Ledare

Det är dags att befria mannen

av Unn Edberg

Det har gått ett år sedan metoo. Vi har läst om kvinnliga offer, obehagliga män, mediedomstolar, utnyttjande och skeva strukturer. Vi har pratat om makt och sunkiga attityder.

Diskussionen har blottlagt sprickor i jämställdheten och det har varit viktigt. Men som mamma till två söner har jag saknat ett perspektiv. Därför blir jag glad när jag läser Lisa Bodas artikel ”På jakt efter den goda manligheten” i det här numret av Vi. Där intervjuas bland andra Alexandra von Schwerin som står bakom projektet ”You go boy!”, en utställning om mansrollen i ett historiskt perspektiv som kom till när hon tänkte på sin 14-årige son: ”Vad händer när offentligheten fylls med ’girlpower’, men det enda han får höra är att män är svin? Vad händer då i en ung mans själ?”.

 

Traditionella könsroller begränsar både kvinnors och mäns möjligheter att utvecklas till det de vill vara. Moderna ”goda” män stödjer kvinnor i kampen mot en förlegad kvinnoroll. Men det räcker inte. Vi måste också prata om mansrollen, som trots att den är privilegierad kan bli ett fängelse.

Studie efter studie visar hur män blir olyckligare än kvinnor vid arbetslöshet eller skilsmässa.

Dålig ekonomi stukar det manliga självförtroendet. Män som håller familjeförsörjaridealet högt och har en konservativ syn på könsroller mår extra dåligt.

 

Om vi kan befria våra pojkar från kraven att vara starka, tuffa och tjäna mycket pengar – och dessutom lära dem att prata om känslor och visa respekt – så behövs inga framtida metoo-uppror. Då kan vi i stället fokusera på hur vi får ett jämställt samhälle. Från grunden.

 

Text: Unn Edberg

 

Publicerat i Tidningen Vi, november 2018

Blev du nyfiken och vill läsa mer? Här hittar du ett fint erbjudande på en prenumeration »

Du kanske också gillar