Ledare

Glittergalans budskap

av Unn Edberg

Vi-redaktionen har precis varit på gala. Mer Smak, som Vi Media producerar, var nominerad till Årets tidskrift på Tidskriftsgalan, så vi tog på oss finaste galakläderna och gick dit.

Det är något spännande med galor och prisutdelningar. Få andra tillfällen ger samma möjlighet till studier i mänskliga uttryckssätt – både verbala och i form av kläder. I år valde flera vinnare på Tidskriftsgalan i stället för att bara tacka chefen, turen och mamma även att lyfta fram de frågor som deras tidskrifter brinner för i sina tacktal.

 

Ute i världen har tacktal också allt mer börjat användas för att uttrycka en åsikt. Vid årets Oscarsgala fick skådespelerskan Frances McDormand stor uppmärksamhet när hon uppmanade alla kvinnor i publiken att ställa sig upp och sedan sa: ”Titta er omkring mina damer och herrar, för vi har historier att berätta och projekt som behöver finansiering”, varpå jämställdheten i filmbranschen blev debattämne, inte minst på Twitter.

Robert De Niro mötte jubel när han inledde en presentation på Tony Awards med det kärnfulla: ”Fuck Trump!”.

Och efter årets Golden Globegala hyllades Oprah Winfrey för sitt tal om kvinnors upprättelse genom Metoo.

Prisernas pris – Nobelpriset – delas snart ut i Konserthuset, men det är middagen i Blå hallen och inte minst kläderna som brukar väcka störst uppmärksamhet. Ett av de mest omtalade plaggen på senare tid står detta nummers ena omslagsperson Bea Szenfeld för, nämligen den fantasifulla kreation som kulturminister Alice Bah Kuhnke hade på sig vid förra årets Nobelmiddag. Klänningen med sina stora vita pappersärmar skulle symbolisera is och klimatförändringar. Missa inte Stina Jofs spännande intervju med Bea Szenfeld och Gunilla Pontén lite längre fram i tidningen.

I våras såg jag utställningen Couturens hemligheter på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm, där många spektakulära Nobelklänningar visades; kläder som är konst och säger något om vår samtid och bäraren.

 

Även vi som inte har råd med haute couture tar gärna chansen att uttrycka vår personlighet med kläder vid festligare tillfällen. På Tidskriftsgalan väljer grävjournalisterna jeans och armbågslappade kavajer medan veckotidningsredaktörerna kommer i skyhöga klackar och paljettklänningar. Hur vi från Vi såg ut? Både leopardmönster och glitter förekom, liksom klassiskt svart.

 

Text: Unn Edberg

 

Publicerat i Tidningen Vi, december 2018

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar