Mänskligt

Johan Wirfält: ”Folk vittrade blod, Benny skulle slutligen sänkas”

av Kristina Lindh

“Det initiala drevet var kort. Men efterverkningarna var förödande.”  – Johan Wirfält, vän till Benny Fredriksson.

Ålder: 42. Familj: Flickvän. Bor: I Stockholm. Gör: Chef för debattverksamheten på Kulturhuset/Stadsteatern. Drev: Benny Fredriksson-affären 2017, då -Stadsteaterns dåvarande chef anklagades för maktfullkomlig ledarstil och för att ha pressat en medarbetare till abort.

Min tydligaste känsla var rädsla. Blodtörsten i delar av offentligheten blev så påtaglig. Det var otäckt. 

Det initiala drevet var kort. Men efterverkningarna var förödande. De ledde till att Benny Fredriksson tog sitt liv. 

Dagen då Aftonbladet publicerade uppgifterna på webben gick vi in i krisläge. Vi hade massor av möten, ledningen samlades. Benny förnekade kategoriskt uppgifterna om sexuella trakasserier och att han skulle ha tvingat någon till abort. Men han ville inte prata med journalister. Jag uppfattade honom som samlad. 

 

Kondoleansbord för Benny Fredriksson.

Kondoleansbord för Benny Fredriksson. Foto: TT

Jag lade ut en nyanserande Facebookstatus på mitt eget konto. En del hörde av sig och sa att de höll med men var rädda för att säga det offentligt. I kommentarsfältet fick jag en skitstorm.

’Teaterchef pressade skådespelare till abort för en roll’, stod det på löpsedeln dagen efter. Det var när löpet kom ut och andra medier hakade på som Benny bokstavligen sjönk ihop. Han satt i sin stol och såg ut som en slagen man. Jag sa: ’Du får inte ge upp, det är alltid värst de första dagarna’. Han verkade inte tro på det. 

Nästa dag träffades vi, ett fåtal personer, på morgonen. Benny berättade att han bestämt sig för att avgå. Några började gråta. 

Efteråt sa han till mig: ’Nu går jag härifrån och kommer aldrig tillbaka’.

 

Så fort Benny avgått var etablerade medier inte så intresserade längre, drevet hade fällt sitt byte. Däremot fick det enorm magnitud på sociala medier. Folk vittrade blod. Jag såg flera föraktfulla inlägg. Benny skulle slutligen sänkas.

Benny och jag hade en relation utöver det kollegiala. Det var inte unikt för mig, han var en innerlig person. Vi var ofta ute och åt tillsammans. Arbetsmöten övergick i samtal om samhälle, politik och livet. 

Positionen som vän till någon som utsätts för ett drev är speciell. Man är mittemellan, inte riktigt på insidan men ändå nära inpå. Jag gav stöd så gott jag kunde, och har fått djupare förståelse för hur drev drabbar. 

Månaderna som följde träffades vi ett antal gånger. Talade i telefon och messade. Benny hade kontakt med många, han isolerade sig inte. Men han ville inte ses nära teatern, oftast åkte vi ut i hans bil.

En gång stod hans hår lite på ända. Jag noterade det, han var annars vältrimmad och noga med sitt yttre. Sista gången vi möttes tog vi en kaffe på Taverna Brillo, det fanns inget då som gav mig oroskänslor. Han var full av energi och skulle resa till Asien och Australien med sin fru.

Drevet. Johan Wirfält, vän till

Johan Wirfält har svårt att smälta att Aftonbladet inte bett om ursäkt för felaktiga uppgifter. Foto: Johan Bergmark

En lördagskväll några veckor senare ringde vice vd:n. Dödsbeskedet var chockartat.

Benny hade inga problem med gedigna granskningar. Han förstod att hans egen bild var färgad av att han var chef och hade den yttersta makten. Han visste att det fanns kritik, och initierade processer för att förbättra arbetsplatsen. Det utelämnades i rapporteringen. Det fanns också positiva röster som aldrig kom fram.

Den största orättfärdighet som jag har upplevt i min närhet.

Han ville verksamhetens bästa. Att han avgick berodde på flera saker, men det går inte att bortse från tyngden i abortanklagelsen. Den pekade ut honom som moraliskt klandervärd, en människa som borde skammas ut ur samhället. 

Aftonbladet har backat från publiceringen. Men de har inte bett om ursäkt. När drevet handlar om något som är moraliskt förkastligt är det grundläggande att även avsändaren vågar gå in i det moraliska fältet. Det spelar ingen roll att man beklagar vissa formuleringar. Begår man fel och ångrar sig säger man ’Förlåt’. Det har Aftonbladet aldrig gjort.

Det gör mig förbannad. Det är ett skäl till att jag inte talat om detta tidigare – ilskan har varit så stor. Sorgen också förstås. Men framför allt vreden. Drevet mot Benny är den största orättfärdighet som jag har upplevt i min närhet.”

 

 I mars 2019 fälldes Aftonbladet av Pressens opinionsnämnd (PON) för sin rapportering om Benny Fredriksson. PON “klandrar Aftonbladet för att ha grovt brutit mot god publi­cistisk sed” och menar att tidningen gjort ett “allvarligt pressetiskt övertramp”. 

Läs även:

Rubrikfoto: Johan Bergmark
Publicerat i Tidningen Vi, april 2019
Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar