Ledare

Huka er – Inte!

av Sofia Wadensjö Karén

 

Han är i alla fall något nytt.”

Ärligt talat blev jag helt chockad när en (i mina ögon vanligen sansad) person glatt utbrast detta efter att Trump valts till USA:s president.

Chockad, uppgiven och faktiskt lite rädd …

Jo, visst kan vi välja att se på vår omvärld med den typen av grovt förenklade glasögon. Allt nytt är spännande, världen behöver förändring, fart och fläkt, fakta överbord.

I morse på radion. En nederländsk man på väg in i vallokalen, han skulle lägga sin röst på högerextrema Geert Wilders. ”Han är i alla fall annorlunda”, sa han.

Vid vår pressläggning var resultatet från det holländska valet ännu inte färdigt, men de starkt främlingsfientliga krafterna i Holland lär ju ta ett stort kliv framåt. (I Frankrike står vi inför en liknande situation.)

Och jag funderar än en gång över detta med att ”stå för något nytt”.

Att på allvar lyssna till politiker som inte respekterar våra demokratiska spelregler. Att förlita sig på propagandasajter i stället för på journalistik som lyder under pressetiska regler. Att förkasta forskning, fakta och expertis för att i stället välkomna löst tyckande och kännande.

 

Jo, nog är det nytt alltid.

Men.

Jag har skrivit det förr, och gör det igen: Trots att den bild som jag (och andra med mig) målar upp är dyster får vi inte hemfalla åt dysterhet.

Blir vi dystra blir vi passiva. Och det är inte vägen framåt. I stället måste vi hålla fanan högt, trots att vi just nu utsätts för de värsta populistiska avarterna under vår livstid.

Vi måste fortsätta nöta på med rationella sakargument och – faktiskt – stå upp för det ”etablissemang” (det vill säga experter, forskare, företagsledare, journalister och politiker) som nu angrips från så många håll.

Jo, jag vet … De negativa associationerna kring ordet etablissemang är svåra att bortse ifrån (liksom att etablissemanget som sådant givetvis inte är felfritt), men egentligen handlar det om huruvida vi vill leva i en meritokrati eller inte.

För detta bör vi stå upp.

Stolt, tydligt och rakryggat. Och bli en motvikt till populisterna.

Jag kan börja:

Jag står upp för granskande, faktaunderbyggd, genomtänkt och etiskt riktig journalistik. Dag som natt. Alla dagar i veckan. Året runt.

Vad står du upp för?

 

Text: Sofia Wadensjö Karén

 

Publicerat i Tidningen Vi, april/2017

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar