Vi älskar dem i stickat – men vad tycker hundarna?

  • 2 dec 2020
  • 3 min
Vi älskar dem i stickat – men vad tycker hundarna?
Josefin Olevik

Lyssna på artikeln

Det finns en helt egen genre inom stickvärlden, som handlar om mönster för husdjur. Allra mest hundar. Mössor och tröjor och overaller i de mest fantasifulla mönster och former, gärna som frukter eller nallar eller med hål för öronen. Inte sällan kan mönstret matchas med något till husse eller matte.

Per Jensen, som är professor i etologi och studerar hundars beteende, tror att stickningen är mest för djurägarnas skull.

– En hund uppskattar inte att man köper saker till den och skämmer bort den. Allt den bryr sig om är omsorg, fysisk och psykisk närvaro, aktivitet och promenader.

Men kanske blir den glad för att husse eller matte blir glad?
– Jo, det kan ju hända att om en människa tycker att hunden blir extra gullig, så kanske den beter sig extra gulligt mot hunden. Och det finns absolut inget dåligt med att sticka till sitt djur. Hundar med väldigt lite päls kan uppskatta en filt om sig när det är kallt ute. Men det kan vara farligt att förmänskliga sin hund på fel sätt, de ska inte bäras i handväska eller kläs i smycken.

Varför inte?
– Hundar lider av samma välfärdssjukdomar som vi gör; fetma och hjärt- och kärlproblem. De behöver springa runt och leka och smutsa ned sig.

Kan det ändå vara så att hundar uppskattar färger och tofsar och mjuka material?
– Nej, det finns inget som tyder på det. De har inte heller våra mänskliga tillkortakommanden, som till exempel fåfänga. De uppskattar oss precis som vi är. Det är väl också därför vi tycker så mycket om dem?

Nåväl, internet är fullt av fint klädda hundar, ögongodis för alla som uppskattar kombinationen djur och resår. Och förhoppningsvis får även hundarna med de finaste koftorna ta sina dagliga springturer.

Fler utvalda artiklar