Vi-Podden

”Du har väldigt vacker hörsel, sa Evert Taube”.

 

När hans karriär var på botten kom sju personer till en spelning i Åmål. För Johan Norberg berättar Strömstedt om vägen tillbaka till de stora scenerna, skilsmässan med Efva Attling, samtalen med Evert Taube och varför han aldrig mer kommer att ställa upp i Melodifestivalen.

 

”Dimman kastar gardinerna i solen, blomman ryker, lingon rodnar”

Filmen som bygger på Harry Martinsons epos ”Aniara” är bioaktuell.  Nobelpristagaren Martinson var en flitig medarbetare i Vi, ända tills han kom i otakt med tiden och började skriva arga dikter om bilar. I Levande arkivet berättar Tomas om fattigpojken som tog plats i Akademien och slutade sitt liv med att begå harakiri.

”Vill du att alla ska dra åt helvete?”

Två av Sveriges mest framgångsrika författare möts i ett samtal om skrivandets drivkrafter, tvivel, total frihet, döden, föräldraskap, ekonomi och en mycket speciell metod att sortera sin bokhylla.

”Det destruktiva är granne med det underbara.”

För fem år sedan väckte författaren Mons Kallentoft starka känslor med boken Food Junkie, där han berättade om hur han nästan åt och drack sig till döds. Nu är han aktuell med en ny roman i sviten om kriminalinspektör Malin Fors. I Vi-podden möter vår reporter Anna Gidgård Mons Kallentoft i ett samtal om kickar, kött och resor – och hur det livet rimmar med vår tids ödesfråga om planetens överlevnad.

Dessutom: Vår självutnämnde amatörexpert i språk – Ingemar Unge – om det svenska ordet lagom.

”Då sa Glenn Close: Jag vill att du regisserar den här filmen.”

Regissören och manusförfattaren Björn Runge hade bestämt sig för att lämna filmbranschen och för två år sedan handlade hans tillvaro om att överleva. Han hade drabbats av malignt melanom och läkarna hade upptäckt två tumörer: en i lungan och en i hjärnan. Nu är han tillbaka. I The Wife – som har svensk biopremiär fredagen den 7 december – har Runge regisserat Glenn Close som många tror äntligen ska belönas med den Oscar som hon fortfarande väntar på – efter sex nomineringar. Vår reporter Christina Jeurling Birro har träffat Björn Runge.

 

”En bra fotograf ska vara som en tandläkare.”

Johan Bergmark har tagit flera av Tidningen Vi:s omslagsbilder och porträtterat musikvärldens största. Nu är han aktuell med en fotobok och en utställning. För Tomas Dur Fläckman berättar Johan Bergmark att hans musikintresse är så stort att han hellre offrar synen än hörseln om han tvingas välja.

”Vi snöar in på julmusik.”

Varför låter julmusik som den gör, vilka ingredienser behövs för att skapa den ultimata jullåten och vilka vokaler är svårast att sjunga? Sofia Karlsson – på väg ut på julturné – gästar Vi-podden och spelar sina favoriter.
”Teckenspråk får betraktas som de dövas modersmål”.

Vår självutnämnde amatörexpert – Ingemar Unge – om ett ordlöst språk som är lika svårt att lära sig som arabiska och ryska.

”Jag har återtagit min kropp och glädjen.”

Nu på torsdag är det premiär på Dramaten för ”Who’s Afraid of Jenny Wilson?”. Artisten Jenny Wilson har tillsammans med regissören Py Huss-Wallin skapat en mycket speciell föreställning som tar avstamp i den våldtäkt som Jenny utsattes för 2015. I nya avsnittet av Vi-podden berättar Jenny och Pia om kraften i att inte vara tyst – och strävan efter att ta tillbaka natten.

 

”Tidningen Vi var först i Sverige med att publicera opinionsundersökningar.”

Läsvanor, kyrkobesök, simkunnighet och färdsätt till arbetet… Hela livet kartlades genom dörrknackning.

”Jag hade accepterat döden. Nu var det min tur. Jag såg framför mig att föräldrarna grät vid mitt lik.”

Den 22 juli 2011 befann sig Mohammed Saleh på Utøya, där 69 personer avrättades under 72 minuter av den högerextreme terroristen Anders Behring Breivik. När Mohammed dök under ytan i det iskalla vattnet och höll andan trodde han att han att allt var över.
I veckans avsnitt av Vi-podden berättar han och den svenske regissören Carl Javér om hur det var att återuppleva skräcken i samband med inspelningen av den nya filmen Rekonstruktion Utøya.

 

”Anna Odell går ut väldigt hårt mot Mikael Persbrandt.”

Skribenten Pontus Dahlman om intervjun med den omdebatterade konstnären och regissören Anna Odell i nya numret av Tidningen Vi.

 

”Då vände sig hela Count Basies orkester mot honom och undrade: Vad i hela friden håller du på med?”

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg berättar historien om gitarristen som nästan aldrig spelade ett solo och som publiken inte fick höra.

”Har du inte läst dina egna böcker?”

Under Bokmässan sammanförde Tidningen Vi två av Sveriges mest populära författare: Leif GW Persson och Lena Andersson. Evenemanget blev så populärt att flera hundra personer inte fick plats. Här får du höra hela deras samtal om det svenska folkhemmet, serietidningar och Palmemordet.

 

”Många gångar önskar jag att jag hade en morgonrock av siden.”

I Levande arkivet får vi höra om lärarinnan som våren 1938 förfasade sig över sina elevers litteraturval. Istället för Lagerlöf och Heidenstam valde eleverna 25-öresmagasin med titlar som ”Spelhålans demon”.

”Jag låg på golvet i garaget bland mina döda kamrater.”

Det har nu gått 20 år sedan natten då 63 unga människor omkom i den så kallade diskoteksbranden i Göteborg. Rozbeh Aslanian befann sig i lokalen och förlorade flera av sina bästa vänner. Han minns eldklotet, paniken och skriken. ”Jag hörde mina vänners röster, hur de ropade på sina gudar”, berättar Aslanian som är aktuell med en bok om traumat som förändrade hans liv.

 

”Jag har spelat på många begravningar men aldrig för någon som precis ska dö.”

Vår musikkrönikör Johan Norberg har aldrig känt sig så betydelsefull som musiker som den gången han spelade vid en sjuksäng i timme efter timme.

”Jag har ett ganska grundmurat självförakt.”

Efter att ha varit sjukskriven i mer än ett år på grund av utmattningssyndrom är sångaren och låtskrivaren Markus Krunegård tillbaka med en ny skiva. För vår musikkrönikör Johan Norberg berättar Krunegård om prestationsbaserad självkänsla och vad han har lärt sig av kraschen.

 

”Vi språkpoliser har fullt upp.”

Den här veckan träffar vi också den självutnämnde språkexperten Ingemar Unge som söker fel och finner dem. Han undrar bland annat hur Liberalerna tänkte när de krävde att invandrare ska lära sig svenska – och sedan inte kan formulera en språkligt korrekt valaffisch.

”Det finns ingenting i mitt beteende som kan betraktas som sunt”

Kalle Lind djupdyker ner i svensk underhållningshistoria i sin populära podcast ”Snedtänkt”. Nu har den blivit bok. I Vi-podden berättar Kalle Lind om sitt osunda intresse för roliga gubbar. ”Jag vet att Hasse Ekman är född 1915, men kan inte mina barns personnummer.”

 

”Det känns fantastiskt roligt att börja jobba här.”

Unn Edberg är ny chefredaktör på Tidningen Vi och vd på Vi Media. Hur kommer du som läsare och lyssnare att märka att hon har tagit över?

 

”Slutet har redan börjat för oss två.”

Tidningen Vi:s musikkrönikör Johan Norberg funderar över de låtar som brudpar väljer på bröllop. Har de verkligen lyssnat till texterna?

”Jag vill vara Stina nu, tills döden skiljer mig åt.”

Stina Wollter förlorade sin syster i anorexi. I en gripande intervju med Vi-poddens Stina Jofs berättar Wollter om sorgen, kroppsaktivismen, motståndet hon möter, försoningen med sin mamma och om när hon gifte sig med en döende cancerpatient.

 

”Duger inte svenskan?”

Vi-poddens självutnämnde amatörexpert Ingemar Unge hetsar upp sig över svengelska uttryck med anledning av en ny bok som bär titeln ”Välkomna och please come in”.

”Älskar du mig mer nu när jag är smal?”

Fotografen och skribenten Alexander Mahmouds reportage i Vi om sin resa mot en gastric bypass-operation har fått stor uppmärksamhet. Före operationen vägde han 200 kilo. Alexander Mahmoud förlorade halva sin vikt, men också en del av livsglädjen. Här berättar han om bakgrunden till reportaget och om de starka reaktionerna han har fått efteråt.

 

”Nej, det ska inte vara så, sa Stina Nordenstam”. 

Vår musikkrönikör Johan Norberg har spelat med Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Eva Dahlgren och Ted Gärdestad och många fler, men ett möte berörde honom extra djupt. När han tillsammans med Stina Nordenstam spelade in skivan And She Closed Her Eyes (som musiktidningen Sonic har utsett till det bästa svenska albumet någonsin) förändrades Johan Norbergs bild av låtskrivande och musik i grunden.

”Jag tror att det här valet handlar om nationalstaten.”

Journalisten och författaren Torbjörn Nilsson ställer diagnos på den socialdemokratiska patienten och berättar om sina möten med Ingvar Carlsson och Göran Persson.

 

”Situationen är mer komplicerad än i tidigare val.”

En av riksdagens mest erfarna tjänstemän – Hans Hegeland – förklarar för Vi:s politikskribent Cecilia Garme vad som händer efter valnatten då många spår parlamentariskt kaos.

 

”Moderater tycks mer benägna att lyssna på pop och dance.”

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg berättar om de olika partiernas favoritmusik och undrar varför inte fler använder blåsorkestrar.

 

”Då exploderade detta, en vecka före valet.”

I Levande Arkivet berättar Vi:s redaktionschef Tomas Dur Fläckman om granskningen av den lokala demokratin i Borlänge 1979. Fram träder bilden av en enpartistat, fiffel med valkretsar, maktfullkomlighet och arrogans. Det blev – minst sagt – en omdiskuterad publicering.

”Jag skulle dö om jag inte fick hålla på med det här.”

Hon prydde omslaget på Tidningen Vi när hon bara var några sekunder gammal. Nu är Sarah Dawn Finer en firad sångerska, artist och programledare. För vår musikkrönikör Johan Norberg berättar hon om det årslånga sångförbudet och sammanbrottet på minnesstunden för Lill-Babs. Dessutom: Hon sjunger för oss!

 

”Expresståg går inte fortare än ett vanligt tåg.”

Vi-poddens självutnämnde amatörexpert Ingemar Unge om ett missförstått ord som har kommit att få en ny betydelse.

”Jag blev helt besatt av den här låten.”

Elva år gammal tog Tomas Andersson Wij fram en gitarr och spelade sin favoritlåt för alkoholisterna på parkbänken i Stockholmsförorten Fruängen. Några år senare fick Andersson Wij låtens sångare som lärare i religion och nu har de spelat in ”Gatorna på Söder” tillsammans (i original är den skriven av Ralph McTell och heter ”Streets of London”).

 

”Jag är den sämsta elev de har haft i träslöjd Laholm, och det är ändå en stad med anor från 1200-talet.”

Björn Hellberg har skrivit 60 böcker och bevakat Wimbledonturneringen i tennis 52 år i följd. För Stina Jofs berättar han om sin disciplin, om att ha tummen mitt i handen och om det enda klädesplagg han har köpt på 60 år: två par strumpor i Södertälje.

 

”Den nya stilen är ett brott mot all svensk stil och kultur, mot all sund utveckling.”

Levande Arkivet – Tidningen Vi:s redaktionschef Tomas Dur Fläckman – berättar om när arkitekturstilen funkis gjorde entré i Sverige och debatten blev minst sagt högljudd. Men, trots hårda ord: Här finns något för valrörelsen 2018 att lära.or.

”Jag skriver för att trösta.”

Annika Norlin tilldelas i år Tidningen Vi:s och Taubesällskapets Taubestipendium. Här berättar hon om motståndet mot att stå på scenen, flytten till Umeå, om att sjunga på dialekt, att gå in i väggen och om telefonsamtalet som fick henne att gråta som ett barn.

 

”Först nu är jag i verklig form för uppgiften.”

Evert Taube skrev i Tidningen Vi i 25 år. I ”Det levande arkivet” får vi höra historien om hur Taube fick tidningen att köpa en segelbåt åt honom som nationalskalden skulle ha under sina reportageresor.

”Jag står och puttrar i ett hörn i folkhemmet.”

Varje vecka lyssnar 1,7 miljoner människor på ”Melodikrysset” i Sveriges Radio. Vi följer med bakom kulisserna på inspelningen och träffar programledaren Anders Eldeman. Nu funderar han på att skriva memoarer och berätta om när han misstänktes för att vara terrorist.

 

”Kuratorn var den man hämtade kvarglömda skridskor hos i skolan.”

…och visste du att ”pionjär” från början var en person som hjälpte konduktören på tåget? Vi-legendaren Ingemar Unge berättar om svenska språket i förändring.

 

”Här är det en chef som missbrukar sin makt.”

Vi:s musikskribent Johan Norberg om orkesterledaren Buddy Richs verbala kränkningar av sina musiker som så småningom letade sig hela vägen in i tv-serien ”Seinfeld”.

”Att bli tagen i anspråk är att bli älskad.”

Författaren Linda Skugge berättar för Vi:s Josefin Olevik om nya boken ”Flygfärdig”, om hur man går vidare när barnen lämnar boet, om meningen med livet och universalknepet för att slippa ångest.

 

”Bowie gav mig tröst och hopp.”

Skådespelaren Leif Andrée om pappans död, den svåra uppväxten och hur David Bowie trängde in ljus i mörkret och öppnade dörren till en ny värld.

 

”Nazi betyder tölp, dumskalle, på tyska.”

Ingemar Unge, språkvirtuos och vinnare av Stora Journalistpriset, går till botten med hur ordet nazi föddes.

”Det är en fin låt men kanske liiite sliten..?”

Bibi Rödöö har hört förslaget ”I did it my way” ett par gånger för mycket när hon planerat sommarprogram. Hon har varit ansvarig för den oerhört populära vinjetten i 21 år och har fått den att bli en självklar och älskad del av semestern. En snackis som räcker långt in på hösten. Men den som vill börja sin berättelse från början läxar hon upp i milda ordalag.

 

”Horace håller en liten föreläsning om snobbens mekanik.”

Det levande arkivet, alltid rykande inaktuell, gräver i Vi:s arkiv och hittar ett porträtt från 1989. Vi får träffa en ung Horace Engdahl som recenserar dans och anklagas för att vara intellektuell maffia.

”Jag fick sparken av Cornelis tre gånger samma år.”

Vi:s musikkrönikör och gitarrist Johan Norberg berättar den sanslösa historien om hur han blev anlitad och avskedad av Cornelis om och om och om igen och hur Johan kallade Cornelis för ”gubbjävel”.

 

”I svenska språket är det ordning och reda. Tycker vi. Alldeles felaktigt.”

Ingemar Unge har vunnit Stora Journalistpriset och hade bland annat en omtyckt språkspalt i Tidningen Vi. I Vi-podden blir han nu en återkommande gäst för att prata om det svenska språket.

 

”Jag fick en spontan kram av kronprinsessan Victoria.”

Mästerfotografen Thron Ullberg berättar om hemligheterna bakom att ta bra bilder och om när han fick uppdraget av Nationalmuseum att porträttera kronprinsessan inför hennes 40-årsdag.

”Benen slogs undan.”

I juni är det tio år sedan den världsberömde pianisten Esbjörn Svensson omkom i en dykolycka. Vi:s musikkrönikör Johan Norberg träffar Esbjörns änka Eva och de två kvarvarande medlemmarna i Esbjörn Svensson Trio – basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström – som berättar de om den personliga katastrofen och om musikarvet som Esbjörn lämnade efter sig.

 

”Jag var i psykiskt ganska skakigt skick.”

När radioprofilen Annika Lantz hörde en speciell låt föll pusselbitarna på plats. Hon bestämde sig för att förverkliga sin dröm. Hör henne berätta om favoritlåten och livsvalet som blev ett fiasko.

 

”Vi-artiklarna ledde till en lagändring.”

Vi:s redaktionschef Tomas dur Fläckman berättar i Det levande arkivet om en serie artiklar om kvinnlig könsstympning som skapade våldsam debatt och ledde till att lagen ändrades.

”Jag och Mia är i nyförälskelsestadiet.”

Tillsammans med Mia Skäringer har Anna Mannheimer tagit Sveriges poddlyssnare med storm. I Skäringer & Mannheimer pratar de bland annat om våld mot kvinnor, härskartekniker, kvinnors utsatthet, onani och orgasm. Om detta och hur det känns att få en spårvagn med rostskador i underredet uppkallad efter sig pratar Anna Mannheimer i Vi-podden.

 

”Hoppet för Mosul är barnen.”

Nära 250 000 barn har inte kunnat återuppta sig skolgång efter att Islamiska Staten för ett år sedan besegrades i Mosul. Skribenten och Mellanösternexperten Urban Hamid berättar om mötet med barnen i den sönderbombade staden och det reportage som publiceras i nya numret av Tidningen Vi.

”Hela mitt liv är en flykt.”

Peter Jöback berättar för Vi:s Johan Norberg om hur musiken har hjälpt honom att överleva och hur han sjöng för att få sin pappas kärlek.

 

”I kyrkan på Börges begravning sätter sig Siw Malmkvist bredvid mig.”

Deckarförfattaren Anders Roslund berättar om hur verklighet och dikt flyter samman. I hans och kollegan Börge Hellströms böcker – översatta till 37 språk – lyssnar kriminalkommissarien Ewert Grens regelbundet på Siw Malmkvist. När Börge gick bort förra året kom en oväntad gäst till begravningen.

 ”Jag kan bli så helvetiskt arg.”

Sven Wollter berättar om hur han gör för att inte bli cyniker, om sin barnslighet, om nya boken och om mer än fem decennier som skådespelare – från ”Raskens” till ”Solsidan”.

 

”Dassen stod i vägen för min seriösa framtoning.”

I 44 år levde Vi:s avdelning Bakvagnen. Allt började med en rapport från en fjällvandrare i ett utedass som blåste omkull. Vi:s redaktionschef Tomas Dur Fläckman berättar om Stora Journalistpriset-vinnaren Lasse Westman och hans förmåga att hitta de oväntade historierna.

 

Foto: Jan-Åke Erikson

”Jag blev arg, ledsen och besviken. Men också nyfiken.”

Dokumentärfilmaren Nahid Persson har fått en mängd priser, bland annat en Guldbagge för ”Prostitution bakom slöjan”. Hon hade bestämt sig för att sluta filma när hon via en dejtingsajt träffade en man som tycktes ha allt hon sökte: han var intelligent, rolig och snygg. Kärleken tycktes besvarad, allt föll på plats. Det var bara ett problem. Mannen hade 23 andra kvinnor, samtidigt. Nahid Persson bestämde sig för att börja filma. Den 25 maj har ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” biopremiär.

 

”Låten är som en laserstråle av energi.”

Tidigare radioprofilen och ”På Spåret”-vinnaren Johar Bendjelloul avslöjar vilken musik han använder istället för att äta antidepressiva mediciner.

”Att spela handlar om en oförmåga att leva.”

För snart två decennier sedan frågade en präst vad Tomas Andersson Wij såg framför sig i sitt liv. ”Att jag en dag ska spela på Cirkus i Stockholm”, svarade han. I våras blev det verklighet, med högsta betyg i Dagens Nyheter som belöning. Här berättar Tomas Andersson Wij för vår musikkrönikör Johan Norberg om hur allt har förändrats efter framgången i tv-programmet ”Så mycket bättre”.

 

”Tyskland var fullständigt lamslaget. Elly Jannes börjar gå.”

Veckan efter nazisternas kapitulation i maj 1945 fotvandrade Tidningen Vi:s Elly Jannes genom ett sönderbombat Tyskland. Hör historien om en ovanligt modig reporter och hennes skildring från ett land i spillror efter andra världskrigets slut.

”Barnen blir osäkra när jag bryter ihop.”

Dags för nytt inslag i Vi-podden. Journalisten Agneta Karlsson, som tidigare bland annat har gjort ”Dom kallar oss artister” för Sveriges Television och ”Pop och politik” för Sveriges Radio, träffar människor som berättar om en låt som berör dem extra starkt. Först ut: kulturminister Alice Bah Kuhnke.

”Det brukade vara töntigt med politik. Det vi ser nu är nationalstatens och politikens återkomst.”

Inför 1 maj debatterar Daniel Suhonen – författare, chef för tankesmedjan Katalys och tidigare talskrivare åt Håkan Juholt – socialdemokraternas framtid med David Åhlén, som har skrivit den nya boken ”En annan socialdemokrati”.

”Det där har förbryllat mig. Vart tog han vägen?”

Max von Sydow har varit med i allt från ”Game of Thrones” till de största Ingmar Bergman-filmerna. Men varför har han vänt Sverige ryggen? Vi letar efter den störste svenske skådespelaren.

”Då kom Lill-Babs med albyl, godis och tidningar.”

Den 3 april avled Barbro Lill-Babs Svensson efter en kort tids sjukdom. Vi:s musikkrönikör Johan Norberg kände Lill-Babs i mer än 30 år och turnerade med henne. Hör hans personliga berättelse om en av folkhemmets mest folkkära artister.

 

”Sedan kommer Internet. Ragnar blir tokig, för han förstår inte var spaken sitter.”

Lena Anderssons nya bok ”Sveas son” är också en berättelse om folkhemmet, sedd genom Moder Sveas son, Ragnar. Här berättar Lena Andersson om Ragnar och ett Sverige i förändring.

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg om världens mest omsjungna stad och New York-låten som har en speciell plats i hans hjärta.

”Här finns en energi och en känsla av att det alltid är något på gång.”

Författaren Lennart Pehrson om staden som aldrig sover och som så många svenskar kommit att älska. På Vi:s läsarresa till New York i oktober träffar vi bland andra Lennart Pehrson och journalisten Martin Gelin.

 

”Just den här låten har alltid varit mitt soundtrack till New York.”

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg om världens mest omsjungna stad och New York-låten som har en speciell plats i hans hjärta.

”Det finaste som finns är att kompromissa, att möta någon halvvägs.”

Vi följer Henrik Schyffert före, under och efter ett framträdande i Borlänge. Bakom kulisserna berättar han om hatmailen och om vad som ska stå på hans gravsten.

 

”Du ska inte vara lycklig. Du ska anstränga dig.”

Agnes Lidbeck hyllas igen. Här hör vi henne i ett samtal med Vi Läsers Yukiko Duke om nya romanen ”Förlåten”.

”Här stod Meryl Streep i ett bås och sjöng.”

I Atlantis studio har Abba spelat in flera av sina klassiska låtar och hit insisterade Meryl Streep på att få komma för att spela in ”The Winner takes it all” live. Vi:s musikkrönikör Johan Norberg besöker en orörd inspelningsstudio.

 

”Problemet med kallprat är att vi inte riktigt förstår varför vi behöver det.”

Niklas Källner är bland annat känd som reportern i ”Skavlan” som får människor på gatan att berätta de mest personliga saker. I Vi-podden pratar Källner med Vi:s Josefin Olevik om kallprat och vår stora rädsla för tystnaden.

”Vi hade material för tre böcker.”

I dagarna har en ny bok kommit ut. För första gången har guldkornen ur Tidningen Vi:s historia samlats i en antologi: ”Vi – De bästa texterna, volym 1”. Här trängs Astrid Lindgren, Evert Taube, Karin Boye och Vilhelm Moberg med moderna skribenter som Jonas Hassen Khemiri, Peter Englund, Lina Wolff, Karin Thunberg och Magda Gad. Om detta samtalar Vi:s chefredaktör Sofia Wadensjö Karén med bokens redaktör, redaktionschef Tomas dur Fläckman.

”Jag ringde Janne Schaffer och frågade om han kände sig en smula lurad.”

I veckans avsnitt berättar vår musikkrönikör Johan Norberg om vem som egentligen borde få pengar och ära när en låt skapas. Var det egentligen Mick Jagger och Keith Richards som skulle inkassera när en hit blev till?

”Han såg ut som en gitarrist, pratade som musiker brukar göra, men hade en i sammanhanget mycket märklig civil tjänst. Han var vd för H&M.”

Johan Norberg möter näringslivsmannen Fabian Månsson som berättar om kreativitet i styrelserum och i sitt rockband.

 

”I ett slag brister allt. Hur förbereder man sig för att dö?”

Hans Rosling om livets vändpunkt, då han förstod att ingenting skulle bli som förut.

 

”Din andning är tung, ansträngd. Jag tror jag kommer att gråta.”

Krister Henriksson läser ett kärleksbrev till Rikard Wolff.

00:55: Golnaz Hashemzadeh Bonde

”Min pappa ville att flykten skulle få ekonomisk avkastning i mig.”

Vad innebär det att vara barn till föräldrar som har flytt sitt hemland? ”I flyktingbarnens situation finns en dimension av skuld”, berättar Golnaz Hashemzadeh Bonde – författare till ”Det var vi” och ”Hon är inte jag” – för Vi:s redaktör Josefin Olevik.

 

30:22: Johan Norberg

”En av de hemlösa sjöng en melodi som gick rakt in i hjärtat.”

I det bortklippta materialet till en dokumentärfilm om uteliggare vid Waterloo Station i London hördes hur en av de hemlösa sjöng tonsäkert, om och om igen: ”Jesus’ blood never failed me yet”. Vår musikkrönikör Johan Norberg berättar historien om den anonyme mannen som fick miljoner lyssnare efter sin död.

 

Copyright/fotograf: Helén Karlsson

01:33: Jessika Gedin

”Astrid Lindgren var min mormors kompis.”

Sveriges litteraturdrottning – Jessika Gedin – om att vara marinerad i litteratur från barndomen, om läslust och om boken hon läser om och om igen.

 

30:38 Johan Norberg om Carola

”Hon satsar lika hejdlöst som om varje refräng vore final i sång-VM.”

Johan Norberg om Melodifestivalen och en artist som sjunger fantastiskt, men alltid tycks ta i lite för mycket.

”Vi som kommer från gatan har ändå ett värde.”

Den prisbelönte filmaren och regissören Stefan Jarl är tillbaka med en ny film – ”Innan vintern kommer”. För Stina Jofs berättar han om arbetsnarkomanin, revanschbehovet, motståndet, Quincy Jones och bäste vännen Kenta som dog på Stefan Jarls soffa.

”Fångarna var döschyssta. Jättetrevliga.”

Från arkivet: Den saknade skådespelerskan Lena Nyman berättar för Johan Norberg om när hon satt i fängelse, bestämde sig för att rymma och beställde en limousin som skulle hämta henne.

”Det finns en missuppfattning om att det här var ett så väldigt lyckat revolutionärt år. Det var det ju verkligen inte!”

Henrik Berggren har skrivit boken ”68” om ett mytomspunnet år som fyller femtio. Vad hände egentligen? Det var inte bara naket och drogat. I Sverige spelade kristenheten en viktig roll i revolutionen och ljumma vardagssossar tvingades till radikalisering. Samtidigt lyste de politiska förändringarna med sin frånvaro.

”Du skulle ha sett Ingrid Bergman, hon var helt chockad.”

I ett samtal vid vår musikskribent Johan Norbergs köksbord hör vi den älskade skådespelaren Lena Nyman (som gick ur tiden 2011) berätta om filminspelningen som hon trodde skulle bli hennes död, när Ingmar Bergman slog henne i huvudet och Ingrid Bergman chockades.

”Det räcker att jag viftar lite med händerna när jag pratar, så får jag höra: Åh, vad härligt osvensk du är!”

Jasenko Selimović och Fredrik Lindström avslutar vår serie om integration och svenskhet. De talar om dolda koder, micrade semlor och om att ta medborgarskapet på allvar.

”Vaggande öppet hav när en man med cancan-flickor på slipsen ställde sig bredvid henne.”

Anneli Jordahl är en av författarna som har skrivit novell på vårt tema ”Litteratur till sjöss”, för att fira att Vi:s Litteraturbåt fyller 20 år (vi kastar loss i mars!). Här läser hon själv sin text.

”Jag blir knäsvag, njuter hejdlöst och dansar runt i vardagsrummet.”

Johan Norberg förvandlas till Julie Andrews i ”Sound of music”, men vad är det han lyssnar på egentligen?

”Det behövs något annat än tabletter. Det behövs terapi, samtal, stöd.”

Varje vecka ringer P1-lyssnarna till radiopsykologen Allan Linnér och berättar om relationer, sorg och ensamhet. Men hur mår han själv egentligen? Vi-poddens egen psykolog – Helena von Zweigbergk – frågar den populäre lyssnaren vad han skulle ha berättat om han själv hade ringt och öppnat sitt inre.

”Det var en pina från början till slut eftersom jag inte ens hörde min egen gitarr.”

Det musikaliska radarparet Nils Landgren och Johan Norberg reser i 16 timmar och spelar i 30 minuter. Följ med på en problemfylld resa till Tyskland.

”Mitt Paris ligger i Siknäs i Kalix skärgård.”

Bo Sundström är mest känd som sångare i Bo Kaspers Orkester, men nu kommer han ut som soloartist med en ny platta: ”Mitt dumma jag – svensk jazz”. I Vi-podden tolkar han David Bowie och Tom Waits live i studion och jammar med Tidningen Vi:s redaktionschef Tomas dur Fläckman.

”Hälsa henne att jag älskar henne.”

Så skrev den amerikanske jazzpianisten Bill Evans i ett brev riktat till Monica Zetterlund. Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg berättar om när Evans och Zetterlund träffades i en studio i Stockholm och spelade in den klassiska skivan ”Waltz for Debby” och Monica Zetterlund sjöng falskt.

tillsammans.

”Det är den bästa film jag har gjort.”

Lasse Hallström, Tomas von Brömssen, Melinda Kinnaman, Anton Glanzelius, Reidar Jönsson, Anki Lidén, Waldemar Bergendahl, Ing-Marie Carlsson och de andra huvudpersonerna berättar om spelet bakom kulisserna när en svensk filmklassiker – ”Mitt liv som hund” – skapades och erövrade världen.

”Här är inte kungen privilegierad.”

Vi:s musikkrönikör Johan Norberg bakom kulisserna på Kungliga Operan där han träffar Åsa Lännerholm som spelar harpa i Kungliga Hovkapellet.

”Vi måste vara väldigt svåra att komma in på livet.”

Fredrik Lindström och Lena Andersson debatterar svenskens rörlighet och stelbenthet, när allsång måste vara planerad, tidsbestämd och försedd med texthäfte.

”Jag har fyllt 70 och känner mig superfri.”

Helena von Zweigbergk möter Åsa Moberg i ett samtal om att vilja vara som alla andra, men väldigt annorlunda och att vara beroende av en man.

”Ted hade gått hem och lämnat ett meddelande att rösterna inte lämnat honom i fred.”

Vi:s musikskribent Johan Norberg berättar om en nyårsafton med den filmaktuelle Ted Gärdestad och om när de spelade in ”För kärlekens skull” tillsammans.

”Vi lider av en slags tidsrasism.”

 Är svenskarna framstegsextremister, förblindade i tron på att all förändring automatiskt innebär förbättring? Fredrik Lindström och Lena Andersson debatterar individualism och undrar om vi inte missar något i vårt förakt för dåtiden, när vi får för oss att vi inte har någon nytta av äldre människor och deras erfarenheter.

 ”Det räcker nu, Johan. Fred orkar inte mer.”

 Vi:s musikskribent Johan Norberg spelade gitarr på Fred Åkerströms ”Ingenstans är man fri som en fågel”. När Johan nu lyssnar på inspelningen igen – drygt 35 år senare – kommer texten om vistrubadurens fasansfulla uppväxt som en kalldusch och minnet av Fred Åkerströms snyftningar i studion väcks till liv.

”Jag brukar fråga mig själv: Hur gammal är du, Lindfors? 56! Säger jag det så får jag energi.”

Lill Lindfors fyller 78 år i maj och i ett möte med Helena von Zweigbergk berättar hon om drömmen hon vill förverkliga, om när hon slog en man i ansiktet och hur hon hanterar åldrande och förluster.

”Far åt helvete, säger mormor i altandörrens öppning.”

För sin avslutande del i romantrilogin om Maj i Örnsköldsvik – ”Liv till varje pris” – fick Kristina Sandberg Augustpriset. Inför Tidningens Vi:s 20-årsjublilerande litteraturbåt har Kristina Sandberg nu specialskrivit en novell som hon har läst in själv för Vi-podden.

”Idén var god, men katastrofen oundviklig.”

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg, som bland många andra har spelat med Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk och Eva Dahlgren, berättar om musikhistoriens största magplask.

”Rikard var så extremt stark. In i det sista.”

Helena Bergström berättar om skådespelarkollegan och nära vännen Rikard Wolff. Det började med samarbetet i ”Änglagård” för 25 år sedan och slutade den 17 november i år när Helena och flera av de närmaste vännerna tog avsked av en av våra mest folkkära artister.

”Nu tar jag mig rätten varje unge har, att hitta sin pappa.”

För tio år sedan berättade skådespelaren Michael Nyqvist för Tidningen Vi:s Stina Jofs om jakten på sin biologiske far. Artikeln –  ”När min kropp fick ett hem” – blev mycket uppmärksammad och ledde till sommarprat och den nu djupt saknade skådespelarens bok ”När barnet lagt sig”. Här får vi höra en inläsning av artikeln och sökandet som leder fram till sekunden då Michael Nyqvist träffar sin pappa och allt faller på plats.

”Det är en oerhörd kraft i detta och vi har inte sett slutet.”

Vi träffar Gudrun Schyman som berättar om synen på Metoo och om hur rörelsen nu måste leda till reformer, åtgärder och politik.

”Privat har jag betett mig som Hugo Rask väldigt många gånger.”

Skådespelaren Krister Henriksson om hur han träffade författaren Lena Andersson på Tidningen Vi:s läsarresa och bestämde sig för att tacka ja till rollen som Hugo Rask när ”Egenmäktigt förfarande” skulle sättas upp på scenen.

”Det kändes inte bra att vara kritisk mot statsministern i det här läget.”

Vi får följa med hem till Povel Ramel när Vi:s musikskribent Johan Norberg träffar musiklegenden när han hade bestämt sig för att börja rappa.

”Jag var livrädd, låg och skrek i kudden av nervositet. Jag tänkte att nu kastar jag in handduken.”

Tre musikaliska stjärnor – Helen Sjöholm, klarinettisten Martin Fröst och kompositören Jacob Mühlrad – berättar för Vi:s Johan Norberg om sin scenskräck och om vad som får dem att fortsätta möta publiken.

”Vad ska vi göra med all denna tomhet, när vi har allt, men ändå inte har någonting?”

Vi träffar den färske Augustprisvinnaren Johannes Anyuru för ett samtal om fascism, terrorism, våld, mystik, poesi och tecknen på att vi – trots allt – går mot ljusare tider.

”Är jag styrd av patriarkatet? Ja, det är vi allihopa.”

Emma Molin, medlem i hyllade Grotesco, berättar om mansdominansen i humorbranschen, vidriga manusprocesser och styrkan i #MeToo-rörelsen.

”Man kan inte kräva att någon ska bli kulturellt svensk bara för att de har flyttat hit.”

Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan, debatterar Sverige och integration med Fredrik Lindström.

”Jag avskyr den märkliga klangen.”

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg om varför det ljudtekniska verktyget Autotunes digitala envishet förstör sångare som glider på tonerna.

”Han får panik. Hela hans värld står på spel. Jobbet som handskriftschef. Umgänget i herrklubben Idun. Kontakterna med Svenska Akademien och den internationella bibliotekseliten.”

Den så kallade KB-mannen framställde sig som Kungliga bibliotekets beskyddare, men plundrade i själva verket Sveriges kulturarv och sålde klassiska böcker för miljontals kronor. Hör Jesper Huors Vi-reportage där vi steg för steg får följa hur snaran kring Sveriges genom tiderna största boktjuv dras åt fram till att han tar sitt liv.

”Ljus, stjärna, barn och fred på jorden. Ord man inte kan hoppa över om man ska röra vid människors hjärtan i juletid.”

I nya avsnittet får vi också följa Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg när han åker hem till Niklas Strömstedt och frågar hur man skriver en klassisk jullåt – som ”Tänd ett ljus” – och vad han själv lyssnar på för att komma i julstämning.

”Ibland, när jag är arg, har jag tänkt att jag skulle vilja skriva en bok som heter Konsten att leva med en man”. Det – och mycket mer – berättar författaren Agneta Pleijel för Vi-poddens Helena von Zweigbergk.

Vidare i nya avsnittet: Fredrik Lindström debatterar med Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri – om integration och medelklassens bristande intresse för bildning och kunskap.

Slutligen träffar Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg en dold makthavare på Sveriges Radio. Han har fått tusentals lyssnare att upptäcka jazzpärlor i pratpauserna på P1-klassikern Spanarna.

 

Hålltider:

1.10: Fredrik Lindström och Rakel Chukri.

24.30: Johan Norberg.

29.53: Helena von Zweigbergk och Agneta Pleijel.

I nya boken ”Vrålstark & skiträdd” berättar Marie Göranzon för Tidningen Vi:s Stina Jofs om livet på och utanför scenen. I Vi-podden möter vi Marie Göranzon under ett samtal om de tafsande männen på Dramaten, om bråken med maken Jan Malmsjö och om sin stora rädsla. Samtalet mellan Marie Göranzon och Stina Jofs spelades in under Bokmässan och leds av Vi Läsers redaktör Yukiko Duke.

Vi får också följa med vår prisbelönte musikskribent Johan Norberg till Berwaldhallen, där han frågar chefen Helena Wessman varför de spelar så mycket Mahler.

Vidare fortsätter Fredrik Lindström att debattera paradoxen att Sverige är bra på att släppa in människor på flykt, men så dåliga på att integrera. Opponent är Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster.

 

Hålltider:

1.45: Marie Göranzon i samtal med Stina Jofs och Yukiko Duke.

30.00: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om kultur och identitet.

49.50: Johan Norberg gästar Berwaldhallen.

Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune – skribent, bloggare och tidigare distriktsordförande i Ung Vänster – debatterar vad svensk identitet och kultur egentligen är.

Tidningen Vi:s prisbelönte musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på en skivinspelning med Sven-Bertil Taube.

Vi-poddens intervjuare Helena von Zweigbergk möter Hans Blix, världsdiplomaten som har försökt att gå i pension tre gånger, men misslyckats.

Slutligen hör vi förra årets Augustprisvinnare Lina Wolff läsa sin nya novell, skriven exklusivt för Vi.

Du hittar Vi-podden även på iTunes och på andra podcastappar.

 

Hålltider:

1.20: Fredrik Lindström och Malcom Kyeyune om svensk kultur.

20.00: Karin Thunberg om mötet med Alicia Vikander.

23.20: Johan Norberg om Sven-Bertil Taube.

27.40: Helena von Zweigbergk och Hans Blix.

47.35: Lina Wolff läser sin nyskrivna Vi-novell.

Fredrik Lindström och historieprofessor Lars Trägårdh undrar vilket personligt ansvar vi har för att slussa in nya människor i vårt land.

Tidningen Vi:s musikskribent Johan Norberg tar oss med bakom kulisserna på riksmötets öppnande, där han tillsammans med trombonisten Nils Landgren spelade för riksdagens ledamöter.

Vi träffar också den mångfaldigt prisbelönte fotografen Paul Hansen som berättar om dagen då han fick en kula i ryggen, avlossad av en krypskytt från terrororganisationen IS.

Du hittar poddavsnittet även på iTunes och på andra podcastappar.

Fredrik Lindström debatterar med historieprofessorn Lars Trägårdh.

Helena von Zweigbergk möter artisten Lisa Nilsson och Johan Norberg knackar på hos författaren David Lagercrantz.

Bonuslyssning ur Vi-arkivet: Ingemar Unge möter den djupt saknade Gösta Ekman.

Du hittar poddavsnittet även på iTunes och på andra podcastappar.