Politiskt

Tar Anders Borg över nu?

av Anita Kratz

Ska även den här planen spricka? Anders Borg fick inte igenom sitt eftertraktade Saltsjöbadsavtal 2.0. Nu är det frågan om också hans chans att efterträda Fredrik Reinfeldt håller på att glida honom ur händerna.

– Hans namn bör inte komma upp förrän senare i processen, säger en tung moderat som vet hur strategiska Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är.

Inom Moderaterna surrar ryktena intensivt om vem som ska efterträda Fredrik Reinfeldt. I år är det tio år sen han valdes till partiordförande, numera en lång tid med tanke på att sju av dessa har han också varit statsminister. Det är ett slitsamt jobb, inte minst eftersom han leder en koalitionsregering med fyra partier.

– Fredrik gör inget utan en väl genomtänkt plan. Dessutom är han en riskminimerare av stora mått, säger samma källa som ovan.

Först det här med att planera. Fredrik Reinfeldt har vid flera tillfällen själv framhållit att han i första hand planerat för att vinna valen 2006 och 2010 och att under den tiden genomföra ”nya” Moderaternas politik. I oktober är det stämma i Norrköping, ett tillfälle då ombuden ska fatta beslut om nya idéer för en ny mandatperiod, den efter valet 2014.

Men flera har vittnat om att partiet lider av en viss idélöshet, att idéerna i första hand kommer från finansdepartementet. Att det helt enkelt är Anders Borg som styr och ställer. Det är också den bild som Dagens Industri Weekend ger i senaste numret.

Av kärnan i gänget bakom nya Moderaterna återstår endast Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Duon har kompletterat varandra och hållit ihop. Men borta är Sven Otto Littorin, Ulrica Schenström och nu senast Per Schlingmann. Dessutom har flera andra medarbetare slutat eller bytts ut. Det här har också lett till oro inom partiet. Vad är deras nästa plan, frågar sig flera? Det är en oro som började redan för över ett år sedan och som jag i Tidningen Vi skrev om. Då räknade mina källor med att Reinfeldt skulle lämna över vid stämman i år.

Nu till det här med riskminimeraren Reinfeldt.

– Han vill helst inte ta några risker. Det är också ett skäl till att idéerna är få, säger en moderat som jobbat i regeringskansliet.

– Ja, han är så ovillig att ta risker att förslag i princip inte går att lägga fram, säger en allianskamrat i regeringskansliet.

Fredrik Reinfeldts riskminimering är alltså väl känd till och med utanför hans eget parti. Den egenskapen har blivit ytterligare en pusselbit i spekulationerna kring hans eventuella avgång inom en snar framtid. Han har ju redan blivit historisk genom att vinna två val i rad, ska han våga riskera ett valnederlag? Ska han sluta som Göran Persson? Eller som Tony Blair? Det vill han förstås inte, tror partikamrater.

Men att planera gillar han. Och om avgången ska bli värdig lär han ha processen klar, tror moderater som jobbat med honom. För att bli ihågkommen som en god ledare ska man också se till att det finns kandidater att välja mellan. De namn som förekommer i spekulationerna är Catharina Elmsäter Svärd, Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson. Och förstås Anders Borg.

För de moderater som hoppas på Anders Borg är det inte någon god nyhet att det är han som redan nu nämns som tänkbar kandidat. Det är för tidigt. Helst ska de övriga kandidaterna granskas först och sen när de alla ratats av en eller annan anledning är det dags för Anders Borg att kliva fram. Om han nu vill.

– Jo, han vill nog. Anders är en politiker ut i fingerspetsarna. Det har han alltid varit, säger en som jobbat med honom.

– Anna Kinberg Batra har redan nämnts som tänkbar efterträdare, men hon exponerades stort i tidningen Fokus. Jag tror inte det var så lyckat för hennes chanser, säger en väl insatt moderat.

Risken är att Fredrik Reinfeldt till slut ändå tvingas ta den där risken han kanske inte vill ta – att ställa upp även i valet 2014. Göran Persson känner säkert igen situationen. Spekulationerna kring hans eventuella avgång var mot slutet intensiva. Han såg sig tvungen att stanna kvar.

Och för Anders Borg skulle det i så fall betyda att han missar chansen att bli partiordförande, och eventuellt statsminister. Om han nu vill.

Av Anita Kratz

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar