Senaste numret

Tidningen Vi Nr 2/2012

Många uppfattar artisten Laleh Pourkarim som en flummig och mjuk, nästintill övernaturligt älvlik varelse. Själv beskriver hon sig med tre ord: tuff, stor och stark.

Som när hon i tioårsåldern tryckte ner en mobbares ansikte i sopptallriken så att det sa splash i skolmatsalen. ”Jag är ju ingen våldsam person, men det var viktigt för mig att markera”, berättar Laleh i en stor intervju i Tidningen Vi nr 2/2012. Även i arbetet med sina skivor är Laleh van att ta kontrollen. Hon jobbar särskilt mycket med texterna, något hon menar att merparten av hennes svenska musikerkollegor inte gör: ”Jag blir så irriterad på hur folk skriver texter, generellt sett. Jag blir så arg att jag inte kan lyssna”, säger Laleh.

Dottern till den spionanklagade Morjärvmannen: ”Jag har inget förtroende för Säpo”

1976 greps Sanfrid Eriksson i Morjärv, misstänkt för spioneri. Då hade Säpo spanat på honom i nära 20 år, och åsikterna om Sanfrid Eriksson och hans familj delat den lilla byn i Norrbotten i två läger. På den ena sidan stod de som menade att det var något skumt med Eriksson, andra bybor avfärdade anklagelserna som struntprat. Skvallret gick dock inte att stoppa. Hans döttrar mobbades i skolan och vissa grannar anlitades av Säpo för att i sin tur spionera på den misstänkte spionen. Efter en månad i häkte friades Sanfrid Eriksson från alla anklagelser, men hans änka Karin och dotter Helena är fortfarande påverkade av händelserna. Vi har åkt tillbaka till Morjärv med dem, för att prata om deras syn på förföljelsen av familjen.

Anita Kratz: ”Moderaternas välfärdspolitik har blivit en rödblå röra”
Dagens Sverige är försett med en moderat välfärdsetikett. Men den som skrapar på ytan märker snabbt att det är en etikett som är klistrad ovanpå den socialdemokratiska ursprungsmärkningen. På flera punkter har moderaterna nämligen kopierat traditionellt sett röda värderingar och gjort dem till sina. Denna utveckling har gått i rekordfart sedan valet 2010, enligt bedömare som Tidningen Vi:s politiska reporter Anita Kratz talat med. ”Man skulle kunna säga att Socialdemokraterna förlorade, men den socialdemokratiska välfärdsstaten vann”, säger professor Stefan Svallfors, som är professor i sociologi vid Umeå universitet.

Dessutom:

  • Astrid Lindgren är världsberömd som författare, färre vet att hon även var en framgångsrik förläggare. Men de dubbla rollerna var inte alltid lätta att hantera. Läs mer i Tidningen Vi:s porträtt av Astrid Lindgren.
  • Bakelsernas Barcelona – Vi guidar till den katalanska huvudstadens bästa konditorier, där komponerandet av sötsaker har upphöjts till kultur.
  • Gustavo Dudamel har gjort succé som chefdirigent för Göteborgssymfonikerna. Nu har han utsetts till en av Teskedsordens stipendiater 2011, för sitt arbete med att göras klassisk musik tillgänglig för barn och ungdomar i utsatta områden.

Vi nr 2 finns ute i butik den 26 januari

FÖR MER INFORMATION KONTAKTA:
Åke Persson, redaktionschef: 08-769 86 00, 070-514 40 97, ake.persson@vi-tidningen.se

Du kanske också gillar