Världens bästa nattfrästa jallor
Elin ”Grynet” Ek har ett bra vardagstips: ”nattfrästa jallor”. Det innebär nybakat till frukost och får henne att älska sig själv, varje gång.
Lyssna på artikeln
Elin ”Grynet” Ek har ett bra vardagstips: ”nattfrästa jallor”. Det innebär nybakat till frukost och får henne att älska sig själv, varje gång.
Det här är min pappas recept. När jag växte upp hörde vi på kvällen när det var på gång. Min pappa Fride stökade i köket, slog i skåpen, bakmaskinen rullade. Man blev glad.
Jag är mellanbarn och har två brorsor, och ganska ofta när jag vaknade var limpan redan slut. Så när Fride bakade bröd på morgonen var det lyx på flera sätt.
Grejen med ”nattfrästa jallor” är att man gör jobbet kvällen innan, gärna en sketen tisdagskväll när man står där och har ätit middag och diskat och känner att man ändå har liiite kraft över. I dag är det jag som gör degen, blandar ihop jäst, vatten, mjöl och solrosfrön och ställer den på jäsning. Jag brukar göra en halv sats, åtta bullar, som helst ska ätas färska och räcker till oss fyra i familjen. Det viktiga är att hitta en form som får plats i kylskåpet. Fride ställde in hela plåten, men plåtarna har blivit större med åren och ryms inte längre.
Min man vaknar alltid före mig, han stoppar in bröden i ugnen och så luktar det nybakat när jag kommer upp. Varje gång det händer tänker jag: Jag älskar mig själv!
Varför de heter ”nattfrästa jallor”? Ja… det var ju nattjästa frallor från början. En ordlek som pappa hittade på, familjen Eks dåliga humor.”
Berättat för Josefin Olevik
Frides ”nattfrästa jallor”
(16 stycken)
Tillagningstid: 30 minuter + nattjäsning
Kan det bli enklare än att jäsa bröden över natten och grädda dem på morgonen? Gör som Elin Ek och lyxa till vardagen med de här goda frallorna som njutes med honung och gouda- eller gruyèreost.
Ingredienser
25 g jäst 2 tsk salt
1 tsk honung 5 dl kallt vatten
2 msk rapsolja 12 dl vetemjöl
*2 msk blandade frön, till exempel solros-, lin- eller chiafrön
Till servering:* honung
- gouda- eller gruyèreost
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke, häll i salt, honung, vatten och olja. Blanda tills jästen löser sig.
- Tillsätt mjöl, lite i sänder, samt frön. Arbeta degen i maskin ca 5 minuter eller för hand ca 10 minuter tills degen släpper från kanterna på skålen.
- Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 bitar.
- Forma till bullar och lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar/formar med kanter. OBS! Den måste få plats i kylskåpet!
- Strö lite mjöl på toppen av varje fralla och täck över ordentligt med plastfolie så det sluter tätt.
- Ställ in i kylskåpet under natten (eller utomhus om det är en årstid med runt 4 plusgrader).
- På morgonen: Sätt ugnen på 250 grader. Grädda mitt i ugnen ca 10–15 minuter.
- Njut med smör, honung och en lång-lagrad gouda eller gruyère.
Recept och styling: Liselotte Forslin