Lotta Olssons boktips: ”Sällsynt spännande sträckläsning”
Gör som norrmännen och satsa på påskekrim i april. Här är vårens bästa spänningsnyheter enligt vår boktipsare Lotta Olsson.
Lyssna på artikeln
Gör som norrmännen och satsa på påskekrim i april. Här är vårens bästa spänningsnyheter enligt vår boktipsare Lotta Olsson.

Baby X av Lena Sundström och Jens Mikkelsen
Sällsynt spännande sträckläsningsdeckare om en skvallerjournalist som hittas död i Malmö under schlagerfestivalen. Det påstås att han höll på med ett känsligt reportage, långt från hans vanliga kändisskriverier. Journalisten Sven följer upp tips och vänder sig även till sitt gamla ex Anne, som varit utrikeskorrespondent. Tillsammans börjar de nysta i en historia som leder till vämjeliga uppgifter om barn. Förra årets prisade Fristaden var första delen i serien, och Baby X är snudd på ännu bättre.

Den som vaktar flocken av Johan Rundberg
I Stockholmsförorten Täby bor en trygg medelklassfamilj med två tonårsbarn. Åtminstone trodde de att de var trygga. Men när skolan kallar till möte upptäcker föräldrarna att det har hänt saker de inte haft en aning om.
Den som vaktar flocken är Johan Rundbergs första vuxenthriller (han fick Augustpris i barnboksklassen 2021 för Nattkorpen) och den är nästan omöjlig att släppa: här finns en vardaglig skräck för allt som kan gå snett i en alldeles vanlig familj. Och varför tänds lamporna på gräsmattorna även när ingen rör sig där?

Månstenen av Wilkie Collins
En av de stora deckarklassikerna i nyutgåva, en tegelsten från 1868. Den oskattbara månstenen stjäls under en engelsk attack i indiska Seringapatam, och sedan berättar olika personer sina versioner av vad som händer när juvelen kommer till England. En ung flicka får stenen i present, men en natt försvinner den spårlöst från familjens hus i Yorkshire. Ett fåtal personer har befunnit sig i huset.
Nästan helt oblodig och överraskande rolig, för Wilkie Collins skildrar sitt 1800-talssamhälle med mycket humor.
Översättning: Olov Jonason

De fastfrusna av Elly Griffiths
Det låter fånigt med tidsresor i en deckare, men Elly Griffiths lyckas göra det imponerande bra. Londonpolisen Ali Dawsons avdelning använder tidsresor för att lösa kalla fall, men när hon blir skickad till år 1850 får hon problem. Inte bara med utredningen, utan även med att smälta in i omgivningen, alla opraktiska kläder och inte minst med att ta sig helskinnad hem till nutiden igen. Elly Griffiths har som vanligt en förmåga att se med humor på människors tillkortakommanden, både nutida och historiska.
Översättning: Carla Wiberg

Åtel av Inger Scharis
Det är alltid deckardebutanterna som är guldkornen i utgivningen, rösterna man aldrig hört förut. I Åtel berättar Inger Scharis om polisen Charlie Graff som lever på existensminimum och bor hemma hos mamma i Östergötland. Där tycks jaktlaget ha tjuvjagat varg, men snart händer något än värre: ett dödligt vådaskott. Om det nu var en slump. Charlie Graff gräver efter sanningen i en tystnadskultur där man inte skvallrar på dem man känt hela sitt liv och är beroende av. Där har hatet grott länge.

Det kvinnliga sällskapet av Kate Quinn
Kollektivroman som utspelar sig 1954, där polisen i Washington DC kallas till ett hus med hyresrum för kvinnor. Där ligger ett mordoffer, och i köket är sjutton personer samlade.
Men det är bara ramberättelsen, för det viktiga är kvinnornas egna historier, där en arbetar för McCarthy, en är en utblottad flykting, en stjäl allt hon kan och en förälskar sig i en gangster. Det blir en obehagligt aktuell tidsskildring om kvinnors villkor, förföljelser, spioner och en stad där gängkriminella har stor makt.
Översättning: Jesper Larsson

En liten droppe blod av Christoffer Carlsson
Skickligt berättad spionhistoria där en författare hittas död. Självmord, konstaterar polisen, men författaren ringde en gammal vän precis innan han tog livet av sig. Vännen går igenom den dödes pågående arbete, en biografi över en betydligt mer känd författare, Ingrid Klinga. Vad gjorde hon och hennes vänner under studenttiden i Uppsala som ledde till flera människors död? Christoffer Carlsson berättar i många lager om gamla händelser med konsekvenser i nutiden, om skiftande lojaliteter, lögner och svek.
Ur Vi Läser #2 2025.
Läs mer:
När Lars Kepler klev ut ur mörkret
Lotta Olssons deckartips: ”Ett märkligt optimistiskt porträtt av Malmö”