Ledare

När bevakningen går över styr

av Unn Edberg

Hur är det att vara barn och mötas av 20 reportrar på trappan när man är på väg till skolan? Eller att inte våga svara i telefonen på grund av alla hotfulla samtal? För den som inte har sett ett mediedrev på nära håll kan det vara svårt att föreställa sig. 

I Vi:s aprilnummer har vi  träffat tre personer som alla har upplevt när en närstående utsätts för ett drev. Det är Mona Sahlins dotter Jenny Sahlin, Ulrica Schenströms make Anders Johansson och Benny Fredrikssons vän Johan Wirfält som beskriver rädsla, sorg och maktlöshet i drevets skugga.

Men vad är egentligen ett mediedrev? Det som somliga kallar drev kan vara fullkomligt befogad journalistisk bevakning. Ett avslöjande som får en makthavare på fall, där journalister upprätthåller sitt granskande uppdrag och inte ryggar, trots att stora värden står på spel. Vi journalister brukar prata om att vi ska vara konsekvensneutrala – det som behöver berättas ska be-rättas, oavsett konsekvens för människor eller verksamheter. 

Men så finns det bevakningar som övergår i något annat. Där journalister med självhävdelsebehov får blodvittring och vill ”fälla en tolvtaggare”. (Ja, jag har hört kollegor skrävla om den tyngsta makthavaren som de har fått avsatt och jämföra varandras scoop.) Där allmänheten, via sociala medier, blir en mobb som blint fortsätter jaga. När berättelsen blir  helt utan nyanser.

Det är då det går över styr. Då kan man inte längre säga att ett befogat allmänintresse motiverar bevakningen, utan något annat, kanske jakt på berömmelse eller ett lågt behov av att sparka på den som ligger. För de anhöriga blir den typen av situation givetvis mycket plågsam. Man ser en älskad mamma, hustru eller vän förödmjukas i medierna utan möjlighet att ge sin bild av saken. Dreven börjar leva sitt eget liv. Konsekvenserna kan bli oerhörda.

Johan Wirfält, Benny Fredrikssons nära vän, säger i artikeln om dagarna då klappjakten pågick som värst: ”Min tydligaste känsla var rädsla. Blodtörsten i delar av offentligheten blev så påtaglig. Det var otäckt.”

 

Publicerat i Tidningen Vi,  april 2019

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar