Ledare

Tid för handling

av Sofia Wadensjö Karén

Aldrig tidigare har jag känt en så stark misströstan som den där morgonen för några veckor sedan. 
I syriska Palmyra hade det 2000 år gamla templet precis sprängts bort. I Sverige hetsade en före detta journalist mot två sansade kolleger så att de mordhotades, gång på gång.

Skälet? Att templet stod för något annat än gärningsmännens egna tillfälliga uppfattning. Att de båda journalisterna hade frågat om en intervju för att skildra sin samtid.

Allt detta hat. All denna oförsonlighet. Alla dessa extrema människor vars enda drivkraft är att forma hela sin omvärld till exakt den bild som de har skapat i sina egna huvuden.

Uppgivenheten jag kände var så stark. Som om en boll inte bara hade satts i rullning, utan även fått upp farten. Rejält.

Och för första gången visste jag inte hur eller vad som skulle kunna stoppa den.

 

Så publicerades bilden på den omkomne lille pojken på stranden i Turkiet.

Som om vi inte alla vetat vad som pågår.

Som om vi inte alla redan läst och hört att barn och vuxna på flykt sätter livet till på Medelhavet, sedan flera år tillbaka.

Men kanske sammanföll fotot med att fler börjat misströsta – precis som jag. Kanske fick vi där och då nog.

 

För något skedde. Plötsligt kokade vårt land av handling. Vid varje middagsbord jag satt vid talades det om hjälp, konkret hjälp. I nästan varje samtal, både på jobbet och utanför, kom man in på frågan ”vad ska vi göra”. Kompisar ringde och frågade hur vi kommit i kontakt med den afghanske flyktingpojke som vi hjälper. De ville också. Kläder packades, pengar swischades. Under så många år har folk i allmänhet mest pratat solidaritet, inte handlat. Nu var det något annat.

En vändpunkt? I detta nu känns det så.

Men snart kommer vi att prövas på nytt.

Bostäder, jobb och skola – snart måste vi ta ställning igen. Snart tvingas vi återigen att ompröva och pröva oss fram på denna nya väg utstakad av Handlingens Solidaritet. Måtte vi vara starka nog!

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar