Ledare

Osund skepsis

av Sofia Wadensjö Karén

 

Med lite distans framstår våra livsval och olika livsfaser ofta med obönhörlig skärpa. Först i backspegeln träder mönstren fram tydligt.

Jag tänker ofta på det när jag kikar bakåt i mitt eget liv – varför migränen var starkare då, hur relationerna tjorvade där, varför allt bara flöt på så smidigt här …

Detsamma gäller förstås även de lite större perspektiven.

För oss är det ju lätt att få syn på förra århundradets olika decennier, på dess sinsemellan extremt tydliga särdrag. Men medan livet pågår är det ofta svårare att få grepp om vad som verkligen – på djupet och långsiktigt – präglar den tid vi för tillfället lever i.

Hur kommer vi om 20–30 år benämna dagens tillvaro? Vilka mönster kommer att träda fram? Vår tid är ju så fragmentiserad, innehåller så vitt skilda strömningar …

Men jag vågar mig ändå på en gissning.

 

Att hela vår tillvaro och vårt beteende förändrades i grunden med internets intåg är ovedersägligt. Likaså hur detta på djupet har förändrat vår syn på kunskap.

Det har skrivits en del på temat, inte minst för ett par veckor sedan efter folkomröstningen om Brexit. Den holländska journalisten Joris Luyendijk kommenterade hur vår tid präglas av fakta-fri populism – ”friheten att uttrycka sina åsikter har blivit friheten att välja sina egna fakta”. (DN, 2016-06-25)

Så är det.

Aldrig tidigare har misstroendet mot etablissemanget, mot experterna, manifesterats tydligare.

Kanske började det redan för några årtionden sedan med prästerskapets tappade status. För att fortsätta med lärarnas, så småningom med läkarnas och nu även andra etablerade experters förlorade ställning.

Det tydligaste särdraget för vårt årtionde är auktoritetsskepsis och etablissemangsförakt. Och lär bli dess eftermäle.

Denna skepsis som ju vore sund om den förekom i lagom doser, men som med internets hjälp ofta drar i väg och landar i fullkomligt verklighetsfrånvända konspirationsteorier.

Också detta ett slags anarkism, tänker jag när jag läser Tomas Fläckmans spännande exposé över punken (sidorna 28–35).

Dagens ”post sanning”-årtionde lär vi dock knappast blicka tillbaka nostalgiskt på om 40 år.

Tvärtom.

Dagens expertförakt känns som en ödesfråga för vår demokrati.

Därför måste vi ta denna utveckling på största allvar.

Medan tid är.

 

 

Text: Sofia Wadensjö Karén

 

Publicerat i Tidningen Vi nr 9, 2016.

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar