Senaste numret

Tidningen Vi nr 5/2012

Han är fast anställd på Dramaten, men de senaste åren har Michael Nyquist bytt tiljorna i Stockholm mot filmande i Hollywood.

Där handlar det om långa arbetspass och stämningen är radikalt annorlunda jämfört med i Sverige. ”I USA är det mer isolerat, och ängsligt”, säger han. När hemlängtan blir för stark lyssnar Michael Nyquist på sjöväderrapporten i P1. Havet, och vatten, har överhuvudtaget en stor betydelse för honom. ”Vilken tur att man är vattentät. Tänk om man lade sig i badkaret och inte var det!”, säger Michael Nyquist som parallellt med filmandet skriver på en ny bok.

Malmöbon Mohammed om situationen i hans hemstad: ”Det är politikernas fel att det har blivit så här”

Malmö är en splittrad stad. Delad mellan de som har pengar, trygghet och jobb – och de som inte har det. Ofta kan det bara vara några minuters gångväg mellan områden där invånarna är välmående och stadsdelar där många fattiga bor. Eller som den 22-årige Malmökillen Max säger om den mordvåg som i vintras drabbade staden: ”Det händer i en helt annan värld som man inte märker något av”. Max är en av de ungdomar som frilansjournalisten Thord Eriksson och fotografen Ulf Isacson intervjuade i Malmö för fem år sedan, om hur de såg på sina liv och på framtiden. Nu har de sökt upp ungdomarna igen.

87-åriga Margit och 40-årige Christopher: ”Vänskapen blir bara djupare med åren”

Historikern Christopher O’Regan och den före detta affärsinnehavaren Margit Pettersson är ett fint exempel på kamratskap över generationsgränserna. ”Margit tar mig ut ur det där självpjåsket som så många i min generation lider av”, säger Christopher. Margit å sin sida är glad över att han tagit med henne på promenader till andra delar av Stockholm än Gamla stan, där hon alltid bott och arbetat. Förutom att visa att vänskap över generationsgränserna är både möjligt och berikande, är duon ett exempel på trenden att allt fler värdesätter starka vänskapsrelationer.

Dessutom

  • Fotografiska museet i Stockholm, som nu i maj firar tvåårsjubileum, har blivit en succé, men också fått kritik för att bara satsa på säkra kort. Grundarna, bröderna Per och Jan Broman slår dock ifrån sig: ”Det där är kulturdravel.”
  • ”Ha alltid mustasch i öknen!” Det är bara en av många livsvisdomar som den alltid lika aktuelle – och kontroversielle – Jan Myrdal delar med sig av i Tidningen Vi nr 5/2012.
  • Ett försvagat LO kämpar nu för att återta makten, i fortsatt symbios med Socialdemokraterna. En av de största utmaningarna för den kommande nye ordföranden blir att utarbeta en politik för full sysselsättning. Det konstaterar Tidningen Vi:s politiska reporter Anita Kratz.

Vi nr 5 finns ute i butik den 26 april

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Sofia Wadensjö Karén, vd och chefredaktör: 08-769 86 11, 070-536 71 59, sofia.wadensjo@vi-tidningen.se
Stina Jofs, redaktionschef: 08-769 86 00, 070-876 54 73, stina.jofs@vi-tidningen.se

Tidningen Vi är Sveriges ledande magasin om kultur och samhälle.

Du kanske också gillar