Talmannen Andreas Norlén om en dejt med dålig smak

  • 9 jul 2020
  • 3 min

// Recept och styling: Liselotte Forslin, Foto: Ulrika Ekblom

Talmannen Andreas Norlén om en dejt med dålig smak
Josefin Olevik

// Recept och styling: Liselotte Forslin, Foto: Ulrika Ekblom

Lyssna på artikeln

När talmannen Andreas Norlén skulle träffa Helena för första gången gick det mesta snett, inte minst maten. Men de blev ändå ett par. Den plankstek Vi lagar är garanterat godare än den Andreas och Helena fick i Nässjö.

”Första gången jag och min hustru Helena skulle träffas var förstås en viktig kväll för oss. Vi hade fått kontakt över nätet, jag bodde i Motala och hon i Malmö och vi bestämde oss för att ses i mitten. Det blev Nässjö.

Jag fick tips om en bra italiensk restaurang och ringde dit för att beställa bord. Han som svarade lät väldigt förvånad, men sa att det skulle gå bra. Vi möttes på perrongen och gick mot vad som visade sig vara – ortens pizzahak!

Det var ju i och för sig italienskt, men inte riktigt vad jag hade sett framför mig. Stället hade bland annat en vägg med tapet som skulle se ut som tegel.

Helena undrade nog lite över mitt omdöme. Jag kände mig ganska besvärad och tänkte att vi skulle beställa något utöver det vanliga. Det blev plankstek. En seg köttbit med pulvermos.

Efter maten föreslog jag en romantisk promenad, men när vi kom till torget var det någon slags epatraktor-rally där. Då gick vi till ett hotell för att ta en drink, och där pågick ett högstadiedisco.

Egentligen är det fantastiskt att vi lyckades se bortom dessa omständigheter och ändå fann varandra. Vi kände nog humorn i det hela redan under kvällen.

Middagen var långt ifrån en kulinarisk upplevelse, men sällskapet var högklassigt.”

Andreas plankstek

Tillagningstid: 1 timme

Du behöver 4 planksteks-plankor till den här skamfilade klassikern som är värd att laga själv. Med bra råvaror blir det en uppskattad återkomst!

Biff
• smör
• 4 skivor (600 g) utskuren biff eller oxfilé
• 8 kvistar timjan
• flingsalt och nymald svartpeppar

Bearnaisesås
• 1 schalottenlök
• 1 msk repade dragonblad
• 4 msk vitvinsvinäger
• 3 msk vatten
• 4 äggulor
• 250 g smör
• salt och malen vitpeppar

Baconlindade bönor och tomater
• 150 g färska gröna bönor
• 4 skivor bacon
• 400 g kvisttomater, gärna Romantica

Dessutom
Hemlagat potatismos
4 planksteks-plankor, sprits med vid tyll

Biff

  1. Hetta upp smöret och stek köttet ett par minuter på var sida så det får färg.
  2. Stek timjankvistarna. Salta och peppra.

Bearnaisesås

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Koka snabbt ihop lök, dragon, vinäger och vatten tills hälften återstår. Sila bort löken och behåll vätskan i kastrullen. Det ska vara cirka 3 msk kvar. Späd med lite vatten annars.
  3. Sänk till lägsta värme och vispa snabbt i äggulorna till en krämig konsistens. Håll gärna kastrullen lite halvt utanför plattan.
  4. Smält smöret och häll sedan i det i såsen, först droppvis och sedan i en tunn stråle medan du vispar kraftigt. Smaka av med salt och peppar. Ta kastrullen från ­värmen och håll varmt över vattenbad.

Baconlindade gröna bönor och tomater

  1. Förväll bönorna 2 minuter. Låt rinna av.
  2. Dela i 4 knippen och linda bacon runt.
  3. Stek tomaterna några minuter, gärna med kvisten kvar, tills de får lite färg. Salta och peppra.

Montering

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Spritsa potatismos på brädorna.
  3. Fördela biff, bönknippen och tomater
    i mitten.
  4. Ställ in i ugnen cirka 10–15 minuter
    tills moset börjar få färg.
  5. Lägg timjanskvistarna på köttet och servera med bearnaisesåsen.

KLASSISK UNGRARE

Planksteken kommer från Ungern, där rätten serverats åtminstone sedan början av 1900-talet. Ursprungligen var plankan gjord av hickory, men nu används oftast ek som är mer hållbart.

Fler utvalda artiklar