Ledare

Det “genuina” vann

av Sofia Wadensjö Karén

 

Bara ett par dagar före det amerikanska valet läser jag att 40 procent av republikanerna fortfarande är övertygade om att Barack Obama inte är född i USA.

Trots födelsebevis.

Trots fakta på bordet.

Vad det säger oss är ovedersägligt. Vi har gått in i en helt ny tid.

En tid där faktaresistenta etablissemangsskeptiker firar triumfer – gång på gång. Där kompetens, utbildning och erfarenhet inte längre högaktas. Där den resonerande, analyserande och bildade människan ses på med förakt. Där fakta – kort sagt – viftas bort lika lätt som en irriterande fluga.

 

När spelplanen ritas om så fullkomligt, så i grunden, är det svårt att förhålla sig. Hur ska världens ledare kunna föra samtal på någorlunda nivå, kunna fatta genomtänkta beslut, när de själva inte ens respekterar de allra mest grundläggande fakta?

Valet av Donald Trump som USA:s näste president (detta skrivs bara någon timme efter att valutgången är klar), är en tydlig missnöjesmarkering mot etablissemanget. Misstroendet mot eliten i alla dess former – politiker, experter, journalister, forskare osv – finns där, det är tydligt.

Men kan det även finnas något annat?

Hur påverkar det att pr-människor, lobbyister, strateger, kommunikatörer, analytiker med mera blir en allt viktigare del av politiken? Att varje steg och utspel analyseras – såväl innan, under, som efter de tas. Att beräknande strategier för att nå nya eller befästa gamla väljargrupper läggs minutiöst, samtidigt som utspel planeras i detalj för att få bästa effekt.

Kan en valutgång som denna påverkas av att strategiska övervägningar många gånger står i vägen för äkta patos, politisk övertygelse och brinnande passion?

Jag tror det.

 

Donald Trumps väljare upplever troligen hans oberäknelighet, hans sexism och hans hatfyllda uttalanden som äkta, som att han är ”genuin”.

Över huvud taget tror jag att etablissemangsföraktet som vi ser på allt fler håll runtom i världen, är ett uttryck för detta.

Och det genuina har som bekant alltid ett försprång gentemot det beräknande – uppenbarligen oavsett vad det upplevt genuina består av.

Det är den oerhört obehagliga lärdomen av detta mardrömsval.

 

 

Text: Sofia Wadensjö Karén

 

Publicerat i Tidningen Vi, nr 13/2016

 

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar