Eviga Frågor

Farida al-Abani: Frågor jag alltid får som nykterist

av Lisa Boda

Farida al-Abani är en av partiledarna för Feministiskt Initiativ och verksamhetsutvecklare på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV.  Här berättar hon om de vanligaste frågorna hon får som nykterist.

 

1. Är det pågrund av din tro som du inte dricker?

— Det är den allra vanligaste frågan. Den får jag på grund av hur jag ser ut. Jag tror också att jag får färre frågor om att jag inte dricker än en person med svenskt ursprung som är blond och blåögd. På mig finns nästan en förväntan om att jag inte ska dricka, utifrån att folk tänker att jag är muslim. Det är ju lite trist och fantasilöst, samtidigt som jag förstår: nykteristerna ökar i dag, och en av anledningarna till det är att många muslimer inte dricker. Men speciellt reagerar jag på att det är en privat fråga, som inte vem som helst har med att göra. 

2. Har du alltid varit nykterist eller är det något nytt du testar?

— Jag får ofta frågor som har med tidsaspekten att göra. Det är förstås spännande att veta, jag förstår den frågan också. Vi lever i en tid då det blir allt vanligare att ha nyktra perioder, som en vit månad. Men det finns en underliggande oro också: ”Kommer du att döma mig för mitt val? Förstår du att det är gott?”. Det är ett sätt för andra att positionera sig, att ta reda på vad de ska säga i ett fortsatt samtal. En del blir nervösa och tycker att det är obekvämt med en nykterist. Men jag orkar inte längre vara på platser där folk hetsar eller konfronterar, det tar för mycket kraft.

3. Tycker du att det är jobbigt om andra dricker?

— Det är en bra fråga. Kanske vill den som frågar veta om man har ett missbruk bakom sig, och vill visa hänsyn om det är så. När jag anger mina orsaker till att vara nykterist: att jag vill vara närvarande, stå emot grupptryck och att jag tänker på min hälsa – jag är utbildad folkhälsovetare – tycker många att det är klokt. Det är kul att kunna påverka. Men den vanligaste reaktionen är egentligen att folk börjar berätta om sina egna alkoholvanor och sina skuldkänslor över dem. Mitt mål är att det inte ska vara en fråga alls, precis som att folk sällan undrar ”Hur kommer det sig att du dricker?”

 

Publicerat i Tidningen Vi, mars 2019 
Foto: Casper Hedberg

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »