En plats med själ

Ensam, men bland andra

av Emma Frans

I serien ”En plats med själ” väljer kända personer sina favoritställen. Faktagranskaren Emma Frans tar Uppsalapendeln.

”På pendeln har jag varje dag en timma och tjugo minuter då jag kan nå ut. Det är tack vare tåget jag kunnat få min position i offentligheten. Twitter hamnar lätt mellan två stolar, jag kan inte twittra i tjänsten och på fritiden ska man ägna sig åt make, barn och åt att vara i nuet.

På tåget är jag samtidigt som mest privat. Här får jag finnas utan att behöva vara duktig, jag stirrar ut genom fönstret och in i mig själv. Precis som ett kafé är tåget en plats där man är offentlig på sina egna villkor. Ensam, men bland andra.

Med makt kommer ansvar, i takt med att min plattform växt har tågtwittrandet minskat. Tonen på sociala medier har blivit hård, det tar för mycket energi att besvara och bevaka. Nyss insåg jag att jag hade koll på Donald Trumps senaste tweet men hade glömt min mammas födelsedag. Tåget kommer mer och mer bli en plats där jag mediterar.”

 

Emma Frans är forskare och faktagramskare. Hon har precis värvats som medarbetare till SVT Nyheter och är en av föreläsarna på Vi:s Framtidsbåt i september.

 

Foto: Martin Stenmark

 

Publicerat i Tidningen Vi, juli 2018

 

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »