I ryska mästares fotspår

22 april–4 maj 2019. Följ med på en resa som belyser Rysslands historia, kulturarv, folkliga traditioner och identitet utifrån flera perspektiv.

Vi följer i spåren av några tongivande kulturgestalter och närmar oss det andliga Ryssland. Samtidigt sätter vi den ortodoxa påsken i fokus och följer de gamla riterna med sin speciella magi och mystik. Resans geografiska format bjuder på en oväntad vinkel där vi både besöker Europas sista diktatur och en av det nya Europas charmigaste städer.

Vi inleder med några dagar i Ryssland och upptäcker ryska litteraturens subtila värld i Anna Akhmatovas och Fjodor Dostojevskijs Sankt Petersburg. Resan fortsätter till Pskov i norra Ryssland och vidare till orten Pusjkinskie Gory och nationalskalden Pusjkins gamla gods Mikhailovskoe. Idag ett fascinerande minnesmärke och museikomplex med herrgård, kyrkor och byggnader – alla intimt förknippade med poetens privatliv och skapande. Här passar vi på att fira påsken med en midnattsmässa på Svjatogorsky-klostret.

Vi besöker Mark Rothko Art Centre i Daugavpils i Lettland som står i stark kontrast till det vi senare upplever vid besök hos gammaltroende i samma stad. Vi reser vidare till Vitsebsk i Vitryssland, Mark Chagalls barndomsstad som gav hans konst det alldeles speciella sagolika uttrycket. Vi gör också ett nedslag i Vitrysslands huvudstad och passar på att besöka Nobelpristagaren Svetlana Alexijevitj bokklubb.

Resan avslutas i Litauens huvudstad Vilnius som är mest känd för sin historiska charm och Unesco-skyddade gamla stadsdel, men som har blivit en riktig fristad för bohemisk anda, politisk gatukonst och modernism.

RESEFAKTA
TID: 22 april–4 maj 2019.
PRIS FÖR PRENUMERANTER: 31 900 kronor. Icke-prenumeranter: 33 900 kronor
INFO OCH ANMÄLAN: Världens Resor, 08-669 55 25, info@ varldensresor.se, www.varldensresor. se/temaresor/tidningen-vi.
I PRISET INGÅR: Flyg från Stockholm (andra avreseorter mot ev tillägg), klimatkompensation, alla transporter med buss och tåg enligt programmet, svensk färdledare, del i dubbelrum på hotell, halvpension, alla inträden och aktiviteter enligt programmet, lokala engelskspråkiga guider, skriftlig deltagarinformation, visum till Ryssland och Vitryssland.

Läs hela programmet här.

Du kanske också gillar