Tolv tips för tröst i mörkret

Vart vänder man sig för tröst i en mörk tid som denna? Vi-redaktionen tipsar här om musik, konst, filmer och aktiviteter som har gett oss en stunds andhämtning och ljus när orosmolnen drar in.

  • 9 min
  • 19 mar 2022

// Foto: Mary Evans/AF Archive/Schorle

Tolv tips för tröst i mörkret
Redaktionen Vi
Prova idag

Lyssna på artikeln

Vart vänder man sig för tröst i en mörk tid som denna? Vi-redaktionen tipsar här om musik, konst, filmer och aktiviteter som har gett oss en stunds andhämtning och ljus när orosmolnen drar in.


Litteratur

Romanska bågar av Tomas Tranströmer

Inne i den väldiga romanska kyrkan trängdes turisterna
i halvmörkret.
Valv gapande bakom valv och ingen överblick.
Några ljuslågor fladdrade.
En ängel utan ansikte omfamnade mig
och viskade genom hela kroppen:
”Skäms inte för att du är människa, var stolt!
Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.
Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”
Jag var blind av tårar
och föstes ut på den solsjudande piazzan
tillsammans med Mr och Mrs Jones, Herr Tanaka och

Signora Sabatini
och inne i dem alla öppnade sig valv bakom valv oändligt.

– Stina Jofs, senior editor

Tomas Tranströmer. // Foto: Louise Billgert

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Tröstläsning: Jag såg precis att Graham Swifts gripande roman Mödrarnas söndag precis utkommit i en ny pocketutgåva, inför den efterlängtade filmatiseringen (med Olivia Colman och Colin Firth i huvudrollerna). ”För alla som älskar Downton Abbey och Stoner” skriver förlaget i ett försök att locka såväl litterära finsmakare som den stora skara tv-tittare som följde den brittiska serien på SVT. Jag nöjer mig med att konstatera att denna till formatet tunna roman bjuder på några timmars välbehövlig verklighetsflykt.

– Jonas Eklöf, chefredaktör Vi Läser

Musik

Chelsea Carmichael

Tröstlyssning: Mer från samma land, men av ett betydligt modernare snitt. Jag har nyligen upptäckt den Londonbaserade saxofonisten Chelsea Carmichael. Känner du inte till henne sedan tidigare? Mitt förslag är att du gör som jag och börjar med hennes senaste släpp, singeln All we know och sedan jobbar dig bakåt, till albumet The River doesn’t like strangers, med mästerverket Bone and soil.

– Jonas Eklöf, chefredaktör Vi Läser

Chelsea Carmichael. // Foto: Schorle
Chelsea Carmichael. // Foto: Schorle

Esperanza Spaldings Formwela 1-3

Detta är musik som ska avnjutas koncentrerat, i sköna soffan utan distraktioner. Sångerskan och basisten Esperanza Spalding skapade dessa låtar som en terapeutisk svit på ett artist-retreat som hon bjöd in till i Portland i början av pandemin.

”While we are stuck inside
Wide atmospheres breathe and surround you”

Hon har sedan byggt på med fler stycken i serien men dessa tre är mest tröstande för mig. På New York Times hemsidaFotnot: [Läs om Esperanza Spaldings musik](http://www.nytimes.com/2021/04/01/arts/music/esperanza-spalding-triangle.html) kan man läsa mer om hur kompositionerna kom till.

De tre låtarna finns på Youtube.Fotnot: [Hör Formwela 1](https://youtu.be/YEL1e4n-X2g)

– Unn Edberg, chefredaktör

Jesus blood never failed me yet av Gavin Bryars

Grundmaterialet är en 20 sekunder lång inspelning där en gammal hemlös man med sprucken röst sjunger en psalmstrof a capella. Snutten loopas i 45 minuter (!) och Gavin Bryars bygger sakta upp ett arrangemang för full orkester kring gubbens sång. Kolossalt gripande, meditativt och trösterikt.

– Tomas Dur Fläckman, redaktionschef

Benny Andersson

En yrkesmusiker jag känner har sagt att det bland svenska kollegor finns de som är dåliga, bra, riktigt bra – och så finns Benny Andersson. På albumet Piano är alla stråkar, synthar, dragspel och gitarrer från Abba, BAO och musikalerna bortskalade och Benny sitter ensam vid sin Fazioliflygel. I Tröstevisa hörs löftet om en ny morgon på andra sidan mörkret.

– Markus Wilhelmsson, redaktör

Benny Andersson. // Foto: Thron Ullberg

Film

Att vara eller icke vara

Det har varit krig i världen förut, och även när det varit som mörkast har man hittat sätt att hålla modet vid liv i biosalongerna. Ernst Lubitsch-komedin Att vara eller icke vara från 1942 är mer bortglömd än den förtjänar. En teatertrupp i Warszawa repeterar en tyskkritisk föreställning när Hitler invaderar. Skådespelarna hamnar i en spionintrig där de måste spela sina roller med livet som insats. Framröstad till den 49:e roligaste filmen någonsin, en alldeles för låg placering.

Går att köpa hos Criterion.Fotnot: [Att vara eller icke vara på DVD.](http://www.criterion.com/films/27690-to-be-or-not-to-be)

– Hugo Alm, webbredaktör

Casablanca

Senare samma år släpptes Casablanca, med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart i tidernas finaste kärlekshistoria. En film om flyktingar och nazism och motståndsrörelser, men också om krossade hjärtan och cynism. Att se Humphrey Bogart mjukas upp berör mig varje gång. Sammantaget två filmer som visar konstens förmåga att vara upplyftande samtidigt som den skildrar tragiska skeenden.

Finns att se på HBO Max.

– Hugo Alm, webbredaktör

Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i Casablanca. // Foto: Mary Evans/AF Archive

Bröderna Marx

Vid livets djupaste slukhål har jag vänt mig till Bröderna Marx. När frågetecknen, ältandet och rädslan för hur allt ska bli flåsat mig i nacken har det varit som en antidepressiv injektion att låta sig översköljas av detta nonsens och Grouchos oneliners: ”Jag håller hårt på mina principer och om dom inte passar er så har jag andra.” Eller: ”Jag glömmer aldrig ett ansikte, men i ditt fall är jag beredd att göra ett undantag.”

Det är nu 90 år sedan en av höjdpunkterna i deras karriär – Fyra fräcka fripassagerare – hade premiär. Den följdes av bland annat Galakväll på operan och En dag på kapplöpningarna. Finns att streama på iTunes. På SVT Play finns dessutom brittiska dokumentären Komiska genier: Bröderna Marx.

– Markus Wilhelmson, redaktör

Aktiviteter

Baka bröd

Jag finner tröst i att göra sådant som är mycket handfast och grundläggande, som att baka bröd. Det här enkla rågbrödetFotnot: [Rågbrödsrecept.](http://www.coop.se/recept/ragbrod-med-solrosfron-och-apple/) blir saftigt av äpple och solrosfrön. Himmelskt gott med smör och en skiva grevéost på, men det viktigaste är själva bakandet; att sticka fingrarna i ljummen deg, knåda, bevaka gräddningen och känna doften.

– Unn Edberg, chefredaktör

En mil i sköna skor

Först tar det emot, man ångrar tilltaget, undrar varför man ska hasa omkring i en skog. Efter fem kilometer händer något i skallen: det omöjliga blir möjligt, problemen antar rimliga proportioner och plötsligt hör man fågelsången och lövens sus.

– Stina Jofs, senior editor

Konst

Nu blir det jättemycket av allting

En utställning på Kulturhuset i Stockholm med 50 svenska representanter för det som kallas ”outsider art” – verk skapade av människor med ingen eller liten kontakt med den etablerade konstvärlden. Det är färgrikt, expressivt, smågalet – och en underbar påminnelse om att alla både kan och får.

– Tomas Dur Fläckman, redaktionschef

”Nu blir det jättemycket av allting” på Kulturhuset i Stockholm // Foto: Matilda Rahm

Fler utvalda artiklar