Vi väljer: Årets mest förutsägbara

Disney abonnerar på popens förstaplats, gubbar försurar och det hade varit bättre om queerpersoner fått öppna dörren till dragshowvärldens överdåd. Tack och lov finns en sjungande snippa som avbrott i det förutsägbara. Anna Charlotta Gunnarson är på hugget.

  • 6 min
  • 20 nov 2021

// Kollage. Foto: Jesper Pagh/ Universal

Vi väljer: Årets mest förutsägbara
Anna Charlotta Gunnarson

Lyssna på artikeln

Disney abonnerar på popens förstaplats, gubbar försurar och det hade varit bättre om queerpersoner fått öppna dörren till dragshowvärldens överdåd. Tack och lov finns en sjungande snippa som avbrott i det förutsägbara. Anna Charlotta Gunnarson är på hugget.

1. Metoo-gubbarna

Klåfingriga karlar fortsätter försura världen, långt efter första metoovågen. Inte oväntat, men oangenämt. Av rädsla för konsekvenser håller många drabbade käft. Men då ett knippe kända manliga misstänkta förövare fått gråta ut på bästa sändningstid höll skådespelaren Bianca Kronlöf årets viktigaste brandtal, vilket även resulterade i en bok. Och samtidigt som Cissi Wallin-Blomberg och Maria Sveland crowdfundade sin omtalade film om utsatta kvinnor fick en TV4-man gå i skam, men absurt nog synas ändå.

2. Olivia Rodrigo

Britney Spears. Christina Aguilera. Justin Timberlake. Miley Cyrus. Justin Bieber. Selena Gomez. Ariana Grande. Tja, att den populära barnstjärnan Olivia Rodrigo skulle stå för årets popgenombrott anade varenda kotte med koll på tv-historien. Tidigare kolleger har gjort exakt samma resa, från Disney eller Nickelodeon till topplistans förstaplats. Kanske var det med deras brokiga vuxenliv i åtanke som tonåringen Rodrigo valde ett skivbolag som såg till hennes låtskrivarkvaliteter snarare än ytan. Strömningsrekorden kom ändå som ett brev på posten.

3. ”Dancing Queens”

Det kunde ha blivit en insiktsfull Netflixfilm om crossdressing, trans och utanförskap, men redan på papperet anade många oråd. Huvudperson är en ung mästerdansande heterotjej som efter krystad auditionfadäs tar plats som snusande snubbe i bedagad dragshow där divans, Claes Malmberg, enda dröm är att få sjunga ”I Will Survive”. Filmen vimlar av äkta HBTQI-personer som istället för att glänsa i paradroller blir bisatser, skildrade via självupptagna Dylan, som lär dem uppskatta livet. Besvikelsen var förutsägbar men likväl tung.

4. Covidutbrottet, Ängsbacka

Att en tantrakurs skulle utgöra årets mest omtalade coronacentrum må ha kommit som en överraskning för de ovaccinerade deltagarna – vi andra hade det på känn. Över 100 smittade tycktes inte beröra ledningen nämnvärt, de ville ju bara ha det som vanligt ju. Den ansvarstagande delen av befolkningen rasade medan Norge åter stängde gränsen. Mer oväntat var att Fredrik Swahn, han med 90-talshiten ”Herrarna i hagen”, är tantrarörelsens sexpositiva affischnamn som i intervjuer hyllar sin partners sjungande yoni (läs: underliv).

5. Oscar Zia, Melodifestivalen 2022

Nämen snälla nån. Årets icke-chock. Efter den succéartade programledarinsatsen i vårens delfinal där Oscar Zia virtuost lotsade oss genom bidragen (ihop med Anis Don Demina) tvivlade få kännare på att han skulle få frågan igen. Han är etablerad artist, rutinerad P3-programledare och naturlig i rutan, han är rolig, intelligent och går hem i alla läger. Sover Dolly Parton på rygg? Har påven en rolig mössa? Leder Oscar Zia ensam Melodifestivalen 2022? Jaja, ge oss lite tuffare klurigheter nästa år, tack.

Fler utvalda artiklar