Politiskt

Sverigebild på sniskan

av Cecilia Garme

Efter en politisk höst utan motstycke ser utländska korrespondenter med häpnad på Sverige. Varför detta mörker? Men de hittar också guldkorn som vi själva hade glömt.

En gång i tiden var ”korrarna” allmänhetens fönster mot världen. I dag är de bara några av alla som skriver, kommenterar och bemannar morgonsoffor jorden runt.

Lägg därtill sociala medier. Där får man scrolla länge för att läsa om framgångssagor som Ikea, Skype och Zlatan.

– Visst finns de svenska succéfenomenen kvar i mångas bakhuvud, men vi korrespondenter får samtidigt kämpa mot fake news. I många länder beskrivs Malmö som ett helvete. Det är det ju inte alls, säger Anne-Françoise Hivert lite uppgivet.

Hon bor i Lund sedan 16 år och skriver för franska Le Monde.

– Sverigebilden har blivit väldigt mörk. Man märker det i artikelkommentarer och på frågor från folk när jag är hemma i Frankrike, eller när man tittar på morgonprogram i fransk tv. För vissa har Sverige blivit en symbol för allt som går för långt, det kan gälla invandring eller metoo. Jag är ganska bedrövad.

Sverige mår ju inte dåligt, varför var valrörelsen som den var?

Men fransyskans förvåning gäller även bilden av Sverige i Sverige. Aldrig tidigare har hon tyckt att det har varit svårt att förstå och beskriva en svensk valrörelse.

– Sverige mår ju inte dåligt, varför var valrörelsen som den var?

 

Över en kaffe träffar jag David Stavrou Kay som har bott i Sverige nästan lika länge som den franska kollegan och skrivit för den israeliska dagstidningen Haaretz i fem år. Det är en av alla veckor när presskonferenserna i riksdagen aldrig vill ta slut, och David är glad att en nyhetsbyrå tar hand om dem så att han själv får ägna sig åt den djupare bilden.

– Det är därför jag skriver för Haaretz. Intresset för Sverige är större än man kan tro i Israel, säger han.

– Mycket är förstås positivt: behöver jag räkna upp Abba, Ikea och Volvo? Och välfärdssystemet förstås, dagis, föräldraledighet, avgiftsfria universitet …

Samtidigt, säger han och byter till engelska för tydlighetens skull, så är relationen mellan Sverige och Israel infekterad, särskilt sedan Sverige strax efter Löfven-regeringens tillträde 2014 erkände Palestina.

– Det finns många israeler som tror att Sverige är antisemitiskt. Det anser inte jag, och jag har personligen inte upplevt antisemitism särskilt mycket. Men många judar i Sverige har varit utsatta, och det är väldigt allvarligt. Det är inte bara den ”gamla” anti-semitismen det handlar om, utan den nya, som kommer från andra länder. Det är något som ni måste ta hand om.

Samma dag som vi ses har hans senaste stora reportage om Sverige publicerats.

Om SD?

Nix. Sexköpslagen.

Va? säger jag.

– Ni införde den för 20 år sedan, Norge för 10 år sedan och nu är den på gång i Israel. Faktum är att progressiv politik är er främsta exportvara. Jag vet inte om ni är riktigt medvetna om det, men så är det, säger David som nyligen fick jätteformatet 6 000 ord för att beskriva den svenska nollvisionen i trafiken.

– Den är väldigt intressant! Att säga att man ska göra om trafiksystemet i stället för trafikanterna. Nu diskuterar man i Israel att införa något liknande för att få ner antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken.

Och så var det då Sverige-demokraterna. Hur tänker israeler om dem?

–Alltså, förklarar David, historiskt var Israel länge som Sverige med en stark socialdemokrati. Aldrig tidigare har Israel haft en regering som är lika höger som den vi har just nu. Därför finns det i dag paradoxalt nog en del israeler som tycker att SD och liknande partier runt om i Europa har rätt. Jag förstår att det måste låta vansinnigt, men faktum är att jag hela tiden får påminna läsare i Israel om SD:s nynazistiska rötter.

Ni har två stycken Mårran i svensk politik, en brun och en röd.

 

När finska , svenskspråkiga Hufvudstadsbladets Jan-Erik Andelin utsågs till korre i Stockholm i våras blev han väldigt glad.

– Eftersom finlandssvenskar är en minoritet i Finland har jag alltid velat tillbringa någon period av mitt liv i Sverige. Bara att få gå in i en bokhandel och se att alla böcker är på svenska!

Men politiken förundrar honom.

– Du kanske känner till Mårran i böckerna om Mumintrollet? En skrämmande gestalt som alla är rädda för. Ni har två stycken Mårran i svensk politik, en brun och en röd. SD och S. Varför skulle det vara så omöjligt för Annie Lööf att regera med S? Socialdemokraterna är inget jätteparti längre. I Finland har Centerpartiet och Socialdemokraterna för övrigt varit statsbärande koalition i tiotals år.

Och Finlands främlingsfientliga parti Sannfinländarna sprack när de kom med i regeringen, påminner Jan-Erik Andelin.

– Det är ett sånt test som Jimmie Åkesson borde utsättas för. Demokrati är inte bara att bli vald utan att ta ansvar.

Han förklarar bakgrunden. Hur Finland under hela efterkrigstiden tvingades anpassa sig till Sovjetunionen och ändå lyckades ha ett hyfsat fungerande parlamentariskt system. Och hur därför radikala kommunister kunde sitta med i regeringen, där de tvingades ta ansvar.

– Så vi står häpna i dag. Varför är parlamentariskt samarbete så svårt för er? Vulgärt uttryckt så tänker vi i Finland att ni i Sverige har haft det för lätt. Ni är kanelbullelandet som inte har lärt sig att livet är hårt, medan Finland har härdats genom sina krig till att göra också stora kompromisser.

Lillebrorskomplex? Kanske. Men tillgivenheten är stor.

– Vi räknar Stockholm som en av våra egna städer, så jag skriver mycket om kultur, utställningar, konserter, nya Nationalmuseum, nya restauranger, såna saker.

I kanelbullelandet går ministrarna fram och tillbaka på Drottninggatan  Stockholm och David Stavrou Kay som sitter i UD:s presscenter ser dem ofta.

– Öppenheten i Sverige är fantastisk, men ni har haft två ministermord och jag känner ibland att ni inte skyddar er demokrati. Varför ska mina barn behöva se nazistdemonstrationer? Man måste vara enormt försiktig med sånt.

 

Text: Cecilia Garme
Illustration: Mattias Käll

 

Publicerat i Tidningen Vi, januari 2019

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar