Ledare

Tack alla normbrytare!

av Unn Edberg

I detta nummer möter du två normbrytare från olika tider: operasångaren Rickard Söderberg och författaren Marjorie Hillis.

Marjorie Hillis gjorde på sin tid skandal genom att vara en ogift kvinna som trivdes i sitt eget sällskap och sökte hobbyer och vänner snarare än en äktenskapspartner. Hon skrev handboken Live Alone and Like It och blev en förebild för kvinnor i samma situation. På 30-talet var detta något oerhört. 

Mycket har hänt sedan dess. I dag är Sverige ett av de bästa länderna för kvinnlig självständighet. Med makten över sin egen ekonomi skapas möjligheten att välja livsriktning. Att ha en partner, bilda kärnfamilj eller ett annat spår. Nästan hälften av alla vuxna svenskar lever inte i en parrelation.

Men helt accepterad är singelkvinnan kanske trots allt inte. Jag hörde Maria Sveland i P 1:s Söndagsintervjun prata om hur omgivningens skuldbeläggande slår hårdare mot en frånskild kvinna med barn än motsvarande man. Och när hon tillsammans med Katarina Wennstam för några år sedan redaktörade boken Happy, happy, om lyckliga skilsmässor, mötte hon upprördhet och fördömanden. 

Kärnfamiljsnormen är fortfarande stark. 

Jag har åtskilliga bekanta som berättar om hur de efter en skilsmässa inte längre bjuds in till vännernas middagar, som om en ensam kvinna skulle utgöra ett hot mot den äktenskapliga friden i övriga familjer. 

Men ändå. I dag krävs mer än att bli singel för att kallas normbrytare. 

Vad sägs om en homosexuell operasångare, sminkad och tatuerad, med ett starkt samhällsengagemang och en närvaro på såväl scenen som i Melodifestivalen och Let’s dance. Rickard Söderberg har valt att använda sin position för att påverka i frågor som handlar om klimathot, djurens rätt, hbtq-rättigheter – vilket inte alltid har gynnat operakarriären. För sin personlighet och för sitt engagemang betalar han ett högt pris i form av hot och hat.

Normbrytarna agerar murbräcka och slår hål på gamla strukturer och föreställningar. Jag är tacksam mot dem som vågar och orkar göra det jobbet.

 

 

Publicerat i Tidningen Vi,  mars 2019

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar