Evelyn Glennie
Kära Sverige

Vi fick brev från Evelyn Glennie!

av Anna Hedelius

I vår serie ”Kära Sverige” skriver utländska besökare ett brev till vårt land. Den här gången har vi fått post från ingen mindre än Polarprisvinnaren och slagverksvirtuosen Evelyn Glennie.

Cambridgeshire, Storbritannien, juni 2015.

 

Kära Sverige,

Det upphör aldrig att förvåna mig hur välkomnande ni alla är, vilket gör mig så glad att komma tillbaka. Det är definitivt något speciellt med er – ni besitter ett slags lugn och en friskhet, samtidigt en tyst beslutsamhet och ett fokus som är väldigt smittande.

När jag besöker er fascineras jag av det klara ljuset som återspeglas från allting.

Solljuset har en speciell briljans. Detta skimmer får mig att stanna upp och uppskatta de enklaste och mest vardagliga saker. Man undrar om det har något att göra med låga föroreningsnivåer eller kanske något annat, något oundvikligen svenskt. Jag kan inte sätta fingret på det. Men det finns en sak jag helt säkert vet: den rena luften måste göra något med hönsen i Sverige, för äggen är delikata! Jag får hindra mig själv från att äta mer än tre ägg till frukost för att folk inte ska stirra. Jag skulle lätt kunna äta tre till, varje morgon!

Jag känner mig hemma i Sverige, på goda grunder. Er känsla för humor är mycket lik den jag växte upp med i Skottland. Det oförutsägbara vädret är också bekant! Jag brukar räkna med att det är tio grader varmare eller kallare än vad prognosen sagt.

Invid ljusa gröna ytor och stora öppna vatten är era städer ständigt fyllda av liv. Det är alltid något på gång. Fantastiskt att så mycket av denna aktivitet är konstnärlig. Jag har en naturlig förkärlek för musik och det är alltid en glädje att lära känna andra människor som uppskattar det lika mycket som jag gör. Vilket får mig att tänka på en annan sak jag älskar med Sverige och svenska folket: ni tar er tid att engagera er i de saker ni möter. Ni lyssnar.

Jag har varit i Sverige en hel del nyligen, två gånger för att uppträda och en gång för att delta i Polar Music Prize-utdelningen med tillhörande bankett. Ni kan det där med att roa er! Alla mina besök har varit mycket minnesvärda och jag ser fram emot att komma tillbaka och besöka er igen. Jag skulle inte kunna skriva det här brevet utan att tacka er och låta er veta hur mycket ni får mig att känna mig som hemma. I Sverige får jag en speciell känsla, som verkligen står ut bland mina resor! Tack till er alla!

Jag ser fram emot många fler besök!

 

Evelyn Glennie
Från: Född i Aberdeen, Skottland, i dag bosatt på landet i Cambridgeshire, östra England.
Ålder: 50 år.
Gör: Slagverkare. Har gett ut ett 30-tal soloalbum. Äger 2 000 instrument.
Sverigekoppling: Emottog Polarpriset den 8 juni i år.

 

Översättning: Anna Hedelius
Foto: Philipp Rathmer

 

Ur Tidningen Vi, nummer 7, 2015

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »