Hej-intervju

“Generellt är jag hoppfull”

av Markus Wilhelmson

Hej, Linnéa Claeson! Vad är civilkurage för dig?

– Världens vackraste ord.

Hösten 2014 fick elithandbollsspelaren Linnéa Claeson nog av sexistiska trakasserier och näthat, och bestämde sig för att ta makten över konversationen.

En av alla män skrev till henne:

”Hade jag varit din lilla son hade jag älskat att bli ammad av dig.”

Hon svarade:

”Hade jag varit din mor hade jag gjort abort.”

Och Linnéa Claeson gillrade fällor:

”Visst, jag vill gärna träffa dig”, kunde hon skriva.

”Bra, var ska vi ses?”, undrade han.

”I tingsrätten.”

De bilder på penisar som männen regelbundet skickade sände hon vidare till männens mammor och fruar.

Nu – försommaren 2017 – har Linnéa Claeson 190 000 följare på sitt instagramkonto Assholesonline. Det är helt tillägnat verbala övergrepp från män.

Jag vill prata om samhällsstrukturer, inte individer.

Vilka reaktioner får du från dem du konfronterar?

– Många av de här männen har nära till ilska. Det är kanske första gången i livet som deras oacceptabla och sexistiska beteende får konsekvenser. Om de ända sedan dagis har kunnat tafsa och kommentera tjejers kroppar, så blir de förstås lite överraskade när det tar hus i helvete 55 år senare.

Och vilken reaktion får du från männens anhöriga?

– De blir chockade. Ofta delar vi in mänskligheten i schyssta killar och våldtäktsmän, som om det bara fanns två personligheter. De har svårt att identifiera sin son eller make med det här beteendet.

Du namnger aldrig dem du konfronterar på ditt instagramkonto. Varför?

– Jag vill prata om samhällsstrukturer och inte individer.

Och vad säger det om vårt samhälle att var tredje tjej eller kvinna har utsatts för sexuella trakasserier på nätet?

– Det är ett av många symptom på ojämställdhet, på en skev kvinnosyn, på att patriarkatet fortfarande har stort inflytande. Bara för att jag skriver med humor innebär det inte att jag inte är svinförbannad. Den ilskan och frustrationen försöker jag att använda som kraft för att skapa förändring, så att mina medsystrar slipper det här.

Om du blickar framåt – känner du hopp eller uppgivenhet?

– I dag kallar sig många unga killar feminister och har koll på jämställdhet. Generellt är jag hoppfull. För egen del har det blivit värre sedan jag tog steget ut i offentligheten. Dödshot och trakasserier är dessvärre en del av min vardag.

Finns det stunder när du tycker att ditt personliga pris har blivit för högt?

– Jag blir stolt och glad när unga tjejer berättar att de har börjat stå upp för sig själva mot killar som har trakasserat dem i flera år. Nästa generation ska inte behöva möta en runkande gubbe via datorn när de är elva år, som jag gjorde. Jag är beredd att betala ett pris för att det ska bli bättre, och mod smittar av sig. Nästa gång du ser någon som far illa och inte vet om du ska våga lägga dig i, försök då att tänka: Om inte jag, vem? Om inte nu, när?

 

Text: Markus Wilhelmson
Foto: Viktor Gårdsäter

 

Publicerat i Tidningen Vi, juni 2017

 

 

GOODWILL-AMBASSADÖR
NAMN: Linnéa Claeson.
ÅLDER: 25 år.
GÖR: Elitspelare i handboll, nästa säsong i danska Ringkøbing, och juridikstuderande. Uppmärksammad för sitt Instagramkonto Assholesonline där hon medvetandegör sexuella trakasserier och näthat.
AKTUELL: Utsedd till goodwillambassadör för organisationen Kvinna till kvinna.
Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar