Ledare

Att lita på sin egen röst

av Unn Edberg

I nya numret av Vi, får vi komma nära numera folkkära Laleh, som fortsätter att gå sin egen väg. I en musikbransch där skivbolag slätar ut artister till något som för ögonblicket är gångbart är det modigt att, som Laleh, ständigt slå vakt om sitt uttryck. 

 

I Markus Wilhelmsons berörande text får vi möta henne i Los Angeles där hon nu bor och verkar som artist, men också som en av mycket få kvinnliga producenter. Mycket har hänt sedan den då 19-åriga Laleh kom från Göteborgsförorten Hammarkullen till Stockholm med ryggsäck, gitarr och sovsäck och vägrade låta etablerade producenter hjälpa henne, utan i stället lärde sig själv. 

I samma generation finns Robyn, som även hon har undvikit att låta sig stöpas i några skivbolagsformar. Hon producerar sina egna låtar och driver det egna skivbolaget Konichiwa Records.

 

Internationellt är 17-åriga amerikanskan Billie Eilish ett av de mest spännande musikfenomenen just nu. Hon tar avstånd ifrån popkulturens sexfixering och alla leende, vackra artister genom att berätta om psykisk sjukdom (Tourettes syndrom och depression), och visa upp en helt egen stil. Detta har fått 10 miljoner att följa henne på Youtube och 16 miljoner på Instagram. Billie Eilish släppte nyligen sitt debutalbum där låtarna är skrivna och producerade av henne själv och storebror Finneas.

 

Det finns många exempel på unga popstjärnor som hamnat i händerna på människor som velat bygga deras karriärer på ett sätt som varken har varit bra för dem eller för musiken. Därför blir jag så glad för dessa starka kvinnor som inte låter sig dras med, utan står för något eget. Det är modigt. De blir förebilder för oss andra som inte har fullt lika synliga roller men som ändå behöver stå upp för det vi tror på med jämna mellanrum. 

I texten berättar Laleh att hon innan hon flyttade till Los Angeles intalade sig, upprepade nästan som ett mantra: ”Det är inte jag som ska förändra mig, jag ska förändra dem.” 

Baaam!

 

Publicerat i Tidningen Vi, maj 2019

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar