut frågan.

Per Svensson är kulturjournalist och författare, senast aktuell med Augustprisade Zorn: Ett liv, en tid.

Vad är det som gör Camilla Läckberg så kontroversiell?

– Det kan delvis bero på att hon har skapat en egen marknadsnisch, som deckardrottningen. Men man ska inte heller bortse från könsaspekten. När hon först blev populär var kriminalgenren väldigt mansdominerad.

Han brukade använda Camilla Läckbergs böcker som exempel på lättviktig och kommersialiserad litteratur.

– Unga påstod ofta att ingen litteratur är bättre än annan. Jag jämförde då Läckberg med Dostojevskij, och menade att Dostojevskij kommer leva kvar genom historien. Till skillnad från Läckberg, säger Per Svensson.

Hans syn på Camilla Läckberg har förändrats med åren. Nu tycker han att det finns något intressant med hur hon speglar den breda svenska medelklassen.

– Jag ser det som en ren klyscha att jag använde henne som exempel på det sättet. Hon har fått personifiera det som vi på kultursidorna ser som ett förfall av litteraturen. Läckberg har fått många efterföljare, betyder det att hon är dålig? Kan det vara bra istället?

Lotta Olsson är kritiker på DN Kultur och skrev nyligen om hur Camilla Läckberg, kanske oförtjänt, blivit symbol för dåliga deckare.

– Camilla Läckberg gjorde något nytt när hon först debuterade. Hon lade till romantik och feel good, det var nytt i deckargenren, säger Lotta Olsson.

När hon först läste Camilla Läckbergs debut Isprinsessan 2003, tyckte hon att den var dålig. Men när hon nyligen läste om den ändrade hon uppfattning.

– Det var nästan läskigt att läsa om den och plötsligt tänka att det här är ju bra! Läckberg skriver, medvetet tror jag, deckare för kvinnor om kvinnliga erfarenheter och det var ovanligt när hon först debuterade.

Hon fortsätter:

– Hon är inte bland de bästa stilisterna. Men hon är duktig på att bygga stämningar och enskilda scener. Sedan tycker jag att hon kan vara ojämn.

Varför är hon hyllad internationellt men hånad i Sverige tror du?

– Hon skriver deckare som är vardagliga och lättillgängliga, det är ovanligt på ett internationellt plan. I internationella deckare är det mindre vanligt med ingående personbeskrivningar till exempel, säger Lotta Olsson.  

Hånet i Sverige tror hon också beror på att hennes namn blivit allmänt känt.

– Hon är som Ikea, alla vet vem hon är. Vill man skälla på deckargenren är det hennes namn man kommer på först. Kanske känner man inte till någon annan deckarförfattare.

Kerstin Bergman är deckarförfattare, docent i litteraturvetenskap och sitter med i Svenska Deckarakademin. Hon upplever att det som skiljer Camilla Läckberg från andra författare bland annat är hennes bredd.

– Det finns många som skriver den typen av böcker som hennes Fjällbackaserie, där karaktärernas privatliv får ta plats. Däremot sticker hon ut genom att hon skrivit så många olika saker, förutom polisromaner och thrillers även barnböcker och kokböcker till exempel, säger Kerstin Bergman.

Finns det någon annan svensk författare som fått ta emot mycket kritik?

– Maria Lang blev också kritiserad på lite samma vis. Tyvärr blir framgångsrika kvinnor ofta kritiserade.

Att sälja många böcker är inget som värderas högt bland svenska litteraturkritiker.

– I det svenska litteraturklimatet har det varit fult att vara framgångsrik. Det måste vara något fel när många vill läsa ens böcker. Det finns en kvalitet i att skriva litteratur som människor vill läsa, men den värderas inte högt. Det tycker jag är synd.

Bengt Eriksson är kulturjournalist, författare och musikskribent. Han skrev nyligen en krönika på sin blogg Deckarlogg där han försvarade Camilla Läckberg mot kritiken.

– Min personliga åsikt är att hon inte är världens bästa stilist. Men hon är inte sämre än många andra författare i samma genre och de får inte alls lika mycket kritik. Jag tycker att kritiken hon får är okunnig. Den blandar ihop person och verk, det tycker jag är orättvist. Många som kritiserar Läckberg har bara läst en eller en halv bok ibland.

Bengt Eriksson jämför Camilla Läckberg med Agatha Christie, som också kritiserades hårt på sin tid.

– Det är inte omöjligt att Läckberg omvärderas om femton till tjugo år. Hon har alltid med en samhällsfråga i sina deckare, till exempel kvinnomisshandel. Det är viktiga ämnen hon tar upp men det missar många, säger han.

 Hur kommer det sig att du vill försvara henne?

– För att jag tycker att kritiken är djupt orättvis. Jag blir väldigt irriterad när man tar det hon gör privat och blandar in det i hennes författarskap.

Varför är det tacksamt att mobba, som du uttrycker det i din krönika, Camilla Läckberg i Sverige?

– Möjligen för att hon inte håller tyst. När man kritiserar henne gömmer hon sig inte i ett hörn, utan man får svar på tal och kan därför fortsätta.


Läs mer:

Camilla Läckberg: ”Jag gråter till Lyxfällan”

Varför mördas ingen i Mjölby?

Jan Guillou om den nya kritikersuccén: ”De jävlarna berömde mig!”

Fler utvalda artiklar