Ledare

Frågvis hundraåring på nya äventyr

av Markus Wilhelmson

 

När Tomas Dur Fläckman, Vi:s redaktionschef och ryggrad, tilldelades det omöjliga uppdraget att välja de bästa texterna ur tidningens arkiv var det som om delar av den svenska litteraturhistorien paraderade framför oss:

Astrid Lindgren, Karin Boye, Nils Ferlin, Vilhelm Moberg, Ivar Lo-Johansson, Sara Lidman, Evert Taube. Gunnar Ekelöf fick inte plats.

Man kan få skrivkramp för mindre.

Den nyutkomna antologin är tänkt som en hyllning till tidningen Vi:s historia, för nytillkomna läsare, och samtidigt en påminnelse om att Vi är en vital hundraåring:

En tidning där prisbelönta skribenter som Jonas Hassen Khemiri, Lina Wolff, Karin Thunberg, Stina Jofs, Peter Englund och Magda Gad förgyller spalterna i nutid.

 

Antologin kan också ses som ett lämpligt bokslut för vår chefredaktör, Sofia Wadensjö Karén, som har lämnat oss efter sju år.

Sofia tillträdde nyligen tjänsten som vd på UR, Utbildningsradion. Självklart behövs hon där. Hon behövs överallt. Och det finns paralleller mellan public service och Vi; tron på kunskapens makt, på kvalitet och folkbildning, att vidga vyerna, inte svänga efter vinden, roa och förströ utan att fördumma. Det låter präktigt som en broderad köksbonad, men behövs sannolikt mer än någonsin när så många tycker tvärsäkert i versaler och lyssnar på de egna känslorna snarare än fakta.

Tidningen Vi gör inte anspråk på att sitta inne med de rätta svaren, men vi försöker i alla fall ställa frågorna. Och vi vet att verkligheten sällan är svart eller vit, utan oftare består av fyra nyanser av grått.

 

Uppbrott och avsked kan tyckas skrämmande, men när Vi står inför ett nytt kapitel vilar en trygghet i kontakten med rötterna, i vår historia.

Tomas Dur Fläckman konstaterar att Vi genom alla tider har varit påfallande befriad från cynism och ironi.

Det där sitter i väggarna, är tatuerat i tidningens själ, och försvinner inte med vår saknade chefredaktör.

Tack till alla er som följer med oss på den här kunskapsresan. Utan er finns inte Vi.

 

Text: Markus Wilhelmson, tf chefredaktör

 

Publicerat i Tidningen Vi, juni 2018.

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar