Ledare

Om att vilja väl

av Sofia Wadensjö Karén

 

Så mycket känslor han väcker, vår monark.

Den saken är lätt att konstatera.

För ärligt talat var det med tilltagande förvåning jag tog del av vissa mejl och brev efter att vårt decembernummer hade kommit ut, det med kungen på omslaget. Många var uppskattande, positiva … ja, rentav lättade. Det poängterades hur välgörande och intressant det var att läsa om Carl XVI Gustaf när han befann sig på en arena som han både är genuint intresserad av och dessutom till fullo behärskar. (Vi tog en skogspromenad med kungen och pratade om skogens betydelse för oss människor i allmänhet, och oss svenskar och Sverige i synnerhet.)

Andra var ilskna och besvikna. Hur i all världen kunde Vi hemfalla åt ”kungafjäsk”?

Här blev det intressant, tycker jag.

 

Så här: Varje år väljer vi ut tolv omslagspersoner. Självklart måste det vara en person som vi tror intresserar våra läsare. Om inte vid en första anblick, så ska personen definitivt göra det efter att porträttet är färdigläst.

Någon skjutjärnsjournalistik ägnar vi oss inte åt. Troligtvis läser du Tidningen Vi för att bli upplyst, få skeenden satta i ett sammanhang, få djupare förståelse för såväl din omvärld som för dina medmänniskor.

Så ser i alla fall jag på mitt uppdrag och på vad som är denna älskade tidnings själ.

Kort sagt, Tidningen Vi vill väl.

Vi väjer inte för de svåra frågorna. Men de ställs inte för att sätta dit någon, utan för att förstå.

Därför vägrar vi att möta människor i intetsägande miljöer, inte heller går vi med på att göra intervjuer om tiden är för knapp – och vi tror inte på att försätta våra intervjupersoner i försvarsläge. Nä, bort i stället med alla imaginära murar, allt personligt försvar, allt krusidullande kring berömda personer.

Kanske är det också därför som vi så ofta får möta spännande kultur- och samhällspersoner med garden nere. Eftersom Vi andas ambition, kvalitet och en uppriktig vilja att begripa vågar människor också släppa in.

För tänk så mycket mer intressant det blir när vi – såväl i tidningsvärlden som i privata sammanhang – intresserar oss för Människan. När vi på riktigt försöker förstå drivkrafter, svagheter, rädslor, passioner, smärtpunkter …

Där och då sker de stora mötena – oavsett om den du möter är en granne, landets kung, en hyllad skådespelare, en meningsmotståndare eller en nära vän.

 

Text: Sofia Wadensjö Karén

 

Publicerat i Tidningen Vi, februari 2018

 

 

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar