Reportage

Foto: Uppstoppade djur på vift i norska Bergen

av Stina Jofs

Nu är älgen, giraffen och sköldpaddan äntligen på väg hem. I höst öppnar Naturhistoriska museet i Bergen efter en lång renovering – fotografen Helge Skodvin följde flytten.

Helge Skodvin

Hur kom du på idén till fotoprojektet som fått namnet A Moveable Beast?

– Hösten 2013 gjorde jag ett jobb för Statsbygg som äger huset där Bergens Natur-
historiska museum huserar och fick då reda
på att museet från 1865 skulle stängas för renovering i minst fem år. De uppstoppade djuren skulle flyttas till andra ställen i stan. Jag gick direkt till chefen och bad att få dokumentera det hela. Från hösten 2013 till sommaren 2015 var jag väl på museet och i magasinen minst hundra gånger. Jag bor nära och brukade börja varje morgon med att fråga konservatorierna vad som hände just den dagen. 

Alla som bor i och runt Bergen verkar ha ett förhållande till Naturhistoriska museet?

– Ja, så är det. Jag minns att jag var där mycket som barn och min mamma har berättat om de regntunga söndagar hon själv tillbringade bland de uppstoppade djuren när hon var liten. Och hennes far var där som pojke på 1920-talet …

Har du något favoritfotografi från flytten?

– Ha, jag är stolt över dem alla! Men älgen som svävar över stan gillar jag. Och bilden på hajen har min fru satt upp ovanför vår säng.

Museet öppnar åter till hösten. Tänker du gå dit?

– Självklart! Jag har tre döttrar och ser fram emot att ta med dem till det museum som vår familj besökt i generationer.

Namn: Helge Skodvin. ålder: 50. Bor: Bergen, Norge. Yrke: Fotograf. Hans bok 240 Landscapes blev 2015 utsedd till bästa fotobok, och han har vunnit flera priser i tävlingen Årets bild i Norge. Aktuell: ”I augusti deltar jag i en utställning på Henie-Onstads konstcentrum i Oslo och därefter i den årliga höstutställningen på Konstnärernas hus i Oslo.

Ett annorlunda flyttlass

HANTERAS VARSAMT! Renoveringen av Bergens Naturhistoriska museum inleddes 2013 och är färdig nu i höst.

Att flytta de tusentals uppstoppade djuren var en komplicerad uppgift, eftersom djuren är stora, gamla och ömtåliga.

En del av dem hade inte varit utanför sin utställningsmonter på nästan 150 år!

Samlingarna i Bergens Naturhistoriska museum vittnar om kolonialtidens syn på djur och natur, då man helt enkelt gick ut och sköt det man ville ha, utan större samvetsbetänkligheter.

“Favorit-fotografi? Jag är stolt över dem alla!”

 

Lästips:

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar