Politiskt

Mellon på EU-nivå

av Cecilia Garme

Med röstregler som i Eurovisionsschlagern ska EU skifta arvet efter Brexit. Två stora myndigheter behöver ett nytt hem. Och Sverige kan vinna igen.

Det brittiska folkomröstningsresultatet hann knappt kallna förrän EU:s övriga 27 stater insåg att det fanns ett attraktivt dödsbo att fördela – de EU-myndigheter som är placerade i London. Nämligen två av unionens tyngsta: bankmyndigheten EBA och läkemedelsmyndigheten EMA.

Vi pratar inte främst om arbetstillfällena på myndigheterna – den befintliga personalen erbjuds förstås att flytta med. Men enbart läkemedelsmyndigheten EMA sägs i dag generera mellan 35 000 och 40 000 hotellnätter om året i London för alla experter som flyger och far. Lägg därtill restauranger, taxiresor och allt annat som dessa jäktade eurotrotters behöver.

Och då har vi ännu inte talat om det viktigaste: det sug som skapas hos alla företag, forskningsinstutioner och finansinstitut som vill vara med där det händer.

Prestigen. Inflytandet. Framsteget.

Följaktligen tyckte britterna att både EBA och EMA kan stanna i London, lite grann som om grannen skulle göra anspråk på din mammas kristallkrona vid begravningen.

Begripligt nog var det ingen som höll med.

När anbudstiden gick ut den 31 juli hade åtta länder ansökt om att få hysa bankmyndigheten, medan nitton ville ha läkemedelsmyndigheten. Ett av dem var Sverige.

Sveriges ansökan är både grundlig och välsockrad.

Under EU:s expansionsfas var det närmast självklart att varje medlemsland skulle få hysa åtminstone ett EU-organ, och det finns fortfarande fem medlemsstater som ännu inte har något. Sverige har redan unionens smittskyddsbyrå. Men i nuvarande trängda läge är det viktigare för EU att slippa störningar i verksamheten än att vinna PR-segrar på, exempelvis, Cypern. Med andra ord, hur flyttar man en tung myndighet så smärtfritt som möjligt?

Det är lite ironiskt att det just är behovet av ”business as usual” som har drivit fram en beslutsmodell à la Melodifestivalen.

– Jag vet faktiskt inte vem som kom på det, säger Christer Asp, ambassadören som leder kampanjen för att få läkemedelsmyndigheten EMA till Stockholm.

Det svenska anbudet anses ligga mycket bra till och fokuserar hårt på ”sömlös” flytt. Sveriges kampanjfilm är visserligen mindre fyndig än Danmarks, i vilken statsminister Lars Lökke Rasmussen välkomnar EMA att ”plug and play” i Köpenhamn. Men vår ansökan är både grundlig och välsockrad. Andra favorittippade länder i racet är Nederländerna och Irland.

Så här ska det gå till:

I slutet av september ska EU-kommissionen vara klar med en utvärdering.

– Vi krävde att få en lista med anbuden i rangordning, men det vill inte kommissionen, säger Christer Asp. I stället ska frågan diskuteras på två EU-toppmöten i oktober, och följas av omröstning i november mellan stats- och regeringscheferna.

– Varje land får då sex röster. Man ska ge tre röster till den man tycker är bäst, två till den näst bästa och en röst till den näst näst bästa. Eftersom det är en hemlig omröstning kommer alla länder rösta på sig själva, förklarar Christer Asp.

Om ingen kandidat får egen majoritet direkt hålls en andra röstomgång om de tre länder som fått pallplats. Och i en sista omgång ställs ettan och tvåan mot varandra. Om vi då får höra ”Sweden, twelve points” har vi förlorat, eftersom det i det här fallet krävs 14 poäng för seger.

Medan Christer Asp reser- EU runt och lobbar för Stockholm, i hård konkurrens med kampanjledningarna från övriga 18 tävlande, förklarar Adrian Taleny i Eurovision Song Contest-panelen för Tidningen Vi hur ESC:s röstningssystem fungerar. Även där gäller ju ”ett land, en röst” för de nationella jurygrupperna, som har lika stor tyngd som tittarnas telefonröster.

– 2016 vann Australien stort hos juryn. Men i tittaromröstningen vann Ryssland. Den slutliga vinnaren blev dock varken Ryssland eller Australien utan Ukraina som både jury och publik hade som tvåa.

Något liknande kan inträffa när EU röstar om läkemedelsmyndigheten. Att vinnaren till slut blir ett land som från början inte fått flest förstahandsröster.

Eurovisionen igen. Adrian Taleny:

– Systemet öppnar för negativ röstning. Till exempel att juryn inte ger poäng åt populära länder. De baltiska ländernas jurygrupper undviker avsiktligt att ge poäng till Ryssland för att kontra rösterna från sina egna tv-tittare. Det finns ju stora ryska minoriteter i baltländerna.

I slutändan kommer det att bli ’Vi röstar på er, ni röstar på oss’.

I EU-fallet blir i stället bankmyndigheten EBA en spelbricka. Inget land kan få både EMA och EBA. Tyskland vill placera EBA i Frankfurt, där EU:s centralbank redan ligger. Frankrike vill lägga den i Paris. Men båda gör, möjligen halvhjärtat, också anspråk på EMA.

– I somras gick det rykten om att det fanns en uppgörelse mellan Frankrike och Tyskland men det har Angela Merkel förnekat, säger Christer Asp.

Men:

– I slutänden kommer det att bli ”Vi röstar på er, ni röstar på oss.”. Det är väldigt svårt att sia om utfallet.

Frenetisk byteshandel alltså, i slutna rum i hela EU.

Eftersom Sverige inte har ansökt om EBA blir vi föremål för särskild uppvaktning, precis som de baltiska länderna (och några till) som inte har ansökt om någon av myndigheterna.

 

Tillbaka till Eurovisionen och Adrian Taleny. Vem brukar rösta på vem? Vilka är de underliggande lojaliteterna och rivaliteterna?

– Jag har alltid poängterat att de skandinaviska länderna brukar rösta på varandra. Medan Eurovisionens grundarländer i Västeuropa inte gör det. Frankrike brukar inte rösta på sina franskspråkiga grannländer. Italienarna vill inte se San Marino vinna Melodifestivalen, och många britter kan inte tänka sig att rösta på Australien.

Men det räcker med att ett viktigt land faller bort för att hela spelbordet ska vältas över ända.

– Det såg vi i våras när den ryska artisten inte fick visum till finalen i Ukraina. Plötsligt vann – Portugal! För första gången sedan Eurovisionen startades för 51 år sedan!

Vilken skräll om EU:s läkemedelsmyndighet skulle hamna i Lissabon … Hur ska nu Sveriges EU-minister Ann Linde rösta om EU:s bankbyrå, så att Stockholm får läkemedelsmyndigheten?

Höstens thriller. Snart på alla löpsedlar.

 

Text: Cecilia Garme
Illustration: Mattias Käll

 

Publicerat i Tidningen Vi, oktober 2017

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar