Unga män ratar jämställdhet

En ny studie gjord i 27 EU-länder visar att det är unga män som har svårast att acceptera ökade rättigheter för kvinnor.

  • 1 kommentar
  • 4 min
  • 1 nov 2022

Genrebild // Foto: Maria Teneva

Unga män ratar jämställdhet
Tomas Dur Fläckman
Prova idag

Lyssna på artikeln

En ny studie gjord i 27 EU-länder visar att det är unga män som har svårast att acceptera ökade rättigheter för kvinnor.

”Men nu har väldet här med jämställdhet ändå gått för långt!”

Vem ser du framför dig när du läser det citatet? Kanske engrumpy old man, en äldre sur gubbe som bor på landsbygden, har keps och läser kvällstidning på papper.

Men där leder våra associationer oss fel. Enligt en ny studie, gjord i 27 EU-länder, är det unga män som är mest emot bättre villkor för kvinnor.

I västerländska demokratier har jämställdheten gått framåt under senare tid; flickor och kvinnor överglänser ofta män i skola och arbetsliv, och nu kommer alltså backlashen. Modern sexism, kallas den.

32 469 män och kvinnor fick i studien svara på hur mycket de instämde i påståendet att ”främjande av kvinnors och flickors rättigheter går för långt, eftersom det hotar mäns och pojkars möjligheter”, och det var män i åldersgruppen 18–29 år som instämde mest i påståendet.

De unga männen ser jämställdhet som ett nollsummespel, det vill säga att ökade rättigheter för kvinnor med automatik innebär minskade rättigheter för män.

– En del människor tror att ökad jämställdhet bara gynnar kvinnor, när det i själva verket gynnar hela samhället. En känsla av orättvisa kan motivera medborgare att exempelvis rösta på höger-radikala partier som är emot feminism och sexuell frihet, säger Gefjon Off, doktorand i statsvetenskap, till forskning.se. Hon har, tillsammans med två kollegor på Göteborgs universitet, gjort studien som finns att läsa på nätet.

Andelen unga män som motsätter sig ökad jämställdhet är högst i områden där arbetslösheten ökat mest de senaste åren, och där tilliten till samhälleliga institutioner är låg. Allra störst var den moderna sexismen i Slovakien, där arbetslösheten på vissa håll har ökat stort på senare tid. Men även i Sverige är skillnaden mellan kvinnors och mäns syn på ökad jämställdhet stor (diskrepansen i attityder avspeglades även i det senaste valet, där skillnaden mellan kvinnors och mäns röstande var rekordstort). Också i Sverige är modern sexism vanligast i kommuner där arbetslösheten ökat de senaste åren.

Studien visar också att ju äldre männen blir, desto större är acceptansen för jämställdhet. Detta motsäger tidigare forskning som visat att den äldre generationen är mest konservativ.

– Unga män som tycker att kvinnor konkurrerar ut dem från arbetsmarknaden kan uppleva ökade rättigheter för kvinnor som orättvist och hotfullt. Vi behöver bli bättre på att kommunicera fördelarna med jämställdhet, säger Gefjon Off.

Fler utvalda artiklar