Politiskt

Konservatism – etiketten som vägrar fastna

av Cecilia Garme

Det är möjligt att blockpolitiken är dum, men den klarar åtminstone av att föröka sig. Ett nytt konservativt block har uppstått i Sverige, hävdar SD-ledaren Jimmie Åkesson. Vi synar korten.

Helt naturligt”, sa Jimmie Åkesson efter en politisk höst när solen gick upp i väster och kalvar föddes med tre huvuden. Han menade att en ny konfliktdimension har utmanat vänster-högerskalan och i detta ger forskningen honom helt rätt. Många talar om GAL-TAN, skalan som ställer värderingarna Grönt, Alternativt och Libertarianskt mot Traditionalism, Auktoritarism och Nationalism. Men det där ”konservativa blocket” med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som sägs ha uppstått och som med Åkessons sätt att räkna bara är 21 mandat från majoritet i nästa val – finns det?

Åkesson placerar Moderaterna närmast SD. ”Det bygger jag dels på att det inom Moderaterna finns en ideologiskt konservativ del åtminstone. Men också sakpolitiskt”, sa Åkesson i sitt hösttal till partimedlemmarna i oktober 2018. De enda politiska frågor där han inte håller med M-ledaren Ulf Kristersson är relationen till EU och Nato, förtydligade han. Moderaterna vill mest in, SD mest ut.

Kanske menar SD-ledaren att sakfrågor som SD driver är konservatism per definition? Och att de som tycker likadant därför är konservativa?

Det vore i så fall inte första gången som politikens varumärkesingenjörer klipper till med en sån lösning, att knyta det notoriskt svårfångade konservatism-begreppet till en viss aktör för att kunna säga vad det är.

 

Det funkar en stund. Sedan ringer 1700-talet och säger att de aldrig har hört talas om Jimmie Åkesson. De borde veta eftersom filosofen Edmund Burke, som har kallats ”konservatismens fader”, var född 1729. Men det blir vi inte mycket klokare av. Så när 1700-talet har lagt på kontaktar jag riksdagsledamoten Hans Wallmark. Han har suttit i Moderaternas partistyrelse i 16 år och är, enligt Wikipedia, ”ansedd som konservativ”. Vad säger han?

– Jag har noterat att SD kallar sig konservativa, men jag håller inte med. För mig är de nationalister, säger Wallmark och påpekar att Moderaterna och KD till skillnad från SD vilar på en lång idé-utveckling där M vid någon tidpunkt kopplade ihop konservatismen med brittisk liberalism och blev liberalkonservativa, medan KD anknöt till en tradition av krist-demokrati.

KD:s policyexpert Johan Ingerö säger för sin del att konservatism är ett begrepp som en del kristdemokrater omfamnar, andra inte, och att etiketterna inte är centrala.

Det stämmer nog inte. Etiketterna ger brännskador. I sitt jultal slog Ulf Kristersson hårt tillbaka mot tankefiguren ”konservativt block”. Tror man på ett sånt så har man bara läst varannan sida i Moderaternas partiprogram som förespråkar liberalkonservatism, hävdade Kristersson.

Hans Wallmark igen:

– SD är ett parti på jakt efter en ideologisk tradition som kan legitimera dem. Medan Moderaterna tvärtom får sin legitimitet just genom sina egna rötter i liberalkonservatismen. Vilket inte utesluter att SD kan ha en del väljare som känner sig konservativa ur ett mer idémässigt perspektiv.

 

VI chattar på Messenger vilket kanske säger något om konservatismens förmåga att överleva teknikskiften. Ändå: kan det vara så att konservatism främst handlar om långsamhet?

– Ja, säger Wallmark och går tillbaka till när de tidigare M-ledarna Gösta Bohman och Gunnar Heckscher debatterade konservatism på 80-talet.

– Heckscher menade att konservativa skulle balansera – springa till den andra sidan i förhållande till tidsandan. Bohman ansåg att konservatism också är en uppsättning idéer, som exempelvis rättsstat. De båda illustrerar utvecklingen från mer klassisk konservatism till den liberalkonservatism som är Moderaternas legering i dag.

Flashforward till S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som en gång doktorerade på Moderaternas idéutveckling och är en pålitlig macheteman i begreppsdjungeln. Han pratar om släpankar-konservatism och ankar-fästes-konservatism. Den första typen av konservatism hyllar långsamhet, den andra står för vissa särskilda saker.

Som vadå?

– En katalog av värden och institutioner som försvaras i vått och torrt, som riskerar att i värsta fall bli obsoleta och reaktionära, i bästa fall med tiden en smula patetiska. Typ monarkin, krigsmakten eller naturliga gemenskaper som familjen, civilsamhället och nationen.

– Visst har M, KD och SD potential att bilda ett konservativt block, menar Ljunggren. Men då måste ju SD först bli rumsrena och M göra sig av med sina ”rena” liberaler.

Jag gräver vidare. Socialkonservatism? Tja, stort engagemang för äldrevård har även socialdemokrater och vänsterpartister. Kulturkonservatism? Hmmm, den främsta förespråkaren för en svensk litterär kanon i skolan är liberalen Cecilia Wikström som samtidigt kämpar för en generös flyktingpolitik både i EU och Sverige.

Hans Wallmark pekar på ”inre och yttre trygghet” som konservativa kärnvärden. Aha, tänker jag. Då borde konservatism handla om försvar och polis.

Men i dag vill nästan alla partier satsa mer på polisen och skärpa straffen, samtidigt som SD alltså inte vill gå med i försvarsalliansen Nato, vilket är Moderaternas och KD:s högsta önskan.

Eftersom ingen ändå vet får jag väl gissa själv. Här är mitt förslag: Konservativa kallas partier som grundas som en reaktion på en obönhörlig samhällsutveckling.

Moderaternas prototyp Allmänna valmansförbundet, grundat 1904, ville stoppa den allmänna rösträtten. Medan KD, startat 1964, var rekylen på sekulariseringen och kvinnans migration från spisen till yrkeslivet utanför hemmet. Och SD, ja de är en reaktion på globaliseringens människoströmmar.

Enda haken med teorin är att M och KD har bytt position 180 respektive sisådär 90 grader i förhållande till partiernas födelseögonblick. Först därefter kom framgångarna.

Om något liknande kommer att inträffa i konservatören SD är högst oklart.

Fotnot: Texten skrevs innan regeringsfrågan var klar.

Illustration: Mattias Käll

Mer politisk läsning:

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar