Mänskligt

Drevet & vreden – när klappjakten drabbar en anhörig

av Kristina Lindh

”Overkligt.” ”Som att krocka med en bil.” ”Orättfärdigt.” De har sett sina nära och kära anklagas, hatas och jagas i medierna och på nätet. Vad händer med de anhöriga när drevet går? Vi har träffat Mona Sahlins dotter, Ulrica Schenströms make och Benny Fredrikssons vän.

Ett slumpartat misstag eller en medveten manöver, framgrävd av nitiska reportrar eller läckt via politiska fiender. Plötsligt går startskottet. En löpsedel och snöbollen börjar rulla. 

Det kallas drev. 

Ordet kan inte missförstås. Vittringen som uppstår, flocken som jagar urskillningslöst. 

Drevet har två sidor. Den ena är konsekvensen av en fri och oberoende press. På så sätt är drevet i sin förlängning ett uttryck för en fungerande demokrati. 

Den andra sidan är mobben. Den skoningslösa folkdomstolen som kräver sitt offer och som inte ger sig förrän det symboliska bytet är fällt – oavsett om det löser det bakomliggande problemet eller ej och oavsett om straffet står i proportion till den handling som begåtts. 

 

Drevet är en tidlös föreställning med djupa existentiella bottnar av skuld, skam och förlåtelse. Samtidigt är drevets dramaturgi en spegel av tidens moral och värderingar. Det vi rasade över i går är något annat än det vi fördömer i dag. Teknikförändringarna spelar också in. Numera är det inte bara de etablerade medierna som är upphov till drev. Allt oftare initieras de av sociala mediers självutnämnda maktutövare och sprids via dess okontrollerbara svans.

Drevet är en del av den offentliga historieskrivningen. Vi har alla minnen av presskonferensen med den ångerfulle ministern eller scenerna med medieprofilen som flyr fotoblixtarna. En Laila Freivalds, en Björn Rosengren, en Reefat El-Sayed.

Självklart är det huvudpersonerna vi minns. Några av dem återkommer när såren slickats och delar med sig av berättelsen inifrån. Mer sällan – om någonsin – hör vi de anhörigas vittnesbörd om livet vid sidan av drevet.

 

Hur är det att se sin livskamrat pressas framför medieuppbådet? Hur känns det att vara tolv år och ha en hord av fotografer utanför huset när man går upp för att äta frukost? Hur är det att följa sin väns desperata väg mot det absoluta stupet, men allt för sent inse vad som ska bli slutpunkten?

Vi möter tre personer som på olika sätt ger röst åt den närståendes perspektiv: Jenny Sahlin, Anders Johansson och Johan Wirfält. Mona Sahlins dotter, Ulrica Schenströms make och Benny Fredrikssons vän och kollega. Dreven de bevittnat är av skiftande karaktär. Två är gamla, ett ligger nära i tid. För någon är drevet ett avslutat kapitel, för en annan är behovet av att upprätta den som jagades stort. Oavsett bakgrund finns en gemensam nämnare – hur drevet för alltid påverkat dem som stått vid sidan.

 

 

Drevets natur
Enligt Institutet för mediestudier kännetecknas ett drev av att flera medier uppmärksammar affären, att rapporteringen är omfattande och att medierna beskriver frågan på ett likartat sätt.
Rubrikfoto: Johan Bergmark
Publicerat i Tidningen Vi, april 2019
Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar