Fem frågor

Rickard Klerfors

av Redaktionen

RICKARD KLERFORS, biståndschef på organisationen Hjärta till hjärta som hjälper människor som tiggt i Sverige att få jobb i sina hembyar i Rumänien.

–Berätta om projektet!

Vi frågade ett antal tiggare i Linköping, där Hjärta till hjärta har huvudkontor, vad de hade för yrkeskunnande. Det visade sig att de tillhörde en grupp som var väldigt skickliga korgtillverkare. Detta hantverk har de försörjt sig på i generationer, men de senaste decennierna har de av olika skäl förlorat detta som födkrok. Nu har vi satt igång en korgproduktion i deras rumänska hemby.

Hur många personer rör det sig om?

Tjugofem personer är involverade i korgtillverkningen, tio av dem har lämnat tiggeriet i Sverige för att kunna försörja sig hemma i stället.

Hur ser planerna ut framåt?

Vi vill starta liknande verksamhet i fler byar i Rumänien. Om vi lyckas med detta på ett antal ställen kan vi nog börja se ljuset i tunneln.

Vad säger de som fått arbete?

De vill ju precis som vem som helst kunna ha makten över sina liv och vara oberoende. Vi har utbildat vissa av dem också, och när vi hade en diplomceremoni häromveckan pratade jag med några av kursdeltagarna. Särskilt minns jag en ung kille som varit i Salzburg, Österrike och tiggt. Han hade blivit bötfälld, eftersom de har ett lokalt tiggeriförbud där, och även suttit fyra månader i fängelse. Med tårar i ögonen tackade han nu för att han fick möjlighet att lära sig ett hantverk och även försörja sig själv i sitt hemland.

Vill några resa tillbaka till Sverige?

-Ja, vissa vill det. Men då som turister. De tycker att Sverige är ett vackert och välordnat land, med härliga invånare.

 

(Den som vill köpa en korg kan antingen köpa den i Hjärta till Hjärtas second hand butiker, eller maila info@hearttoheart.se)

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar