Politiskt

Må kraften vara med oss

av Cecilia Garme

Med både FN:s klimatmöte och julen bakom sig, samlas riksdagens energipolitiker för säsongens sista glögg. Då börjar granen blinka. Vi avlyssnar ett sannolikt samtal …

Värdinnan: Tänk att jag kunde samla alla er i den parlamentariska Energikommissionen på glögg. Gott Nytt År! Tänk att ni fortfarande är sams!

Socialdemokraten (fryntligt): Ja, det är ju inte förrän på hösten 2016 vi ska börja förhandla på riktigt! Förhoppningsvis sluter vi den bredaste energiöverenskommelse Sverige har haft någonsin.

Moderaten: Jag är frustrerad! Vi har redan jobbat mer än ett halvår i den här kommissionen utan att regeringen har gett oss den minsta vink om vad den vill. Hur ska det till exempel bli med kärnkraften? Fyra reaktorer ska stängas de närmaste åren, hur ska det bli med de sex som är kvar? Regeringen måste ge besked!

Miljöpartisten (muntert): Kärnkraften? Verkligheten har hunnit ikapp kärnkraften! Den är olönsam på marknaden. Ingen vill bygga!

Liberalen: Marknaden hit och marknaden dit. Regeringen har ju höjt effektskatten på kärnkraft. Det motsvarar en femtedel av produktionskostnaden för kärnkraftsbolagen. Det är väl klart som korvspad att det inte blir lönsamt då!

Sverigedemokraten: Exakt. Det viktigaste är leveranssäkerheten. Stabil el! Systemet måste tuffa på, dygnet runt, året runt!

(Julgransbelysningen börjar blinka oregelbundet.)

Sverigedemokraten: Titta! Det här är exakt vad som kan hända om vi förlitar oss på väderberoende energislag som solkraft och vind. Ingen blåst – ingen el. Tänk om detta hade varit ett stålverk! Förstår ni katastrofen? Den elintensiva industrin kan inte leva under så osäkra förhållanden! Det fattar ni väl?

Alla andra: Jo, det fattar vi!

Vänsterpartisten (syrligt): Men nu är ju inte detta ett stålverk utan en julgran, eller hur? Det är utmärkt att privatpersoner producerar sin egen el. Är det solceller på taket månne? Solkraft vill vi satsa på. Kraftigt! Och havsbaserad vindkraft.

Kristdemokraten: När elpriset är så lågt som nu finns det inget energislag som lönar sig för producenten. Man kan använda subventioner för att få in ny teknik, men man kan inte subventionera i all evighet.

Miljöpartisten: Men nu när kärnkraften fasas ut behövs det en mer aktiv politik för det förnybara.

Moderaten: OM kärnkraften fasas ut …

Socialdemokraten (byter ämne): Vi i regeringen vill se stöd för den havsbaserade vindkraften.

Vänsterpartisten: Som jag just sa  …

Miljöpartisten: Får jag ta upp en annan fråga? Om vi i Miljöpartiet fick bestämma så skulle hushåll som har egen elproduktion inte behöva momsregistreras. Då blir allt mycket smidigare. Det måste bli mer lönsamt för privatpersoner att äga sin egen elproduktion. Och bli prosumenter – konsumenter och producenter samtidigt. Det är framtiden!

Liberalen: Ni i Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör vad som helst för att slippa prata kärnkraft. Där är ni dogmatiska!

Sverigedemokraten: Det nuvarande systemet med kärnkraft har tjänat Sverige väl. Och elsystemet är till för Sverige, inte tvärtom.

Liberalen: Hm. Regeringen är alldeles för nationellt fokuserad. Man måste ha ett europeiskt perspektiv. Vi har redan en nordisk elmarknad och kablar till flera andra länder och systemen måste nu knytas ihop bättre. Det är sådant vi borde prata om. Vi har haft en massa utmärkta seminarier i den här Energikommissionen under 2015 men nu måste det faktiskt vara slut på ”äta mazarin”-fasen!

Vänsterpartisten: Jag håller verkligen med om det internationella perspektivet. Sverige kan vara en elexportör, men vi måste få européerna med oss, de måste bli mer aktiva.

Socialdemokraten: Hur som helst måste alla sluta tjata om kärnkraften. Släpp dagspolitiken! Har ni inte läst våra utredningsdirektiv? Energisystemet efter 2025, är vad det handlar om! Seså, ta lite mer glögg.

Centerpartisten (försonligt): Kommissionens bortre horisont är 2050 och då är det fullt möjligt att kärnkraften är helt överspelad. Faktiskt! För vår del vill vi att Sveriges elproduktion ska bestå av 100 procent förnybar energi 2040.

Vänsterpartisten: Det vill vi också. 100 procent förnybart 2040!

Moderaten (tvivlande): Och det kommer fungera, menar ni?

Centerpartisten: Kruxet är främst tekniskt. Frågan är om man kommer att kunna lagra energi på ett sätt som gör att man kan känna trygghet med väderberoende energislag, som sol och vind. Jag är teknikoptimist!

Miljöpartisten: Jag med!

Socialdemokraten (nervöst): Det där med årtalsexercis ska man vara försiktig med … Jag har fortfarande mardrömmar om 70-talet. Vi tycker det är bättre att säga 100 procent förnybart på sikt …

Centerpartisten: Hahaha! Fegis.

Kristdemokraten (strängt): Den där tonen lovade ju ni centerpartister att sluta med när vi gjorde Alliansens energiöverenskommelse 2009. Det var en bra överenskommelse!

Vänsterpartisten: Det tyckte inte vi. Den vi ska ingå nu måste bli mycket bättre. Och bredare.

Socialdemokraten: Mitt tips är att vi lyckas enas om något som inte är så tekniskt detaljerat. Högst 25 sidor, med ett par tre scenarier om hur Sveriges energiförsörjning ska se ut efter 2025.

Moderaten: Vi förhandlar gärna. Men då måste man lösa ut kärnkraftsfrågan, och man kan inte ha en politisk agenda som plockar bort vattenkraften. Vi borde värna den, vattenkraften är bland det bästa vi har! Men ni i Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ju ha naturreservat överallt i stället.

Miljöpartisten: Inte alls. Men det krävs en del arbete för att vattenkraften ska bli miljöanpassad med exempelvis fiskvandringsvägar.

Moderaten: Jag misstänker att regeringen är splittrad om vattenkraften.

Miljöpartisten: Jag misstänker att du pratar kärnkraft för att splittra regeringen.

Kristdemokraten (uppgivet): Varför måste alla energisamtal landa i kärnkraften? Jag trodde att den tiden var över. Kan inte alla anstränga sig och vara lite pragmatiska?

(Spänd tystnad. Julgransbelysningen blixtrar till och slocknar.)

Sverigedemokraten (uppgivet): Där ser ni hur det kan gå!

Värdinnan: Äsch, det är bara lite glapp i kontakten. Mera glögg?

 

Fotnot: Samtalet ovan är en fiktiv konversation, fritt tolkad efter intervjuer med åtta ledamöter i den parlamentariska Energikommissionen, en från varje riksdagsparti. Kommissionen tillsattes våren 2015. I januari 2017 ska den lämna förslag till en framtida energipolitik.

 

Text: Cecilia Garme
Illustration: Graham Samuels

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar