Ledare

Varför är vi så dåliga på integration?

av Sofia Wadensjö Karén

 

Varför är vi så duktiga på att välkomna flyende människor till vårt land, men så förtvivlat dåliga på att släppa in dem på riktigt?

Ni som var med på Vi:s Litteraturbåt våras känner igen frågeställningen. Fredrik Lindström berättade (på ett, förstås, oerhört underhållande sätt) hur han inte kunde förmå sig att förklara för den invandrade kaféägaren att semla med varm mjölk inte innebär att langa in alltihop på högsta effekt i mikron.

”Det som kom ut ur den mikron såg över huvud taget inte ut som en semla längre. Den hade mer antagit formen av en … lovikkavante!

Snällt åt han ändå upp. Utan att säga något.

Följden?

Att kaféägaren troligen fortsätter att mikra både semlan och mjölken till sina kunder, i stället för att få hjälp att veta hur man bäst tillagar en sådan.

 

I det här enkla exemplet sätter Fredrik Lindström fingret på något oerhört viktigt:

Vår enorma motvilja mot att gå in i situationer där vi gör oss till talesmän för ”så här gör vi i Sverige”. Vår ängslighet över att verka vara en person som tycker att ”det svenska sättet” skulle vara överlägset andra kulturers sätt – ”vill han mikra min semla, vem är jag då att tala om att det inte skulle vara okej!?”. För att inte tala om vår ovilja att över huvud taget bli inblandade i något som möjligen skulle kunna bli lite pinsamt.

Vid middagarna på litteraturbåten fortsatte jag och Fredrik Lindström samtalet. Även efter att vi kommit i land fortsatte det. Hans initierade funderingar kring vår dåliga förmåga att integrera människor från andra kulturer känns viktigare än någonsin. (Vi måste ju få syn på oss själva för att kunna förändra något.)

Så föddes den. Vår gemensamma idé.

Fredrik Lindström ville finslipa sina tankar, möta reaktioner som kanske gick helt på tvärs mot det han kommit fram till. Han ville borra, fördjupa, sondera, resonera sig fram …

Kunde det ske i Tidningen Vi?

Borde det inte till och med ske i Tidningen Vi?

Här på redaktionen bestämde oss för att vika hösten åt ett brett sökande och prövande i en av vår samtids mest brännande frågor.

Så.

I några nummer framöver får ni nu möta Fredrik Lindström – samt en ”opponent” som helt kort bemöter det han skriver. Det senare är att se som starten på ett samtal som fortsätter utanför tidningens ryggar. Närmare bestämt i vår helt nystartade podd.

Där möts Fredrik Lindström och ”opponenten” varannan vecka för ett fördjupande och utvecklande samtal.

Jag tror att vi står inför ett av höstens mest spännande – och viktiga – samtal.

Häng med!
 
 

Text: Sofia Wadensjö Karén

 

Publicerat i Tidningen Vi, oktober 2017

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar