Politiskt

Löften från höften

av Cecilia Garme

Nyårsaftonen är löftenas kväll. Och 2018 blir utfästelsernas år, det är ju val i september. Vi låter partiledarna värma upp lite, och bjuder även in två utländska gäster till partyt.

Ulf Kristersson, partiledare (M):

– Nästa år lovar jag att bara göra vuxensaker. Bli statsminister. Sluta dra Annie i håret eftersom hon har lämnat tillbaka väljarna hon knyckte. Jag lovar att låsa in Hanif Bali i snickerboa och ingen ska få godis i vår ekonomiska vårbudgetmotion! Sen lovar jag att lära mig skillnaden mellan ubåt och stridsvagn, hur barnsligt det än kan låta. Jimmie Åkesson vill att jag ska lova att gå på hans möten och säga ”Hej, jag heter Ulf och jag är regeringsunderlagsberoende!”, men där går fanimej gränsen.

 

Stefan Löfven, partiledare (S) och statsminister:

– Jag lovar att vara snäll mot Gustav Fridolin. Varannan dag blir lagom. På ”mina” dagar bestämmer jag allt. På ”hans” dagar blir det veganskt i Rosenbads matsal. Han brukar klaga på smogen när Magdalena Andersson steker valfläsk. Sen ska jag köra det vanliga löftet om att pensionärerna ska få det bättre. De har faktiskt byggt Sverige. Vilket man inte märker, eftersom folk inte har någonstans att bo. Måste jag lova bostadsgaranti? Nej, den kompletta omöjligheten får bostadsminister Peter Eriksson (MP) lova. Mohahahaha!

 

Jan Björklund, partiledare (L):

– Jag lovar att inte avgå i år heller. Bertil Ohlin satt i 23 år precis som Erlander, så frågan är snarare varför senare S-ledare är såna slappdasar att de ger tappt efter max tio. Jag lovar även att fortsätta med stendöda samtalsämnen, som EMU. Sen lovar jag förstås att avsätta utbildningsministern i höst. Och vallöftena hittar jag som vanligt i tangentens riktning. Betyg på BB! Språktest vid gränsen! Och jag lovar att lära Ulf Kristersson skillnaden mellan Haubits77A och Haubits77B. Det ska bli roligt.

 

Ebba Busch Thor, partiledare (KD):

– Jag lovar att sluta titta på tv. Varje gång jag tittar på Expedition Robinson drömmer jag mardrömmar om fyraprocentsspärren. Jaså, den går inte längre? Hur som helst är det bättre med böcker, så jag lovar att läsa fler. På Wikipedia går det jättefort att läsa till exempel Anna Karenina. Och sluta tjata, jag vet att det var Selma Lagerlöf som skrev Anna Karenina. Vad ska jag lova mer, hmmm, ska kolla med dem som gör våra egna opinionsmätningar. Något med flyktingar kanske. Men in eller ut, det är frågan.

 

Jonas Sjöstedt, partiledare (V):

– Precis som i fjol och året före det och åren dessförinnan, ja de senaste 25 åren faktiskt,  så lovar jag att skrota vinsterna i välvärden. Vänsterpartiet har som bekant gett stöd till en triljon budgetpropositioner just för att sossarna ska strypa sin inre kapitalist. Tyvärr har liket vaknat varje gång, blinkat till mig och sagt ”Tjena, dörrmattan!” och smitit ut genom något kryphål. Sossarna är ju rena schweizerosten på det sättet. Men nu, NU ska jag ta han! Jag lovar! Jag lovar! Jag lovar! Igen.

 

Jimmie Åkesson, partiledare (SD): 

– Jag lovar att sitta stilla i båten. Ju mer stilla man sitter, desto bättre går det. Men säg det till mina avhoppare i riksdagen! De vägrar assimilera sig till partilinjen, kretinerna. Kretin vet de för övrigt inte vad det är, fast kreti och pleti är våra kärnväljare. Våra nya väljare däremot, de vet vad en kretin är. Dem (kolla, jag har googlat dativ!) lovar jag att värna hotade traditioner. Som att midsommarafton ska infalla på en fredag. Det dröjer inte länge innan arbetslinjenissarna kräver att midsommarafton flyttas till lördagar, sanna mina ord.

 

Isabella Lövin, språkrör (MP), vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat: 

– Jag lovar att fortsätta slåss för klimatet. Då slipper man larviga politiska gliringar, det går nämligen inte att skämta om klimatet. Har ni märkt det? Säg ”klimat” och folk tar av sig mössan och bugar och ger kondoleanser. Alla tycker att man har rätt och ingen gör som man säger. Det blir liksom inget tjong i debatten. Men jag lovar att försöka skapa tjong i valrörelsen. Tyvärr har jag ingen aning om hur det ska gå till. Vågar man önska sig en het sommar med gräslig algblomning? Nej, det gör man ju inte. Ridå.

 

Annie Lööf, partiledare (C):

– Ett stående löfte de senaste tre åren har varit att bli mer ödmjuk. Det tar på ödmjukheten att kallas alliansdrottning, ska ni veta. Men nu när moderaterna har tagit tillbaka ”sina” väljare så kan jag riskfritt lova att bli sådär odrägligt optimistiskt
Pollyanna-mässig igen. Håll i hatten, Jante! I’m back, Stureplan! Jag lovar att en alliansregering efter valet ska driva en liberal invandringspolitik. Om centern får bestämma alltså. Regera med sossarna i stället? Tja, om centern får bestämma invandringspolitiken, så kanske. Osannolikt? Impossible is nothing, som jag brukar säga.

 

Emmanuel Macron, fransk president:

– Världen måste öppnas, inte stängas. Så jag lovar att ge Donald Trump en huvudroll i nästa års uppsättning av Molière i Élyséepalatset. (Det är Den girige som står på tur.) Sen lovar jag att alla våra diplomatiska noter ska skrivas på alexandrin. Frankrike ska även verka för att EU:s toppmöten simultantolkas till latin. Då tror bönderna att jordbrukssubventionerna förblir odödliga. Och så ska jag sluta fråga Angela vad hon tycker om Goethes romerska elegier. Hon ser så besvärad ut varje gång.

 

Donald Trump, amerikansk president:

– Nyårslöften? Naturligtvis har jag nyårslöften. Skillnaden mellan mig och alla andra är att jag faktiskt håller dem. Ta mina löften till Putin. Ingen har någonsin lovat honom så mycket som jag. Och trots att Hillary Clinton och fake news gör allt för att få mig ur kurs så håller jag dem. 2018 blir det största året i Amerikas historia. Många människor säger det, Putin också. De har börjat köra min tv-show The Apprentice som karaoke i Kreml. Putin spelar mig, så han får säga You’re fired hela tiden till sina underhuggare. Sen skrattar han hysteriskt.

 

Text: Cecilia Garme
Illustration: Mattias Käll

 

Publicerat i Tidningen Vi, januari 2018

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar