Ledare

När “så här gör vi” blir självklart

av Sofia Wadensjö Karén

 

”Så här gör vi i Sverige.”

På ytan: en informativ, neutral mening.

Under ytan: en oerhört laddad formulering där olika personer, beroende på politisk hemvist, troligen läser in avgrundsdjupa skillnader i dess avsikt.

I det här numret vägrar uttolkaren av ”vår svenska folksjäl”, Fredrik Lindström, att väja för meningen. Eller för hur den kan uppfattas (sidorna 14–21).

Fredrik Lindström gör det vi alla borde göra – rikta strålkastaren mot våra mest laddade uttryck och ord.

Han vrider, vänder, bänder.

I stället för det vi svenskar är så duktiga på. Vi som så ofta duckar, väjer, undviker.

Hemma hos mig hänger ofta en ensamkommande kille från Afghanistan. Att inte berätta för honom hur ”vi gör” är helt uteslutet. Det vore att lämna honom i sticket på samma sätt som om vi hade struntat i att exempelvis lära våra egna barn normalt bordsskick, att de ska säga ”tack för skjutsen” eller viska tyst, tyst om de måste säga något under en teater-föreställning.

Vi vill hjälpa våra två barn till en så smidig social tillvaro som möjligt.

Precis detsamma önskar jag vår afghanska 17-åring.

Att vi respekterar ramadan, hans bönestunder och hans utifrån-syn på vår kultur är förstås självklart. Men utan koderna in i vår extrema, svenska kultur kommer han aldrig att få samma förutsättningar som våra egna barn.

Ibland är det faktiskt just så enkelt.

Genom att se till vardagssituationen, till det lilla livet, får man ofta fason även på det större perspektivet. Hur gör jag hemmavid? Vad känns naturligt i praktiken?

Ofta klarnar det där.

Det innebär förstås också att jag och min man – på ett helt självklart sätt – förmedlar att vår dotter inte ska hjälpa till mer i hushållet än vår son. Att vi har exakt samma förväntningar på våra barn, oavsett kön. Något annat vore helt otänkbart.

Det är i handlingen – i mötet – som vi på riktigt måste formulera oss kring våra värderingar. Och kring hur vi ska lyckas med integrationen.

”Så här gör vi i Sverige.”

För mig handlar det om omtanke.

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar