Politiskt

När man är en svensk volontär

av Cecilia Garme

Valturism måste inte handla om kaskeloter i Nordnorge. Många svenskar åker till USA för att volontärarbeta i presidentvalskampanjerna.

Martin Tollin heter en ingenjör på Saab i Linköping med en udda passion: amerikansk politik. Nu vill han hjälpa till att få Hillary Clinton vald till USA:s president.

– Att bli insläppt som valarbetare i USA är så enkelt, säger Martin Tollin som kampanjade första gången i kongressvalet 2006, då i Denver, Colorado.

– Jag tog cykeln till kampanjkontoret och sa: ”Hej, kan jag hjälpa till?” Fem minuter senare satt jag i ett hörn med ett talarmanus, en ringlista och en telefon för att ringa väljare som skulle övertalas att förtidsrösta.

Vart han ska åka i år har han inte bestämt än.

Rasmus Lenefors från Huddinge var Hillary-fan redan 2006 då han deltog i hennes återvalskampanj till senaten. Sedan dess har det blivit många resor, senast 2012 då Rasmus deltog i Obamakampanjen i tre hela månader.

– Från delstaten New York kördes vi aktivister i bussar tidigt på morgnarna till Pennsylvania, där det politiska läget var ovisst. Där togs vi emot av Obamakampanjen och fick kartor och angivelser om adresser där vi skulle knacka på. Vi gick till dem som var registrerade för demokraterna. Det var jättekul, säger Rasmus.

I år ska han försöka pussla ihop sitt liv som småbarnsförälder med en ny kampanjinsats för Hillary Clinton, helst i en swing state, där det står och väger mellan demokrater och republikaner.

– Kanske Ohio.

Ett fantastiskt sätt att möta ett land.

Det är stämningen som drar. Känslan av att världens öde avgörs. Men också rockstjärneglansen kring kandidaterna. Kontrasten till den svenska lokalpolitiken, där de svenska valturisterna ofta redan är engagerade, kunde inte vara större. Mest imponerande är de låga trösklarna.

– Det var en aha-upplevelse, säger Martin Tollin, med erfarenhet från (S) i Linköping.

– I Sverige är det så här: Om en människa utan medlemskap knallar in på en partiexpedition i en valrörelse och erbjuder sig att hjälpa till, är ens första tanke: ”Det måste vara en rättshaverist.” I andra hand misstänker man att det är någon från ett annat parti som vill snoka. Eller så säger man: ”Vi har fullt upp med att vinna valet, kan vi ringa dig efteråt?”

– I USA finns det kampanjkontor i köpcentrum där folk kan gå in och hjälpa till om de har en halvtimme över, säger Signhild Petrén från Stockholm som fick knacka dörr i latinokvarteren i Miami, trots att hennes spanskakunskaper var begränsade.

Östgöten Mathias Sundin satte ett nationellt helgrekord i dörrknackning i Nevada under republikanernas kampanj för John McCain 2008. I dag är Mathias Sundin riksdagsledamot för Liberalerna men åker till USA för primärvalen.

Kampanj i år?

– Kanske om Donald Trump vinner nomineringen. Då kampanjar jag för Hillary.

Något som Signhild Petrén helt säkert kommer att göra.

– I sydstaterna någonstans.

USA-val är en omtumlande upplevelse.

– Ett fantastiskt sätt att möta ett land, säger Signhild Petrén, och alla som Tidningen Vi talar med säger samma sak.

Men kan USA-erfarenheterna flyttas över till svensk politik?

Nja.

– Det där överdrivs ofta, säger Per Wirtén på tidskriften Arena, som själv har arrangerat många valresor till USA.

– Men man kan fundera på amerikanernas fokus på specifika väljargrupper och enorma medvetenhet om demografins betydelse. De senaste åren har till exempel invandrade amerikaner stått i fokus med den avgörande frågan: vem vinner The latino vote? Där tror jag svenska partier har mycket att lära. Även här spelar de invandrades röster roll. Hur kan det förändra politiken?

 

Men allt har sin förklaring. Både de låga trösklarna för aktivisterna och kampanjernas förmåga till väljargruppsfokus. Det är helt enkelt lönsamt med enkla insatser i stor skala, eftersom listorna som sätts i aktivisternas händer inte är vilka som helst. I USA – men inte i Sverige – får man datalagra folks partisympatier. Därför vet aktivisterna exakt vilka väljare det är värt att ringa eller knacka på hos.

Priset för detta betalas av väljaren, vilket avspeglas i det låga valdeltagandet (59 procent 2012). För att över huvud taget få rösta måste man registrera sig. Och det är krångligt. Pröva själv genom att gå in på www.eac.gov och trassla dig igenom de delstatsspecifika formulären som i vissa fall kräver att man anger inte bara partisympati utan även etnisk grupptillhörighet eller ”ras”. Straffad? Inte säkert att man får rösta då. Och glöm inte frimärken om du är en sådan som har det svårt med datorn!

Det är som att heja på ett fotbollslag.

– Att kunna registrera så där mycket om folks åsikter känns i grunden problematiskt, säger Mathias Sundin.

Men politik är mindre hysch-hysch i USA.

– Man är mycket mer öppen med sin politiska hemvist, man sätter små kampanjskyltar i sin trädgård, det är som att heja på ett fotbollslag, säger Signhild Petrén.

Johan Ingerö är USA-expert på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro.

– Svenskar försökte lära sig gräsrotskampanjer i Obamavalet 2008, men det var svårt att översätta till Sverige. Att man skulle kunna vara supporter snarare än medlem, det stämmer inte överens med svensk föreningskultur. Vissa enkla saker kan man kopiera, som att det är bra om folk har partiknappar på sig. Men det visste svenska partier redan innan. USA:s tekniker för opinionsanalys kan vi lära oss av men kampanjteknik, knappast.

Men Martin Tollin vill inte släppa drömmen.

– Man kan inte säga ”Vi behöver inte din hjälp” när någon är intresserad. Det måste gå för partier att signalera ”Vi vill att du är med!”. Men mycket folkrörelsearbete i Sverige, både i politiken och andra föreningar, handlar om ritualer. Vi frågar oss sällan ”Varför gör vi det här?”. Medan amerikanerna vet exakt vad som ger effekt och hur det ska organiseras.

Räkna med att den svenska valturismen blir stor i höst – även om de flesta bara vill titta på.

 

 

Text: Cecilia Garme
Illustration: Graham Samuels

 

Publicerat i Tidningen Vi nr 2/2016

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar