”Suverän inläsning av Strömstedt”
Flera uppläsare firar triumfer i månadens omgång med nya ljudbokstips. Bia Sigge tipsar om fyra böcker att ha i lurarna i vinter.
Lyssna på artikeln
Flera uppläsare firar triumfer i månadens omgång med nya ljudbokstips. Bia Sigge tipsar om fyra böcker att ha i lurarna i vinter.
Om
av Niklas Strömstedt
Författaruppläsning
Musik, fotboll och kända flickvänner. Så skulle en kort och dum sammanfattning av Niklas Strömstedts liv kunna lyda. Nu förändrar han själv den bilden och framträder i helfigur, mångbottnad och intressant. Visst får man höra om succéer och turnéer från livet som heltidsmusiker, men hans näst största talang verkar vara att reflektera över livet och sakernas tillstånd. Han beskriver sig som anpasslig, ängslig och otrygg, men bjuder generöst på ett antal tragikomiska ögonblick. Som när han går i terapi och anstränger sig för att få terapeuten att känna att denne gör ett bra jobb. Eller när han och turnébandet försöker slänga ut en tv från hotellrummet, men nöjer sig med fjärrkontrollen. Ständigt detta dåliga självförtroende. Starkast intryck gör kapitlet om tystnaden, den förlamande. Både hans egen och hans fars. Finns den i generna, eller är det en manlig åkomma? Niklas gör en suveränt bra uppläsning, med en varm och säker röst. Så läs inte den här boken. Lyssna!
Holly
av Stephen King
Uppläsare: Anja Lundqvist
Översättning: John-Henri Holmberg
En härligt nervpirrande bok! Spännande som en deckare, men innehåller även subtila skräckelement, som att de båda seriemördarna (ingen spoiler!) är så gott som osynliga. I själva verket är de bara gamla, men King gör en poäng av att äldre i dagens samhälle sällan räknas.
Seriemorden äger rum i en amerikansk universitetsstad med rasismen ständigt närvarande. Inte direkt som ett tema utan mer i förbifarten, eftersom den är så internaliserad i hela samhället. Där anlitar en orolig mamma privatdetektiven Holly Gibney för att hitta sin försvunna dotter Bonnie.
Anja Lundqvist är ett oväntat val av uppläsare, men ger flera viktiga karaktärer olika röster, vilket underlättar när persongalleriet är så stort.
I sällskap med döden
av Ingvar Carlsson
Uppläsare: Per Juhlin
Under pandemin började Ingvar Carlsson tänka på hur närvarande döden varit i hans liv, men också hur tillfälligheterna styr. Eftertänksamt och koncentrerat förmedlar han sina tankar, både från privatlivet och kring politiska och historiska ögonblick. Det är som en insiktsfull och lärorik historielektion av en analytiskt lagd lärare som verkligen vinnlägger sig om att se större sammanhang.
Ett uppdrag i folkmordets Rwanda får Ingvar Carlsson att vackla i en övertygelse som varit en drivkraft i hans liv: den att människan i grunden är god. Tänk om humanismen bara är en tunn fernissa?
Per Juhlins vederhäftiga uppläsning ger en tyngd åt berättelsen, men Ingvars karaktäristiska röst hade förstås passat ännu bättre. Faktum är att jag hör den ändå.
Ett ord för blod
av Faysa Idle, Daniel Fridell och Theodor Lundgren
Uppläsare: Helmon Solomon
De första morden mellan Shottaz och Dödspatrullen sommaren 2015 räknas ofta som inledningen på dagens gängkonflikt. Då var Faysa Idle bara en kaxig tonåring, men hon kände de mördade pojkarna. Nu ger hennes osminkade berättelse från Tensta ett unikt inifrånperspektiv och beskriver det enorma psykologiska tryck som drabbar dem som lämnats åt sitt öde i förorterna. Faysa Idle har förlorat många närstående i skjutningar, påfrestningarna var obeskrivliga. När hon till slut togs in på psykakuten gick hon motvilligt med i det särskilda programmet för gängmedberoende. Det blev en vändpunkt.
Helmon Solomons osentimentala läsning stämmer bra överens med Faysas attityd, och understryker allvaret i berättelsen.