Vi väljer: Världens bästa jullåtar!

Att lyssna på julmusik är som att äta gräddtårta. Det är gott till en början men blir det för mycket uppstår ett lätt illamående. Därför gäller det att blanda det söta med såväl sälta som tuggmotstånd. Vår redaktionschef Tomas Dur Fläckman väljer sina favoriter.

  • 8 min
  • 10 dec 2021

// Kollage. Foto: Evan Agostini/Fremantle Media/REX

Vi väljer: Världens bästa jullåtar!
Tomas Dur Fläckman
Prova idag

Lyssna på artikeln

Att lyssna på julmusik är som att äta gräddtårta. Det är gott till en början men blir det för mycket uppstår ett lätt illamående. Därför gäller det att blanda det söta med såväl sälta som tuggmotstånd. Vår redaktionschef Tomas Dur Fläckman väljer sina favoriter.

1. Jul, jul, strålande jul

Gustav Nordqvist (musik) Edvard Evers (text)

Den är den andra tonen i denna sång, eller snarare det andra ackordet, som knäcker mig varenda gång. Jag minns att jag fick kämpa mot tårarna redan när jag som liten pojk satt på min plats i baptistkapellet och Betelkören sjöng Jul, jul…. Nu vet jag att det är ett moll 6-ackord, men det spelar egentligen ingen roll. Effekten är så självklar och drabbande att musikteori är överflödigt.

Texten har allt vad man kan önska av en julsång: Himmelens kronor med gnistrande ljus. Glimmande bågar i alla Guds hus. Det är ljus och frid så det står härliga till! Och musiken är rofylld utan att vara för söt.

Sången skrevs 1921 och typ alla svenska artister har sjungit den. Christer Sjögrens version hamlade på Svensktoppen 2002.

2. Sleigh ride

Ronettes

Om man vill få fatt på den där riktigt glättiga, amerikanska Disney-julstämningen kan man söka upp skivan A Christmas Gift for You from Phil Spectorfrån 1963.

Här har demonproducenten Spector samlat det tidiga 60-talets mest populära tjejgrupper för att framföra några kända julsånger av det käckare slaget, ackompanjerade av Spectors sedvanligt bombastiska arrangemang.

Leroy Andersons Sleigh ride räknas som julsång, trots att ordet ”jul” inte nämns i texten. Det är en medryckande och krispig vinterlåt om en idyllisk slädfärd; en härlig dag med gnistrande snö, klapprande hästhovar, ringande bjällror, rosiga kinder, fårskinnsfällar och romantik.

I själva verket spelades just denna version in i ett stekhett Los Angeles på sommaren. Och samtliga medverkande ska ha varit kraftigt påverkade av ett vitt pulver som garanterat inte var nysnö. Den paranoide Spector hade som vanligt med sig sin skarpladdade revolver, utifall någon av artisterna inte skulle göra som han sa.

3. Ave Maria

Ben Keith

En bekant till mig säger att hon blir ”vindögd med öronen” när hon lyssnar till steel guitar. Och nog förstår man hur hon menar när man hör hur Ben Keith drar instrumentets egenart till sin yttersta gräns i denna version av Franz Schuberts Ellens dritter Gesang, gemenligen kallad Ave Maria.

Det är egentligen en ganska gräslig blandning av klassiskt och country, men kitsch hör ju julen till, så varför inte? Och det är ju ändå vackert, på något vis.

Ben Keith (1937-2010) var en av countrymusikens mest respekterade musiker och är framför allt känd för sitt samarbete med Neil Young.

I likhet med Sleigh Ride är Ave Maria egentligen ingen jullåt, men förekommer ändå flitigt på julkonserter och -skivor.

4. Christmas Card From a Hooker in Minneapolis

Tom Waits

Fairy Tale of New York med Shane MacGowan och Kirsty MacColl har seglat upp som modern julklassiker de senaste decennierna och är numera den mest spelade jullåten i Storbritannien. Lite otippat, eftersom låten innehåller svordomar, obsceniteter, partnerbråk och minnen från en julafton i fyllecell.

Just för att Fairy tale… börjar bli lite sliten väljer vi en annan mörk julskildring: Tom Waits Christmas Card from a Hooker i Minneapolis.

Texten är i form av ett brev från en prostituerad till en gammal vän/älskare. Kvinnan beskriver en tillvaro som kanske inte är perfekt, men ändå rätt okej, om man jämför med ett antytt förflutet. Hon har slutat med knarket och har en man som är snäll mot henne. I låtens sista vers avslöjas att allt är lögn och att hon i själva verket sitter i fängelse, med planerad villkorlig frigivning på Alla hjärtans dag.

Under sina liveframträdanden brukade Waits ofta väva ihop denna låt med Stilla natt, vilket skapade en skärande kontrast.

5. Santa Claus is Coming to Town

Joseph Spence

Joseph Spence (1910-84) var stenhuggare i Nassau, Bahamas. På fritiden musicerade han och var med sin gitarr ”kantor” i den lokala församlingen, som inte hade råd med orgel. Han utvecklade en helt egen spelstil, som har influerat flera kända gitarrister, inte minst Ry Cooder.

Spence spelade psalmer, sjömansvisor, barnsånger och popdängor om vartannat. Men sin risiga transistorradio fick han ibland in amerikanska stationer och kunde höra det senaste hitlåtarna från USA. Men eftersom mottagningen var så dålig hörde han bara delar av sångerna. Därför lärde han sig aldrig texterna utan hummade/grymtade melodierna, ibland med helt påhittad text.

Santa Claus is Coming to Town är en av dessa låtar som Spence hörde på radion från Florida. Den skrevs redan 1934, är en standard i en amerikanska julrepertoaren och har spelats in otaliga gånger. Men ingen version är så egensinnig som den här.

Fler utvalda artiklar