Ledare

En blick som inger hopp

av Unn Edberg

Första dagen på nya jobbet som chefredaktör för Vi, ber jag att få titta på omslaget till den här tidningen. Numret är sedan länge planerat av redaktionen. Omslagsbilden med Fatemeh Khavaris fasta blick och Jan Guillous sneda leende har fotograf Thron Ullberg levererat veckan innan.

Bilden träffar mig direkt.

För ett år sedan satt jag och mina kollegor på tidningen Chef tillsammans med de ensamkommande i Ung i Sverige på Mynttorget i Stockholm. Vi var där som en reaktion på att fredliga tonåringar, många bara barn, hade attackerats av nazister där de satt med mycket svagt polisbeskydd. Flera av ungdomarna på torget ingick i den tjejgrupp som hade kommit till vårt kontor varje onsdag under våren för läxhjälp.

 

Sedan dess har jag hört ledargestalten för Ung i Sverige-rörelsen Fatemeh Khavari tala vid flera tillfällen. Varje gång blir jag lika imponerad. Av den brinnande beslutsamheten, den blixtsnabba repliken och den genomträngande analysen. Den styrka som denna numera 18-åring visar när hon vägrar låta sig tystas trots ständiga hot från extremhögern, den styrkan är nästan omänsklig. Jag tycker att den kraften syns i bilden.

I Christian Dauns artikel samtalar Fatemeh Khavari med Jan Guillou om aktivism. Samtalet tycks flyta lätt mellan dem. De hittar varandra i övertygelsen om att det går att skapa en bättre värld och att aktivismen ibland är bästa medlet, så länge den aldrig någonsin övergår i våld. Deras samtal inger hopp. Så länge det finns engagerade motkrafter, så kommer de odemokratiska rörelserna inte vinna.

 

Jag är glad och ödmjuk inför uppgiften att ta över som chefredaktör efter fantastiska Sofia Wadensjö Karén, som betytt så mycket för Vi. Jag ser fram emot att möta er läsare i brev, e-post och på Vi:s många resor. Jag längtar efter att lära mig vad ni gillar med Vi, men också vad som irriterar eller tråkar ut er. Hör av er!

 

Text: Unn Edberg

 

Publicerat i Tidningen Vi, oktober 2018

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar