Ledare

Det nya religionskriget

av Sofia Wadensjö Karén

Kanske har jag nämnt den förut … Den mossgröna soffan hemma hos mina föräldrar.

Soffan som för mig har blivit så symbolisk. För snurrande hjul, för hur vi lever.

I mitt barndomshem på 70-talet tronade den i finrummet. I vårt nästa hus förpassades den till tv-rummet där den har förblivit sedan dess, om än på olika adresser.

Numera så nött på armstöden att skum-gummit syns, men i ett tv-rum och med en filt över fyller den fortfarande sin funktion.

Min man och jag köpte vår första gemensamma soffa i mitten av 90-talet, för pengarna jag hade ärvt av mormor. 15 år senare kasserades den. Visserligen efter att på nära håll ha följt två barns uppväxt med tillhörande ritade streck och något litet hål som klippts av nyfikna barnahänder.

Men. Armstöden var inte ens söndernötta.

Ingen smickrande bild av mig. Eller är det av vår tid?

Samtidigt som vårt jordklot blir allt varmare fokuserar vi på att ekonomin måste vara i tillväxt, på att köpa, slita, slänga. För hur ska det annars gå?

Som om vårt ekonomiska system skulle vara överordnat drickbart vatten, giftfri mat, stabilt väder eller luft som går att andas.

”Vi har en religion och det är marknadsekonomin. […] Det som från början handlade om att driva ut fattigdom har blivit en religion som bara går av sig själv”, säger komikern och författaren Fredrik Lindström i artikeln om hur vi nu måste ställa om vår konsumtion (sidorna 42–47).

På riktigt ställa om.

Om vi ska klara det här.

Då slår det mig. Mammon som vår tids religion? Javisst, om detta har jag resonerat tidigare. Men det är ju inte vår, sekulariserade svenskars, enda religion. Parallellt med att den traditionella gudstron minskar i vårt samhälle stärks ju vår relation till naturen. (På detta tema gjorde vi en hel tidning i somras.)

Motsägelsefullt. Minst sagt.

Om vi alltför intensivt tillber vår ena älskade gud, Mammon, slår vi ut vårt mest vördade andliga rum, naturen. Kanske är det även tvärtom.

Så. Vad är viktigast? Vilken religion verkar för vår långsiktiga överlevnad?

Religionskriget handlar den här gången om liv och död.

Det är tid att vi bekänner vår tro.

Moder Jord eller Mammon?

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar