Ledare

Utan godhet dör vi

av Markus Wilhelmson

En lyssnare, Anne, ringer till Allvarligt talat i Sveriges Radio och ställer en högst relevant fråga:
Med tanke på hur världen ser ut, är människan innerst inne verkligen god?

Man behöver inte ha en särskilt depressiv eller dystopisk läggning för att tappa modet vid en blick ut över världen; hur vi spelar rysk roulette med vår planet och röstar fram politiker som möter oliktänkande med knuten näve i stället för öppen hand.
Anne får svar på sin fråga av författaren och poeten Bob Hansson. Han är övertygad om att människan i grunden är god. Människosläktet skulle inte ha överlevt om vi inte hade sam-
arbetat och delat med oss.
Ondskan, menar Bob Hansson, är bara små skärvor av mörker men det är de skärvorna som förvandlas till nyheter och rubriker, eftersom ondskan är ovanlig.
Godhet däremot är så vardaglig att den inte platsar i en nyhetssändning.
Vem bryr sig om att det finns fler hjälparbetare än terrorister?
VARFÖR TALA om detta nu?
Kanske för att det väntar ett val i Sverige där mycket står på spel, där våra bilder av verkligheten nog aldrig har varit så väsensskilda. Valet är inte så enkelt att det står mellan ljus och mörker, mellan det goda och det onda, men vi lever i en tid där starka krafter anstränger sig för att underblåsa känslan av ett vi (underförstått: de goda) och ett dom (de onda), som späder på misstänksamheten mot redan utsatta grupper.
Den förflyttning i retorik som har skett sedan vår dåvarande statsminister uppmanade oss att ”Öppna våra hjärtan” för fyra år sedan är häpnadsväckande.
Vi människor är komplexa, ingen är enbart ond eller god. Mörkret ryms inom oss alla, men det är våra handlingar som avgör vilken av krafterna som segrar.
Som författaren Kurt Vonnegut en gång sa:
Vi ska vara försiktiga med vem vi utger oss för att vara, eftersom den vi utger oss för att vara faktiskt är den vi är.

 

Markus Wilhelmson 
är t f chefredaktör på Vi.

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar